Kobe Bryant: Od prvog koša do brojke od 30.000 poena

Video kompilacija jednog od najvećih, bez ikakve dileme

Kobe Bryant: Od prvog koša do brojke od 30.000 poena

Kobe Bryant sinoć je postao tek peti igrač u historiji NBA lige koji je prebacio magičnu brojku, od 30.000 poena. I ne samo to, postao je i najmlađi sa tim dostignućem. 

Bryanta su kao 13. pick prve runde drafta izbarali Charlotte Hornetsi, ali je Kobe završio u Lakersima, za usluge ovog, tada 17 ljeta starog momka morali su u Charlotte poslati svog startnog centra Vladu Divca. Kobe nije mogao potpisati ugovor sa Lakersima, jer je još uvijek bio maloljetan, pa su njegov prvi ugovor potpisali njegovi roditelji. 

 

Madison Square Garden, draft 1996:

 


 

Sve je počelo u vjerovatno najpoznatijoj košarkaškoj dvorani na svijetu, a u Madisonu se i nastavilo, Kobe je svoj prvi poen postigao sa linije penala, 6. novembra 1996. godine, a na toj utakmici sa tek 18 godina, dva mjeseca i nekoliko dana, pojavio se kao najmlađi ikada u NBA ligi. 

 

Bryantov prvi poen u NBA ligi: 

 

 

U svojoj prvoj sezoni ulazio je sa klupe, kao zamjena za Eddie Jonesa i Nicka Van Exela. No ni toga nije spriječilo da pokaže koliko zna i kakva ga budućnost u NBA ligi čeka. U svojoj rookie sezoni odnio je i trofej na All Star, Slam Dunk takmičenju. 

 

 

U drugoj sezoni brojke su se udvostručile, pa je Bryant postizao 15.6 poena po susretu. Te sezone završio je kao drugi u izboru za najboljeg šestog igrača u NBA ligi, a postao je i najmlađi učesnik All Stara u historiji NBA lige. 

 

 

Tokom treće sezone u ligi potpisao je produženje ugovora za šest sezona, a odlaskom Jonesa i Van Exela postao je prva opcija u petorci Lakersa. Brojke su samim tim narasle, a Kobe je postizao skoro 20 poena po susretu u skraćenoj sezoni zbog lockouta.

 

 

Početkom sezone 1999/2000. u klub je stigao Phil Jackson, a sa njim i čuveni triangle offense. Već u prvoj sezoni stigao je trofej u Staples centar, a Kobe je uz Shaqa imao ključnu ulogu. Pogodio je i neke jako bitne šuteve sa zvukom sirene u doigravanju. Brojke su narasle na 23 poena po susretu.

 

 

Nastavili su Lakersi, a i Kobe sa novim dostignućima u narednoj sezoni, odbranjen je trofej, a Kobe je postizao 28.5 poena po susretu. Iako su već tada počele nesuglasice sa Shaqom, jedan od najdominantnijih centara ikada Kobea je proglasio za najboljeg u ligi. 

 

 

Treću sezonu zaredom stigao je trofej u Staples centar. Bryant je odigrao prvi put u karijeri 80 utakmica u regularnom dijelu sezone, a bilježio je 25 poena po susretu. 

 

 

U sezoni 2002/2003. Kobe je došao do prosjeka od 30 poena po meču, a posebno je dobar bio februar. Kobe je na devet uzastopnih susreta postizao 40 i više poena po meču, uz prosjek od 40.6 poena u mjesecu februaru. Lakersi su poraženi u finalu zapada od kasnijih šampiona Spursa nakon šest utakmica. 

 

 

U narednoj sezoni Lakersi su stvorili super tim, O'Nealu i Bryantu su se pridružili Gary Payton i Karl Malone. Kobe je početkom sezone optužen za seksualno uznemiravanje, te je zbog toga propustio neke utakmice. Lakersi su stigli do finala, ali su bolji od njih bili Detroit Pistonsi. Kobe je samo dan nakon posljednjeg susreta odlučio odbiti ponudu Clippersa i produžiti ugovor sa Lakersima.

 

 

U sezonu 2004/2005. Lakersi su ušli bez Shaqa, koji je Los Angeles zamijenio Miamijem. Kobejeva reputacija se srozala zbog sveg što se dešavalo sezonu prije, a ni Lakersi nisu bili na nivou. 

 

 

U sezoni 2005/2006. Lakersi nisu osvojili trofej, ali će je Kobe pamtiti po dobrom. Izgladio je odnose sa Sgaqom, u klub se vratio Phil Jackson, a ubacio je i rekord karijere. Čak 81 poen Toronto Raptorsima. Iste sezone Kobe je postao prvi igrač od 1964. koji je na četiri uzastopna susreta postizao 45 i više poena po meču. Te sezone ponio je i titulu najboljeg strijelca sa 35.4 poena po meču. Postigao najviše poena u historiji Lakersa za jednu sezonu, 2832.

 

 

81 poen protiv Toronto Raptorsa: 

 

 

U sezonu 2006/2007. ušao je sa novim brojem na dresu, umjesto osmice na ljubičastom dresu stajao je broj 24. Ali to ga nije spriječilo da obara rekorde, postao je drugi igrač u historiji lige sa četiri utakmice zaredom u kojima je postizao 50, ili više poea po susretu. Bolji od njega samo je Wilt Chamberlaine, sa sedam uzastopnih susreta. 

 

 

Četiri vezana susreta sa preko 50 postignutih poena:

 

 

Naredna sezona donijela je velike duele sa Celticsima, a ekipa iz Bostona se radovala na kraju. U decembru 2007. godine Kobe je postao najmlađi igrač koji je postigao 20.000 poena u historiji NBA lige. Nevjerovatan je podatak da je tek u ovoj sezoni Kobe osvojio svoju prvu MVP nagradu.

 

 

U sezoni 2008/2009. pokazao je da može i bez Shaqa. Zajedno sa Philom Jacksonom vratio je trofej u Staples centar. Bez ikakve konkurencije odnio je nagradu za MVP-a finala.

 

 

Naredne sezone Kobe i Lakersi će ponoviti uspjeh. Kobe će postati najmlađi igrač u historiji sa preko 25.000 poena. Doći će do svog petog prstena i još jednog trofeja za najkorisnijeg igrača NBA finala.

 

 

U za sada posljednjoj sezoni Phila Jacksona Lakersi nisu mogli do trofeja. Jedan od glavnih razloga bila je povreda koljena Kobe Bryanta. 

 

 

U još jednoj sezoni u karijeri Kobe je suočen sa lockoutom. Neslaganje sa Mikeom Brown je obilježilo sezonu, a početkom ove Brown je dobio otkaz. Lakersi su još jednom razočarali u doigravanju.

 

 

Ove sezone Lakersima ne ide baš najbolje, a čini se kako trenerska zamjena u vidu Mikea D'Antonija i nije bila pravi potez. Historija nas je naučila da uz Phila Jacksona idu i trofeji. Međutim u Los Angelesu se jedno ne mijenja, Kobe trpa i dalje. Postao je najmlađi i tek peti u historiji sa preko 30.000 poena. Možete ga voljeti, ili mrziti, al jedno je jasno, Kobe je jedan od najboljih koje je košarka vidjela!


Utakmica portiv Hornetsa u kojoj je dostigao brojku od 30.000 poena:

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.