Klub koji je specifičan u bh. sportu: Igman Burch gleda prema finalu play offa

Košarka se budi na Ilidži

Klub koji je specifičan u bh. sportu: Igman Burch gleda prema finalu play offa

Haris Zilić

Veliko je zatišje bilo kada je u pitanju košarka na Ilidži, ali ova sezona bi mogla biti prekretnica ne samo za ilidžansku košarku nego bi mogao biti i novi vjetar za košarku u Kantonu Sarajevo.

Košarkaši Igman Burcha su na pragu finala play offa za plasman u Prmeijer ligu Bosne i Hercegovine, a pored rezultata na parketu rade i sjajne stvari koje nisu specifične za bh. sportske okvire.

Prvo se pokazalo se da je fuzija dva Ilidžanska kluba KK Igman i Univerzitetsko sportskog kluba KK Burch u jedan kolektiv bio pun pogodak.

Pored seniora i omladinske selekcije bilježe sjajne rezultate. Kadetska selekcija ovog kluba u prvom dijelu prvenstva sa 12 pobjeda i bez poraza je prvoplasirana ekipa Kantona Sarajevo i kao takva će predstavljati Kanton i učestvovati na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Međutim, ono što ovaj klub na neki način razlikuje od svih drugih klubova u BiH je to da su članovi kluba redovni učenici i studenti koji i na tom polju postižu izuzetne rezultate, a što je uprava KK Igman Burch postavila kao jedan od prioriteta.

Dakle, pozitivna sportska priča iz Bosne i Hercegovine gdje se sport i obrazovanje itekako mogu staviti u dobitnu kombinaciju.

Oglasi

"Svaki član kluba mora biti uspješan, tačnije ako ne uspije napraviti košarkašku karijeru onda želimo da bude uspješan programer, ekonomista, inžinjer", naveli su nam iz Uprave ilidžanskog kluba.

Sličan koncept rada imamo u SAD-u pa je upravo i rad KK Igman Burch zasnovan po uzoru na američki način studiranja i paralelnog bavljenja sportom. Ovo je i specifičan primjer na Balkanu.

Selekcijama kluba su obezbijeđeni zaista vrhunski uslovi. Tu je nova sportska dvorana, internat, koledž, fakultet. Također omogućen je i postdiplomski studij uz mogućnost dobijanja sportskih stipendija.

"Ponosni smo na podatak da je značajan broj igrača koji su nastupali za ovaj tim u prethodnom periodu završio koledž i fakultete i sada imaju kvalitetna radna mjesta, a i dalje su zadržali konekcije sa klubom i smatraju se dijelom istog. To je velika stvar", navode iz Uprave kluba.

Treba izdvojiti da je jedan od sistema rada kluba i oslanjanje na vlastite mlade igrače koji kroz kvalitetan trenažni proces ubrzano napreduju, tako su recimo za seniorski tim u toku sezone 2022/23 svoje minute dobila i trojica 15 godišnjaka.

Da je Igman Burch napravio jednu nevjerovatnu sportsku priču svjedoče i tribine dvorane "Sabit Hadžić" na Ilidži. Dvorana koja nosi ime naše koašrkaške legende napokon može uživati u sjajnim košarkaškim predstavama.

Pred Igman Burchom su odlučujuće utakmice za plasmanu elitu. Prvo druga utakmica polufinala protiv Gradine u nedjelju 9. aprila sa počektom u 20 sati, a zatim i eventualna finalna serija za prvaka A1 lige.

Jednostavno, možemo reći da se košarka na velika vrata vratila na Ilidžu i ovo je jedan od vidova ozdravljenja košarke u Kantonu Sarajevo koja je posljednjih godina imala dosta turbulencija.

Top Komentari

stranputica
Lijepa priča. Lijepo napisano. Da li ovo stvarno ovako funkcionira? Poznaje li neko situaciju u ovom klubu....? Pozdrav
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi