IOC uklanja košarku s Olimpijskih igara od 2028?!
Pomalo nestvarno zvuči glasina da bi košarka mogla biti maknuta s programa Olimpijskih igara

Pomalo nestvarne glasine

IOC uklanja košarku s Olimpijskih igara od 2028?!

Sljedeće Olimpijske igre koje će se održati u japanskom Tokiju bit će prve na kojima će se pojaviti 3x3 basket kao službeni olimpijski sport. 

Ulična košarka i općenito turniri 3x3 u velikoj su ekspanziji i nekako le bilo logično da ovaj sve popularniji sport dođe do OI.

No, ako je vjerovati riječima jednog od visokopozicioniranih ljudi u litvanskoj 3x3 asocijaciji Rolandasa Skaisgirysa, plan Međunarodnog Olimpijskog Komiteta je da od 2028 godine i tadašnjih OI "prava" košarka bude skinuta s programa Olimpijskih igara. 

Po njegovim riječima prvi korak je napravljen 2017 kad je ulični basket dobio zeleno svjetlo da uđe u program najmasovnijeg sportskog takmičenja na svijetu. 

Skaisgirys je još dodao: "Vjerovatno iz mnogo razloga će košarka nestati s OI i vjerojatno nagli porast interesa i ulaganja u 3x3 košarku znači da će basket skoro zamijeniti košarku na OI".

Iz ove perspektive jako je teško povjerovati u to jer je košarkaški turnir po pravilu možda i najatraktivniji na OI, no tu sudbinu nisu izbjegli ni neki drevni sportovi poput karatea a i živimo u vremenima u kojima nas malo što može više iznenaditi, ali izbacivanje košarke, rekli bismo, bila bi velika pogreška Međunarodnog Olimpijskog Komiteta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi