Mlada zvijezda ekspresno izbačena iz tima nakon svega: "Ja sam žena, majka četiri divne kćeri..."

Joshua Primo seksualno zlostavljao pshiologinju

Mlada zvijezda ekspresno izbačena iz tima nakon svega: "Ja sam žena, majka četiri divne kćeri..."

Edmir Škorić

San Antonio Spurse posljednjih dana potresa veliki skandal. Mlada zvijezda Joshua Primo (19) navodno je seksualno zlostavljao bivšu psihologinju tima Hillary Cauthen, koja ga je tužila, a Spursi su mu potom uručili otkaz.

Joshua Primo pridružio se San Antonio Spursima prošle godine kada ga je klub izabrao kao 12. pika na draftu. Prethodne sezone 19-godišnjak je nastupio u 50 utakmica, a 16 puta je bio u najboljoj petorci. Prosječno je na terenu provodio 19 minuta i zabijao 5,8 poena, što i nije loš učinak za nekoga ko tek ulazi u svijet NBA košarke.

Prošlog petka klub je neočekivano objavio raskid ugovora s mladim Kanađaninom. Iako se San Antonio Spursi nisu oglasili o tome, oglasio se sam igrač.

"Znam da ste iznenađeni ovom odlukom. Tražio sam pomoć da se nosim s traumom koju sam doživio. Sada moram odvojiti vrijeme da se fokusiram na liječenje svog mentalnog zdravlja", kratko je napisao Primo.

U četvrtak je otkriveno da razlog što je NBA klub raskinuo ugovor s Primom nije samo njegovo mentalno zdravlje. Bivša psihologinja San Antonio Spursa Hillary Cauthen najavila je da će podnijeti tužbu protiv kluba i samog košarkaša zbog seksualnog zlostavljanja.

Njen advokat Tony Buzbee navodi da su i Primo i gospođa Cauthen u isto vrijeme počeli da rade u klubu, a da je ona bila najmanje devet puta seksualno uznemiravana od strane igrača koji je ujedno bio i njen klijent.

Oglasi

"Ja sam sportski psiholog, ali i žena, majka četiri divne kćeri i žrtva", rekla je Cauthen na posebno sazvanoj konferenciji za novinare. Žena je također izvijestila da je prvi put prijavila stvar klubu u januaru ove godine.

Sljedeći susreti trebali su se održati u martu i aprilu, ali je ona još jednom izrazila zabrinutost zbog susreta s Primom. Unatoč tome, klub je ipak dopustio individualne susrete igrača i psihologinje.

Tek u junu klub je ponudio sastanak na kojem su htjeli razjasniti situaciju. Cauthen, prethodno upućena da radi na daljinu, odbila je to. Igračev advokat - William J. Briggs II - uvjeravao je da je njegov klijent u ovoj situaciji nevin.

"Josh Primo je 19-godišnji NBA igrač koji je cijeli život patio od trauma i izazova. Sada ga maltretira bivši sportski psiholog koji se koristi ružnim stereotipima i rasističkim predrasudama za vlastitu financijsku korist", rekao je odvjetnik Primo.

Sam igrač oglasio se kratkim saopštenjem u kojem je demantovao sve optužbe. 19-godišnjak je dodao kako je svaka od njih veliko pretjerivanje, pa čak i fantazija jedne žene.

Primo je uvjeravao da se nikada nije izlagao u klubu i da nikada nije uradio nešto slično, iako su ga optuživali da je ženskim uposlenicama kluba pokazivao svoju muškost.

Nije prvi put da američki sprotisti imaju u svojoj bigorafiji slične tužbe. Prije nekoliko sezona NFL igrač Deshaun Watson susreo sa istom situacijom, ali za razliku od Primoa on je seksualno uznemiravaju djevojke iz klupskog plesnog kluba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti