Informacija o platama maskota NBA lige razbijesnile Jonquel Jones i sve igračice

Pretjerali su

Informacija o platama maskota NBA lige razbijesnile Jonquel Jones i sve igračice

E. Škorić

WNBA ženska košarkaška zvijezda i bivša igračica Angel McCoughtry podijelila je kritički post u vezi s usporedbom najplaćenijih NBA maskota i elitnih košarkašica.

Iako vam se možda posao maskota čini dosadnim i nimalo dobrim, zapravo je mnogo plaćen, barem u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Mogu naučiti biti maskota", napisala je na Twitteru McCoughtry, dvostruki vodeći strijelac WNBA lige.

Reagovala je na informaciju koju je početkom sedmice objavio Sportski poslovni žurnal. Prema njenim riječima, Rocky - maskota Denver Nuggesta u muškoj NBA ligi zarađuje 625 hiljada dolara godišnje.

Harry iz Atlanta Hawksa ima 600.000 dolara, a Benny iz Chicago Bullsa ima 400.000 dolara godišnje.

Tri maskote tako zarađuju više od najplaćenije košarkašice današnjice, trostruke NBA prvakinje i peterostruke osvajačice zlatne olimpijske medalje Diane Taurasi iz Phoenix Mercuryja. Ona zarađuje "samo" 228.094 dolara godišnje.

McCoughtry je također podijelio objavu osnivačice Goalsa Caroline Fitzgerald, dugogodišnje zagovornice prava žena u sportu.

"Razlika u platama između maskota i elitnih igračica govori vam sve što trebate znati o tome kako sportska industrija cijeni žene", rekla je Fitzgerald.

Zanimljivo, najveću godišnju platu u muškoj NBA ligi ima igrač Golden State Warriorsa Stephen Curry, koji zarađuje preko 48 miliona dolara godišnje. To je 200 puta više od spomenute Taurasi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi