Korupcija u NCAA: FBI otkrio velike neregularnosti u dovođenju igrača
Veliki univerziteti su prekršili sva moguća pravila kako bi došli do najboljih igrača (Foto: EPA)

Današnje zvijezde NBA lige umiješane u priču

Korupcija u NCAA: FBI otkrio velike neregularnosti u dovođenju igrača

M. Šljivak
Teme:

Američki FBI sproveo je veliku istragu u američkoj koledž košarci (NCAA) i otkrio je više od 25 igrača sa prestižnih univerziteta koji su učestvovali u kršenju pravila vezanih za primanje novčanih naknada i drugih poklona.

Prema NCAA pravilima koledž igrači ne mogu dobijati nikakve naknade i poklone dok su članovi univerziteta.

Međutim, javna je tajna bila da je većina velikih univerziteta najbolje mlade igrače privlačila novcem. FBI je istragom utvrdio da su neka dobro poznata košarkaška imena dobijala novac, putovanja uz mnoge druge beneficije.

Bar šestorica košarkaša su dobila više od 10.000 dolara. Među njima su sadašnji NBA igrači Dennis Smith JR, Bam Adebayo, Markelle Fultz, a među imenima koja se spominju u dokumentima su još Kyle Kuzma, Nerlens Noel...

U priču oko kupovine igrača uključeni su najveći američki univerziteti Duke, North Carolina, Texas, Kentucky, Michigan State...

Jedan od najnovijih skandala je želja trenera Arizone Seana Millera. On je za zvijezdu u najavi DeAndrea Aytona bio spreman izdvojiti 100.000 dolara. Ayton je na kraju izabrao ovaj koledž...

"Ovakve optužbe, ako su istinite, ukazuju na sistemski kolaps i moraju da se poprave ako želimo koledž sportove u Americi. Ljudima koji se ovako ponašaju nema mjesta u sportu. Oni vrijeđaju sve one koji igraju po pravilima", rekao je predsjednik NCAA Mark Emmert.

Sean Miller bi na kraju mogao dobiti otkaz na univerzitetu Arizona, ali bi mu po ugovoru za raskid ugovora na njegovu štetu moralo biti isplaćeno 10 miliona dolara, dok se Ayton suočava sa suspenzijom.

Interesantno, NBA igrači smatraju da bi igranje na koledžima trebalo biti plaćeno, jer univerziteti zarađuju ogroman novac zahvaljujući mladim košarkašima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti