Khimki pobjednik Eurocupa

U finalu bolji od Valencije

Khimki pobjednik Eurocupa

M. Šljivak

Košarkaši ruskog Khimkija osvojili su titulu pobjednika Eurocupa za sezonu 2011/2012. Oni su na domaćem terenu u finalnoj utakmici savladali špansku Valenciju rezultatom 77:68.

U veoma zanimljivoj i većim dijelom neizvjesnoj utakmici, Khimki je na kraju sasvim zasluženo osvojio titulu pobjednika. 

 

Na poluvremenu su imali vodstvo od sedam poena 37:30, no Valencia se u trećoj dionici uspjela vratiti u igru. Dobili su Španci treću četvrtinu 20:15, pa se u posljednjih deset minuta ušlo sa samo dva poena prednosti za Khimki, 52:50.

 

Ipak, posljednja dionica donijela je mnogo bolju igru ruskog predstavnika. Riješili su posljednjih deset minuta u svoju korist 25:18, te su zasluženu došli do pobjede u ovom susretu. 

 

Mostarac Zoran Planinić je sa 19 poena predvodio Khimki u ovom susretu, dok je u poraženom sastavu Nick Caner-Medley ubacio 23 poena, te je imao 11 skokova.

 

MVP-em Final Foura proglašen je košarkaš Spartaka iz St. Petersbourga Patrick Beverley, a trener tog tima Jure Zdovc dobio j enagradu za trenera godine.

Potražite više informacija na temu ACB liga:

 

U petorci Eurocupa našli su se Zoran Planinić (Khimki), Patrick Beverley (Spartak), Jonas Valanciunas i Renaldas Seibutis (L.Rytas), te Nick Caner-Medley iz Valencije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.