Ko je Kamerunac za kojeg moćni Warriorsi nisu imali odgovora?

Košarkaški put Pascala Siakama

Ko je Kamerunac za kojeg moćni Warriorsi nisu imali odgovora?

Toronto Raptorsi su finalnu seriju NBA lige otvorili pobjedom na Golden State Warriorsima na domaćem parketu.

Tim iz Toronta je slavio sa 118:109, a iako bi se očekivalo da će u velikoj pobjedi glavnu riječ voditi Kawhi Leonard, to je učinio Pascal Siakam.

Kamerunac je bljesnuo ove sezone u NBA ligi, a za šta je sposoban pokazao je sa 32 poena, osam skokova i pet asistencija u prvoj utakmici velikog finala.

Međutim, ko je zapravo Pascal Siakam?

Krilni centar Raptorsa imao je zanimljiv put do NBA lige, a isti je počeo još u Africi, na košarkaškom kampu na koji je došao samo kako bi imao priliku posjetiti sestru i vidjeti je nakon pet godina.

Kako su Raptorsi pronašli Pascala Siakama, prisjetio se svojevremeno predsjednik franšize Masai Ujiri.

Ujiri je prvi put vidio Siakama dok je on još bio tinejdžer, na kampu "Košarka bez granica" u Africi prije sedam godina.

Siakam je tada bio izuzetno mršav, itekako mu je manjkalo koordinacije, ali su njegova želja i trud ostavili snažan utisak na Ujirija koji je tada počeo pratiti razvoj mladog Kamerinca.

Mladi košarkaš je završio u Americi i zaigrao za New Mexico State koledž.

Danas je Sikamam na nivou koji nije mogao ni sanjati, što je nakon sinoćnje izvedbe i sam priznao.

"Ne znam da li sam i sanjao da ću biti na ovom nivou. O ovom trenutku nisam mogao ni razmišljati, djelovao mi je nedostižno", istakao je Siakam.

Vratimo se košarkaškom putu Pascala Siakama.

Kako se približavao draft 2016. godine, skauti Raptorsa su sve više počeli razmišljati o Siakamu kao ozbiljnom kandidatu za izbor.

Ujiri, sklon rizicima na draftu, nije previše razmišljao, a kako se prilika za to ukazala, Raptorsi su izabrali Pascala Siakama 27. pickom.

Nakon par sezona "ispod radara", Siakam je ove godine pokazao koliko može i osvojio nagradu za igrača koji je najviše napredovao. Svi koji su sarađivali sa njim svjedoče da je za to zaslužan isključivo njegov naporan rad.

"Kada sam ga vidio u kampu Košarka bez granica, ne, nisam mogao zamisliti da će jednog dana dobiti ovu nagradu", izjavio je Ujiri, pa nastavio:

"Svi se želimo ponašati kao da sve znamo, ali to jednostavno nije tako. On je ove godine bio nevjerovatan. Mislim da je trebao biti i All-Star".

Siakam je od početka svoje košarkaške karijere želio samo jednu stvar, postati kompletan igrač.

"Imali smo nekoliko takvih razgovora. Prije dvije godine mi je rekao da ne želi biti jedan od afričkih igrača kojeg će etiketirati kao dobrog blokera, defanzivca ili igrača koji puno trči. On želi biti zvijezda, želi biti svestran igrač, želi biti sposoban za sve, a ulaže potreban napor da to ostvari... Prije bismo prestali disati kada bi pokušao šutirati za tri poena. Nekada i kada bi krenuo u tranziciju, a sada jedva čekamo da to uradi. Stvar je pripreme, treninga, radne navike. To je jednostavno stvar pobjedničkog mentaliteta, a on ga posjeduje", izjavio je Ujiri.

I sam Pascal Siakam, čija braća danas igraju koledž košarku, dobro razumije koliko je njegov put bio poseban.

"Ponekad je to kliše, ali zaista je to moja životna priča. Svaku noć dajem sve od sebe, radim naporno da bih bio tu i znam da imam još puno toga za naučiti i da imam puno prostora za napredak", istakao je Siakam.

Nakon sinoćnje utakmice, veliku pobjedu je odlučio posvetiti svom ocu Tchamu, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2014. godine. Pascal je poželio da je njegov otac i dalje tu kako bi iz njegovih usta mogao čuti koliko je ponosan na svog sina.

"Volio bih da to mogu čuti iz njegovih usta, to bi bilo sjajno. Ali kao što uvijek kažem, za mene je ovo više od košarke i svaki put kada izađem na parket znam da imam veću svrhu, da igram za nešto veće od košarke. Mislim da je to nešto što moju svaku utakmicu čini posebnom, bez obzira na rezultat ili moj učinak. Igram za nešto što je veće i od mene samog", poručio je Pascal Siakam.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi