Kobić karijeru nastavlja u SAD: Ponuda koju sam dobio jednostavno se nije mogla odbiti
Iz godine u godinu sve više mladih košarkaša odlazi iz BiH. Zbog toga nam je liga sve slabija, ali i zbog činjenice da mladim igračima niko ne daje šansu. Teško da će se u budućnosti šta promijeniti i nije nikakvo čudo što je košarka u BiH pala jako nisko

Bh. košarkaš počinje koledž karijeru

Kobić karijeru nastavlja u SAD: Ponuda koju sam dobio jednostavno se nije mogla odbiti

M. Šljivak

Još jedan košarkaš iz Bosne i Hercegovine košarkašku karijeru će nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Omladinski reprezentativac naše zemlje Dino Kobić dobio je ponudu za studiranje iz SAD-a, a kada dobijete takvu ponudu, ona se ne odbija.

Ovaj 210 centimetara visoki krilni košarkaš je proteklog ljeta potpisao ugovor sa litvanskom Džukijom. Ipak, prema njemu nisu ispoštvovani dogovoreni uslovi i ugovor je raskinut.

Naš košarkaš ističe da su u ovom litvanskom timu uslovi bili zaista katastrofalni i da se normalno nije moglo raditi.

"Razlog zbog kojeg nisam nastavio karijeru u Litvaniji je sasvim jednostvan i kristalno čist - Uslovi za razvoj jednog mladog igrača poput mene nisu bili niti blizu optimalnih, a kamoli zadovoljavajućih. Ja razumijem da se treba žrtvovati, mnogo je odricanja u svemu, ali ovo je bila jedna velika pogreška. Najviše sam ja pogriješio jer sam sebi dopustio da odem gore, znajući da uslovi nisu povoljni. Međutim, ni slutio nisam da su ovako katastrofalni. Jednostavno, sve se radilo van dogovora. Financijski uslovi, hrana, smještaj, sve je to bilo grozno. Isto tako, odnos trenera prema meni kao mladom igraču je bio kao prema psu. Diskriminacije je bilo na sve strane", rekao je Kobić na početku razgovora za SportSport.ba.

Bh. košarkaš je nakon svega dobio nekoliko ponuda, a došla je i ona koja se ne odbija iz SAD-a.

"Prije odlaska u Litvaniju sam imao dosta ponuda iz Slovenije. Tada sam vjerovao da ipak mogu više napredovati u Litvaniji, iako uslovi nisu bili previše dobri. Međutim, prevario sam se. Srećom dobio sam poziv sa Seward County Community koledžu. Radi se o junior koledžu, gdje ću igrati naredne dvije godine, a zatim prelaznim na univerzitet Texas Tech. Poziv ovog koledža sam dobio direktno od trenera i ponuđeni su mi zaista fantastični uslovi", ističe Kobić, te dodaje:

"Za razvoj mladog igrača vjerujem da trenutno ne postoje bolji uslovi. Hrana, oprema, teretana, smještaj i naravno školovanje, sve mi je osigurano. Odigraću dvije sezone na ovom junior koledžu i zatim prelazim na Texas Tech gdje ću odraditi preostale dvije godine".

Još uvijek je neodlučan kojoj oblasti na koledžu će se posvetiti.

"Nisam još siguran. Vjerovatno ću studirati medicinu. Završio sam srednju medicinsku školu i to bi mi najlakše bilo nastaviti. Odluku još nisam donio, ali to je najmanji problem. Bitno je da ću imati odlične uslove za studiranje i igranje košarke.

Dino je prethodnih nekoliko godina nosio dres slovenačkog Zlatoroga, a zatim je otišao u Španiju gdje je igrao za tim Marca Gasola Basket Girona.

"U Španiji su izuzetno povoljni uslov za razvoj jednog mladog igrača, naročito u ovom klubu gdje sam ja boravio. Međutim, ni to ne može da se poredi sa uslovima koje sam dobio iz SAD-a. U klubu u kojem sam ja bio imali smo odličnu organizaciju, kao i trenera. koji je volio i forsirao mlađe igrača i mi smo svi maksimalno koristili priliku".

Kobić je u prošlosti odbio nastupe za selekciju Slovenije i potom je obukao dres BiH. Igrao je za omladinske selekcije, te za B tim na turniru u Kini. Pogađa ga ono što se dešava u bh. košarci.

"Sve što se dešava u bh. košarci, kako reprezentativnoj tako i klupskoj, sve je kolateralna šteta zbog loše organizacije, te manjkom finansijskih sredstava. Da budem iskren, mi smo jako mala zemlja sa jako komplikovanim političkim sistemom, tako da u biti nije ni čudo da su stvari takve kakve jesu - loše. Ne bih puno da diskutujem o tome, naše je da se nadamo boljem, ali kako stvari stoje, nada je već umrla", rekao je za kraj razgovora za SportSport.ba Dino Kobić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi