Josip Pandža: Tuzla je košarkaški grad, očekujem veliku euforiju
Josip Pandža je u centar pažnje stigao nakon što je kadetsku selekciju Bosne i Hercegovine odveo do titule prvaka Evrope. Potom je uspješno radio u Kaknju i Slobodi, čiji je i danas trener

Trener OKK Sloboda za SportSport.ba

Josip Pandža: Tuzla je košarkaški grad, očekujem veliku euforiju · Intervju

M. Šljivak

OKK Sloboda je novi učesnik ABA 2 lige za narednu sezonu.

Tuzlanski tim je dobio pozivnicu za učestvovanje u drugom rangu regionalne lige, a sada je na klupskom rukovodstvu da sastavi što bolju ekipu, kako bi Sloboda imala što bitniju ulogu već u prvoj sezoni.

Čovjek koji će Slobodu povesti sa klupe i u novoj sezoni dobro je poznato lice. Josip Pandža je već odavno izgradio ime u bh. košarkaškim okvirima, a sada je pred njim možda i najveći izazov u karijeri, ABA liga.

Josip je za SportSport.ba iznio očekivanja za novu sezonu i govorio je o potencijalnim dometima njegovog tima. Povratak u ABA ligu nakon dugo godina je velika stvar za kompletan Grad Tuzlu.

"Sigurno da je poziv u ABA 2 ligu za klub napredak i korak više. Liga je izuzetno jaka, konkurencija isto tako. Za Tuzlu je to baš dobro, ovo je košarkaški grad, publika voli košarku i mislim da će sada da se stvori euforija. Uvjeren sam u to, kao i to da će uvijek biti puna dvorana", ističe Pandža za SportSport.ba i nastavlja:

"Ta euforija sigurno ovisi i o našim rezultatima, a oni će zavisti od kvalitetnog rada i kvalitetnog rostera. Mi se nalazimo u fazi sklapanja ekipe, pokušavamo u naš budžet uklopiti što kvalitetniji tim i nadam se da ćemo u tome uspjeti".

Pandža je skauting potencijalnih pojačanja počeo odmah po završetku prošle sezone. Za njega odmora kada je košarka u pitanju nema.

"Skauting traje već duže vremena, čak i puno prije dobijanja pozivnice za ABA 2 ligu. Vršimo selekciju igrača i kako se dobila pozivnica, više igrača želi da dođe u Slobodu. Radimo skauting temeljito i detaljno, ali isto tako ne žurimo, jer trenutno nam platežne mogućnosti ne dozvoljavaju da se razmećemo novcem. Čekamo povoljniji momenat i ja se nadam da ćemo napraviti kvalitetan roster, koji će biti konkurentan. Startamo u nekom manjem budžetu, ali isto tako nadam se da ćemo imati prednost svoje publike, da ćemo dobro birati na tržištu, te da ćemo biti konkurentni tokom sezone".

Učešće u ABA 2 ligi zahtjeva i širi roster. To bi moglo otvoriti šansu za igru i mladim igračima.

"Računat ćemo na mlade igrače. Imamo dva takmičenja i do nekog trećeg mjeseca naredne godine, odigrat ćemo 45 do 50 utakmica, plus desetak prijateljskih. To je sve regularni dio sezone, bez doigravanja u ligi BiH. Veliki je to broj utakmica, otvara se veći broj minuta i mi ćemo sigurno dati šansu svima onima koji mogu da iznesu takmičenje, tako da budemo i konkurentni, alo i da nam ne trpi rezultat. Tu treba da postoji širi roster, to je jasno svima, mi na tome radimo i sigurno da će mladi igrači dobiti šansu, a vidjet ćemo u kojem obimu".

Vođenje tima u mnogo jačem takmičenju od prvenstva BiH prija i talentovanom stručnjaku. Godi mu što će svoje trenerske mogućnosti moći da pokaže u regionu.

"Ovo je svakako napredak i za mene sa trenerske strane. Veće je i ozbiljnije tržište, medijski je to odlično ispraćeno i bliže je košarkaški Evropi po svim parametrima. Zadovoljstvo je svima da budu tamo i veoma nam je interesantna ova liga".

Pandža ističe ida ABA liga ima svoje skrivene zamke.

"Jedva čekamo da krene takmičenje, ali ABA liga ima i svoje zamke. Naši klubovi, koji su ozbiljne rezultate pravili, dokaz su tome. Da bi bili konkurentni, troše više nego što imaju. Mi zato moramo da se pokrijemo u onome što imamo, taman koliko smo dugi i da usput budemo konkurentni. Publika sigurno očekuje ozbiljne rezultate. Klub je profitirao od ove pozivnice jer je 100 godina Slobode. Nadam se da će biti publike i da će se stvoriti euforija. Sama činjenica da više igrača želi doći kod nas dovoljno govori da smo mnogo više interesantniji nego prije".

Potražite više informacija na temu ABA liga 2:

Klubovi iz BiH se često okreću dovođenju iskusnih igrača iz regiona. Mnogi ljubitelji košarke su protiv dovođenja 'polovnih' igrača umjesto davanja šanse mladim igračima. Pandža to ovako vidi.

"Svi pokušavaju da sakriju rezultat dovođenjem nekih igrača koji izgledaju 'polovni' nekom ko to gleda sa strane. Kada to iznutra gledate u okviru nekog budžeta koji postoji, mi biramo toliko koliko možemo da platimo. Nismo baš u mogućnosti da dovodimo neke klase od igrača, ali uspijevamo da izvučemo maksimum koliko možemo u sezoni", rekao je Pandža i potom je zaključio:

"Bh. liga se treba okrenuti davanju šanse davanju domaćim igračima. Mi smo prošle godine to donekle to i uspjeli. Dedajić, Čerkezović i Jakupović su dobijali ozbiljnu priliku, rezultat je nekad i trpio, ali bez tog rizika oni ne mogu ni da napreduju. To je ponekad teško izbalansirati sve. Bude tu sigurno u bh. klubovima nekih igrača koji igraju prije naših mladih, ali ja mogu samo iz perspektive Slobode pričati. Mi smo tim momcima dali šansu, negdje se moglo više izvući, negdje sam zadovoljan u nekim stvarima. Generalno, mislim da cijela liga treba više bh. igrača proizvesti".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi