Košarkaš Spursa napokon izabrao reprezentaciju: Nastupat će za zemlju odakle mu je majka
FOTO: EPA

Nema više dilema

Košarkaš Spursa napokon izabrao reprezentaciju: Nastupat će za zemlju odakle mu je majka

H. Zilić

Košarkaška reprezentacija Poljske je još jedna evropska selekcija koja će u svom rosteru imati NBA igrača u narednim reprezentativnim akcijama i to već ove godine.

Košarkaš San Antonio Spursa Jeremy Sochan (20) odlučio je da u budućnosti nosi dres Poljske za koju je igrao i u mlađim danima.

Sochan je kao kadet igra za reprezentaciju Poljske, dok je kao junior igrao za Veliku Britaniju, a u svojim redovima ga ja htjela i reprezentacija SAD-a.

Na kraju se ovaj mladi košarkaš odlučio za zemlju odakle mu je majka, a to je Poljska.

Jeremyeva majka Aneta je bivša poljska košarkašica, a upravo je i ona bila odlučujući okidač da se njen sin odluči baviti košarkom.

Oglasi

Kao zahvalu majci što je pružala podršku tokom karijere odlučio se da igra za njenu zemlju, što je svakako razočaralo Britance.

Jeremy Sochan je 2022. godine izabran u prvoj rundi drafta kao deveti pick od strane San Antonio Spursa. Sredinom 2022. godine Sochan je trebao već nastupati za Poljsku na Eurobasketu, ali propustio je to takmičenje jer se  želio spremiti za NBA sezonu.

Već tada su počele priče da ne želi ipak igrati za Poljsku, ali na kraju je sve dobro ispalo za Poljake i više nema dilema, Sochan je konačno odlučio.

Prije izlaska na NBA draft igrao je za Izchen koledž iz Southamptona, kao i za La Lumiere School iz Indiane.

Sa kadetskom reprezentacijom Poljske je 2019. godine postao prvak Evrope na Eurobasketu održanom u Podgorici, a na istom je proglašem i za MVP-a prvenstva.

U dresu San Antonia u NBA ligi ima prosjek od 11 poena po utakmici, 2.5 asistencija i 5.3 skoka po meču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi