Jedna povreda, milijardu dolara
Foto: goduke.com

Slučaj Zionove patike

Jedna povreda, milijardu dolara

Zion Williamson, čudo prirode, prvi je pick narednog NBA Drafta, to je gotovo sigurno.

Međutim, naišao je Williamson na probleme, a sa njim i proizvođač sportske opreme Nike.

Naime, u srijedu je Williamsonov Duke igrao utakmicu protiv ekipe koleđža North Carolina. Sudar slavnih koledža mogli su direktno gledati ljubitelji košarke širom SAD-a, a oni koji su željeli uživo vidjeti Ziona, platili su paprenu cijenu za ulaznice.

Novac su međutim bacili. Karte za utakmicu su dostigle astronomsku vrijednost samo zbog Ziona, a on se povrijedio na samom otvaranju utakmice.

Popustilo je koljeno, noga proklizala, a njegovo stopalo prošlo kroz đon patike - i to Nike-ove.

Patika koja se raspala uticala je na povredu Ziona čije je stopalo dodatno proklizalo, a bizarnoj povredi je svjedočio čak i bivši američki predsjednik Barck Obama koji je sjedio uz teren i iznenađeno povikao: "Pukla mu je patika".

"Slučaj Zionove patike" obišao je svijet, a Nike je osjetio značajne posljedice. Tako je u četvrtak vrijednost Nike-ovih dionica u jednom momentu pala za 1.7% (utakmica se igrala u srijedu), dok se pad na kraju stabilizovao na oko 1.1% vrijednosti. Vrijednost Nike-ove dionice je tako iznosila nešto manje od 84 dolara, što znači da je vrijednost američke kompanije ukupno pala za oko 1.1 milijardu dolara.

Nije poznato da li će Zionova povreda imati dugoročne posljedice za Nike, ali u ovim momentima sigurno nije ugodno čelnicima pomenute korporacije koja sponzoriše ogorman broj vrhusnskih sportista širom svijeta.

Puma vreba

Zionovu nezgodu iskoristila je i Puma da "zada udarac" velikom rivalu na tržištu sportske opreme.

Tako su iz Pume na društvenim mrežama (tweet je ubrzo izbrisan) poručili: "Ovo se nikada ne bi desilo u Puminim patikama".

Vjerovali ili ne, čini se da je Pumina taktika barem trenutno urodila prodom, s obzirom da ova kompanija od četvrta bilježi blagi porast vrijednosti dionica.

Top Komentari

king11
pa kad kupuje patike na pijaci
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi