Bh. košarkaši saznali potencijalne protivnike u kvalifikacijama za Olimpijske igre
FOTO:E. Dindić

Turnir se igra u augustu

Bh. košarkaši saznali potencijalne protivnike u kvalifikacijama za Olimpijske igre

H. Zilić

Dosta je bilo turbulentno posljednjih dana u KSBiH. Nastup naše košarkaške selekcije u kvalifikacijama za Olmipijske igre bio je pod upitnikom.

Ipak, zvanično je stigla vijest da su Zmajevi prijavljeni za kvalifikacije.

Kvalifikacioni ciklus se igra od 12. do 20 augusta ove godine.

Prema novi pravilima FIBA-e naša reprezentacija je po plasmanu izborila plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre prvi put u historiji.

KSBiH je povodom ove informacije izdao saopštenje za javnost.

"Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) potvrdila je prijem prijave Košarkaškog saveza BiH za takmičenje te će uvrstiti naše Zmajeve na listu sudionika pretkvalifikacijskih turnira, koji su na rasporedu od 12. do 20. avgusta ove godine.

Oglasi

Domaćini dva evropska turnira, na kojima će se nadmetati po osam reprezentacija (dvije grupe po četiri ekipe), bit će saopšteni 28. aprila.

Žrijeb grupa planiran je početkom maja, termin još nije preciziran.

Potencijalni rivali izabranicima selektora Adisa Bećiragića u pretkvalifikacijama su Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Island, Turska, Švedska, Belgija, Izrael, Ukrajina, Velika Britanija, Estonija, Češka Republika, Portugal, Poljska i Hrvatska" stoji u saopštenju KSBiH.

Dakle, naši košarkaši će imati historijsku šansu da se bore za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Naravno u narednom periodu ćemo znati i u kakvom sastavu ulazimo u kvalifikacije i da li će naši najbolji košarkaši Jusuf Nurkić i Džanan Musa imati pravo nastupa.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi