Košarkaška Euroliga: Favoriti uglavnom isti

S druge strane velik je broj momčadi koje mogu iznenaditi

Košarkaška Euroliga: Favoriti uglavnom isti

U četvrtak počinje nova sezona najelitnijeg klupskog košarkaškog natjecanja u Europi. U ovom pregledu predstavit ćemo rostere ekipa i njihove rezultate na početku sezone te osobe na koje treba obratiti pažnju.

1. ANADOULU EFES

Nakon razočaravajuće prošle sezone, turski velikan ulazi u sezonu sa dosta izmjenjenim sastavom u odnosu na prošlu. To se posebno odnosi na vanjsku liniju gdje se pristigli Shane Larkin, Vasilije Micić, Rodrigue Beaubois i James Anderson dok su unutarnju liniju pojačali Tibor Pleiss i Adrien Moerman. Problem za ekipu bi mogao biti u obrani gdje osim Dunstona, Micića i Balbaya  nema posebno kvalitetnog obrambenog igrača dok u napadu će se sve vrtiti oko dvojca Larkin - Beaubois i njihove pick-and roll i 1 na 1 igre. Ulogu u svemu će igrat očajna posjeta na domaćim utakmicama i motiviranost igrača da igraju u takvim okolnostima.  Sezonu su otvorili na najbolji mogući način pobijedivši velikog rivala Fenerbahce u finalu Superkupa.

Pod povećalom

Rodrigue Beaubois – momak koji ima NBA prsten i kojeg je teška ozljeda noge odvojila od statusa solidnog nba igrača. Na prvu se vidi da posjeduje neviđen napadački potencijal ali nedostatak konstantnosti u igri i nezainteresiranost za igru u obrani ga dijele od statusa superzvijezde. Možda je ovo sezona u kojoj će napraviti korak dalje.

2. OLIMPIA MILANO

Klub iz Milana svake godine ulaže značajna sredstva u satsavljanje ekipe ali i dalje se čeka prvi nastup na Final Fouru. Ove godine ekipa obiluje izuzetnim napadačkim talentom jer su klub pojačali Mike James, Nemanja Nedović i Amadeo Della Valle i malo manje poznati Amerikanci Jeff Brooks i Christian Burns. Uz ostanak Micova, Gudaitisa, Bertansa, Jerrellsa, Kuzminskasa i Tarczewskog , trener Piangiani će imati slatke brige oko podjele minutaže. Glavnu riječ će voditi James i Nedović i o njihovom učinku će ovisiti i rezultat cijele ekipe. Ako ih ozljede zaobiđu možemo ih očekivati u borbi za playoff ali kako svake sezone ( bar zadnje dvije-tri) ekipa razočara i navijače i košarkašku javnost,uzmimo ovo sa rezervom. Domaće prvenstvo su otvorili osvajanjem Superkupa i pobjedom u prvom kolu nad Brindisijem.

Pod povećalom

Nemanja Nedović – ovaj momak je napravio ogorman napredak u svojoj igri u posljednje 2 godine( sa 7.4 na 16.8 poena u prosjeku)  gdje se prometnuo u glavnog igrača Unicaje i tako zaslužio unosan ugovor kojeg je potpisao ovog ljeta sa Milanom. Zanimljivo će biti kako će funkcionirati u paru sa Jamesom ali vjerujemo da se Nemanja može prilagoditi igri u kojoj nema loptu u rukama tako često kao što je imao u Unicaji što je i pokazao kroz nastupe u reprezentaciji Srbije. 

3. BUDUĆNOST PODGORICA

Nakon 15tak godina klub iz Podgorice se vraća na veliku scenu. Ekipa je pojačana sa nekoliko zvučnih imena; Edwin Jackson, Earl Clark , Coty Clarke i Alen Omić dok je iz Monaca došao vrlo korisni i borbeni Aaron Craft. Uz osnovicu ekipe koja je iznijela prošlu sezonu Budućnost raspolaže solidnim rosterom za igru u dva natjecanja ali ostaje vidjeti kako će klub i igrači reagirati na sigurno najveći izazov u njihovim karijerama. Naš Nemanja Gordić je u protekloj sezoni bio najbolji košarkaš crnogorskog doprvaka. Tijekom cijelih priprema su imali problema za ozljedama i izostancima radi reprezentativnih obaveza dok su sezonu započeli blijedim partijama u Superkupu i pobjedom u prvom kolu Aba lige nad Krkom a onda su protekli vikend uništeni na domaćem terenu od Crvene Zvezde. Realno gledano, uz Darussafaku su u ovom društvu ekipa s najtanjim rosterom u cijelom natjecanju i svaka pobjeda će biti veliki uspjeh.

Pod povećalom

Edwin Jackson- momak koji je prije dvije sezone bio prvi strijelac ACB lige i pokazao zavidan napadački arsenal, prošle sezone se nakon prvog dijela u Kini dosta mučio u Barci a ni trener Pešić mu nije davao puno šanse tako da je veliki pritisak na Edwinu da dokaže da može igrati na velikoj sceni a bolje prilike od ove nema jer će u Budućnosti sigurno imati i minuta i lopti.

4. CSKA MOSKVA

Moskovski div, nakon po njima neuspješne prošle sezone , ove ulazi opet kao jedan od glavnih favorita za naslov. Jedina dva igrača koja su pojačala ekipu su Alec Peters , igrač sa malim nba iskustvom i Daniel Hackett kojeg godinama znamo iz  Eurolige dok su ekipu napustili Khriyapa i Fridzon. Nakon špekulacija da će napustiti klupu, trener Itoudis je ipak ostao za kormilom i odradit će posljednju sezonu u ugovoru. Glavnu riječ će opet voditi De Colo i Rodriguez uz nezaobilaznu pomoć pregršt  iskusnih i kvalitetnih  igrača kao što su Higgins, Kurbanov , Hines , Hunter, Vorontsevič i Hackett dok će veću šansu ove sezone dobiti mladi Mikhail Kulagin . Sezonu su otvorili ubjedljivim pobjedama u Vtb ligi.

Pod povećalom

Dimitris Itoudis – ovaj grčki stručnjak će biti pod najvećim prtiskom ove sezone jer mu od rezultata u Euroligi ovisi i status u klub ( već je godinama svima jasno da im VTB liga ne može nikako izmaći). Ima na raspolaganju izuzetno kvalitetnu i izbalansiranu momčad, zadnjih 7 sezona nisu propustili Final Four ali naslov je ono što zanima i navijače i upravu kluba koja već godinama ne štedi novac za dovođenje najboljih igrača na tržištu.

5. DARUSAFAKA ISTANBUL

Prošlogodišnji osvajač Eurokupa ulazi u ovu sezonu sa samo dvojicom igrača koji su igrali značajniju ulogu prošle sezone ( Stanton Kidd i Michael Eric ). Klub su napustili Wilbekin, Johnson, Cummings i Bell, sve odreda igrači o kojima je ovisila igra a kao zamjene su dovedeni Ray McCallum, Markel Brown, Jeremy Evans, Jon Diebler i Zanis Peiners dok je Davida Blatta zamijenio mladi trener Ahmet Caki. Pogled na roster ne nudi neka imena koja bi garantirala Darussafaki značajniju ulogu u Euroligi ove sezone a tu i je i domaće prvenstvo što će biti izazov za novoformiranu ekipu i novog trenera pa ih  vidimo u donjem dijelu ljestvice sa minimalnim šansama za plasman u playoff. Sezonu su otvorili iznenađujućim porazom od Gaziantepa na domaćem terenu.

Pod povećalom

Zanis Peiners – ovaj momak je tek prošle godine isplivao na veliku scenu i u Eurokupu ubacivao prosječno 13 poena i  5 skokova čime je zaslužio i status litvanskog reprezentativca. U prvoj utakmici prvenstva je za 30 minuta ubacio 17 poena i pokazao da će biti jedan od igrača kojem trener Caki najviše vjeruje.

6. BARCELONA LASSA

Španjolski klub je zapao u veliku rezultatsku krizu zadnjih 4-5 godina a osvojeni trofeji se mogu prebrojati na prste jedne ruke. Pokušavali su sa brojnim promjenama trenera uspostaviti sustav igre koji bi uveseljavao navijače i donosio rezultat ali Bartzokas i Sito Alonso nisu uspjeli u tome pa je na kormilo sredinom prošle sezone sjeo iskusni lisac Svetislav Pešić i uspio tek malo spasiti sezonu osvajanjem Kupa kralja . Ove sezone dovedeni su Pangos, Singleton i Kuric kao najzvučnija pojačanja a kao ispomoć Smits, Blažič  i Pustovy dok se očekuje povratak na parket Kevina Seraphina nakon problema sa ozljedom koljena. Početak sezone je započeo porazom u polufinalu Superkupa od Baskonije dok su prvenstvo otvorili laganim pobjedama nad Gran Canarijom,Manresom i Andorrom.

Pod povećalom

Thomas Huertel – talent koji posjeduje nikako da iskoristi do kraja. Puno oscilacija u igri svake godine iako brojke ne izgledaju tako loše. Možda će pod trenerom Pešićem pronaći konstantnost u igri.

7. BAYERN MUNCHEN

Bayern je prošle sezone srušio dugogodišnju dominaciju Brosea u domaćem prvenstvu i osvojio prvu titulu prvaka. Glavnina ekipe je zadržana a kao pojačanja su dovedeni Derrick Williams, Petteri Koponen, Maodo Lo , Nemanja Dangubić i Leon Radošević. Pogled na roster otkriva fizički i obrambeno jake individualce što će trener Radonjić itekako iskorisiti pa bi stil igre trebao biti sličan onom koji je Zvezda preferirala prije 2-3 godine. U sezonu su ušli laganim pobjedama u domaćem prvenstvu dok ih na otvaranju Eurolige čeka okršaj sa Efesom.

Pod povećalom

Dejan Radonjić – Bayern mu je prvi klub van prostora bivše države pa nam ostaje vidjeti da li će uspjeti uspostaviti sustav koji mu je donosio rezultate u Zvezdi i Budućnosti.

8. FENERBAHCE ISTANBUL

Nakon prošlogodišnjeg poraza u finalu Eurolige i laganog osvajanja turskog prvenstva, turski klub u novu sezonu ulazi sa znatno smanjenim budžetom jer je glavni sponzor Dogus smanjio ulaganja u klub. Ipak ekipa koja igra već nekoliko sezona je ostala na okupu osim Wanamakera koji je otišao preko bare i Thomspona koji se nikako nije uklopio u sustav. Nova imena su Tyler Ennis koji bi trebao biti zamjena za Wanamakera i Jo Lauvergne a Nikola Kalinić bi trebao konačno biti spreman za sve napore nakon prošlogodišnjih problema sa ozljedama. Prvi trofej im je izmakao porazom u finalu Superkupa od Efesa dok su u prvom kolu domaćeg prvenstva slavili u gradskom derbiju nad Bešiktašem. Ekipa je opet jedan od glavnih favorita za naslov ali smo skeptični oko kvaliteta novog playa Ennisa jer u NBA ligi nije imao značajnije brojke pa je pitanje kako će reagirati na novu ulogu. Opet će biti među najboljim obranama lige pogotovo pod košem gdje će Lauvergne još više doprinijeti a napad će kao i uvijek biti ujednačen.

Pod povećalom

Nikola Kalinić - igrač kojeg je najteže zamijeniti u ovoj ekipi i njegov izostanak se itekako osjetio prošle sezone. Može braniti 4 pozicije a u napadu je napredovao, pogotovo u šutu za tri poena. Ako ponovi sezonu od prije 2 godine, Fener ima pravo računati na najviši plasman.

9. HERBALIFE GRAN CANARIA

Klub sa Tenerifa prvi put u povijesti igra u ovom natjecanju a izborili su ga odličnim igrama u playoffu prošle sezone izbacivši u četvrtfinalu Valenciju a onda pružili dobar otpor Realu u tri utakmice polufinala. Ove godine su ojačali roster iskusnim igračima kao D.J. Strawberry, Clevin Hannah, Kim Tillie i Chris Evans  koji će zajedno sa starosjediocima Baezom, Oliverom, Paulijem, Rabasedom i Balvinom pokušati iznijeti sezonu na najbolji mogući način. Prednost im je domaći teren zbog dugačkih putovanja svi gostujućih ekipa i činjenica da su samim plasmanom u Euroligu premašili sva očekivanja pa sezona ne bi trebala biti tako stresna. Početak sezone nije obećavajući budući da su u domaćem prvenstvu startali sa dva poraza ali su dojam popravili za vikend visokom pobjedom nad slabašnim Breoganom. Realni dometi ove ekipe su 6-7 pobjeda što bi sigurno zadovoljilo i navijače i vlasnike klub u premijernom nastupu.

Pod povećalom

Salva Maldonado – trener kojemu je ovo prva sezona da vodi neki euroligaški klub pa je i ostanak na klupi upitan zbog mogući loših rezultata tijekom sezone.

10. KHIMKI MOSKVA

Klub iz predgrađa Moskve svake sezone igra lijepo za oko ali nikako da rezultati dođu na svoje iako imena koja predvode ekipu daju za pravo nadat se Final Fouru. Prošlogodišnji nosioci igre su ostali ( Shved , Gill , Jenkins , Marković i Thomas ) a kao pojačanja dovedeni centar iz Miamija Jordan Mickey, Dee Bost iz Zielone Gore,Tony Crocker iz Tofaša i Casey Prather iz Promitheasa. Aleksey Shved će i dalje biti prva napadačka opcija i vjerovatno jedan od najvećih kandidata za MVP-ja sezone, svoje će zadatke obavljati korektno kao inače Marković i Jenkins  a od Thomasa i Mickeya se očekuje da ubace što im Shved pripremi. Opet ćemo gledat brzu i atraktivnu košarku od Khimkija ali više od plasmana u playoff se ne može očekivati.

Pod povećalom                   

Anthony Gill – momak je u prvoj euroligaškoj sezoni imao respektabilne brojke ( 11.5 poena i 4.5 skoka uz 67 posto iz igre i 47 posto za tri poena) i uz Shveda bio glavni igrač a ova sezona bi mogla biti potvrda svestranih vještina ovog polivalentnog igrača.

11. KIROLBET BASKONIA

Baksijski klub posljednih sezona igra redovno u playoffu a u španjolskom prvenstvu su učesnici polufinala zadnje tri godine. Svake godine imaju zanimljiv i produktivan roster sa minimalnim promjenama pa su tako ove sezone Timmu i Beauboisa zamijenili Hilliardom iz San Antonija i Shieldsom iz Trenta a zadržali nositelje igre. Izuzetno su izbalansirani na svim pozicijama a froncourt sa Shengeljiom, Voigtmannom i Poirierom je napadački jedan od najjačih u Europi. Sezonu su otvorili porazom u finalu Superkupa od Reala dok su domaće prvenstvo otvorili dvjema pobjedama i porazom. Naš Ajdin Penava zasad nije dobio pravu minutažu Playoff im ne bi smio izmaknuti a onda ovisno o prednosti domaćeg terena imaju realne šanse za Final Four.

Pod povećalom

Tornike Shengelija – trenutno najbolja četvorka u Europi je ove sezone potpisala novi četverogodišnji ugovor sa Baskonijom i tako odlučio najbolje godine ( usprkos izazovu NBA lige)  provesti u Europi. Ima sve što je potrebno za dominaciju na terenu, odličnu ekipu oko sebe i vjerujemo da Tokea očekuje još jedna izvrsna sezona na individualnom planu.

12. MACCABI TEL AVIV

Izraelski div proživljava najstresnije razdoblje svog postojanja. Ne samo da su izgubili dominaciju u Euroligi nego su porazi u izraelskom prvenstvu od marginalnih klubova postali sve češći. Nedostatak vizije u klubu dokazuju i česte promjene trenera ( četvorica u zadnje dvije sezone) i totolani promašaji sa stranim igračima. Ove sezone je Neven Spahija uspio nekako sačuvati posao a kao veliko pojačanje doveden je Scottie Wilbekin, vjerovatno najpotentniji igrač kojeg je Maccabi imao u zadnje 3-4 sezone. Društvo na vanjskim pozcijiama će mu praviti povratnik u redove i ljubimac navijača, Jeremy Pargo te Michaell Roll , Deandre Kane i Ray Kendrick a pod košem će minute dijeliti Tyus, te dvojac iz NBA lige Johnny Bryant i Tarik Black. Očekuju se i prvi značajniji nastupi mladih nada Denija Avdije i Yovela Zoosmana. Ako Wilbekin i Pargo pronađu kemiju, uz kombinaciju atletike koju posjeduju Tyus,Bryant i Black , Maccabi bi mogao biti izuzetno nezgodan protivnik svima a ulazak u playoff nakon godina izbivanja bi bio veliki uspjeh.

Pod povećalom

Scottie Wilbekin – Prošle sezone je sam nosio Dačku do osvajanja Eurokupa a ostaje nam još u sjećanju druga utakmica polufinala s Bayernom kada je ukrcao 41 poen uz 10 trica. Nakon velikih previranja ovo ljeto i povezivanja sa Fenerom i Efesom ipak je završio u Ponosu Izraela i zanimljivo će biti gledati njega i Parga kako će djelovati u paru a atrakcije sigurno neće faliti.

13. OLYMPIACOS PIREJ

Nakon godina dominacije u Euroligi čini se da Olympiakos polako gubi korak za najboljima. Glavni igrači Spanoulis i Printzezis polako privode svoje karijere kraju, nisu uspjeli zadržati neke domaće igrače koje su afirmirali ( Sloukas i Papapetrou), ne pogađaju sa Amerkiancima kao prije 3-4 godine tako da se sve to osjeti na rezultatima. Na klupu je ovo ljeto sjeo stari lisac David Blatt i sa nikad jeftinijom ekipom u posljednjih 5-6 godina će pokušati dignuti klub iz letargije. Umjesto Hacketta, Thompsona i Papapetroua su dovedeni Williams - Goss , Toupane i Timma dok će pod košem djelovati prinove Leday i Vezenkov. Opet će obrana biti glavna snaga ove ekipe a napad će prema pripremnim susretima biti malo brži( prošle sezone treći najnefikasniji napad lige). Puno će ovisiti o fizičkom stanju Spanoulisa i Printzezisa( prvi je propustio prvih 10 utakmica prošle sezone) i kako će prinove reagirati na igranje pod pritiskom pod kakvim vjerovatno još nisu igrali ( Williams - Gossu je ovo rookie sezona u Euroligi a Toupaneu i Timmi druga). Plasman na Final Four bi bila velika stvar ali kako je općepoznato pravi ih posao čeka u domaćem prvenstvu gdje navijači čekaju povratak trona kojeg je zadnje dvije sezone preuzeo PAO.

Pod povećalom

David Blatt – nakon povratka iz NBA lige , Blatt je prošle sezone napravio podvig sa Darussafakom osvojivši Eurokup mimo svih očekivanja. Ova ekipa Olympiakos ne spada u vrh što se tiče kvalitete a Blatt je upravo poznat da s takvim ekipama uvijek igra iznad očekivanja ( zlato sa reprezentacijom Rusije na EP i osvajanje Eurolige sa Maccabijem).

14. PANATHINAIKOS ATENA

Zeleni iz grčke prijestolnice se ne mogu pohvaliti nekim značajnim rezultatima posljednih godina iako su redovni učesnici playoffa ali Final Four nisu vidjeli punih 6 godina. Ove godine su sastavili atletski izuzetno moćnu ekipu gdje će glavne poluge biti kao i uvijek Nick Calathes te pridošlice Keith Langford i Stephen Lasme. Od velikog rivala iz Pireja su ''preoteli '' vrlo korisnog Papapetroua , iz NBA lige vratili 220cm visokog centra Papagianisa dok je iz Maccabija stigao Deshaun Thomas. Opet ćemo ih vjerovatno gledati u playoffu a za plasman na Final Four im se treba puno toga poklopiti.

Pod povećalom

Nick Calathes – potpisao je novi ugovor sa PAO-om vrijedan 6,5 milijuna eura što znači da će karijeru završiti u matičnom klubu. Prošle sezone je izabran u prvu petorku Eurolige sa prosjekom od 14.8 poena i 8 asistencija a slično očekujemo i ove.

15. REAL MADRID

Prošlogodišnji osvajač Eurolige i u ovu sezonu ulazi kao glavni favorit za osvajanje titule. Ekipu su napustili Luka Dončić i Chasson Randle dok su dovedeni Klemen Prepelič i Gabriel Deck a Sergio Lull će biti spreman za sve napore nakon što je propustio skoro cijelu prošlu sezonu. Real ima roster od 12-13 igrača i duplirane sve pozicije pa im igranje na dva fronta neće biti problem. Većina igrača je u klubu bar 2-3 godine, odlično se poznaju i shvaćaju sustav igre koji zagovara trener Pablo Laso i plasman u playoff je minimum što se očekuje. Sezonu u domaćoj ACB ligi su otvorili sa tri lagane pobjede.

Pod povećalom

Sergio Lull-  nakon problema za ozljedom konačno ulazi potpuno spreman u sezonu i već je na početku najavio da bi mogao biti onaj stari ( 12 poena i 6 asista za 22 minute u prve tri utakmice) a prave partije se tek očekuju kad dođu ozbiljniji protivnici.

16. ŽALGIRIS KAUNAS

Prošle sezone su iznenadili košarkašku javnost odličnim igrama i plasmanom na Final Four gdje su u poluinalu pružili dobar otpor Feneru. U off-sezoni su napravili odličan posao zadržavši trenera Šarunasa Jasikevičiusa i jednog od glavnih igrača Brandona Davisa. Odlazak Pangosa i Micića će pokušati nadomjestiti Leom Westermanom i Nateom Woltersom dok bi izneneđenje sezone mogao biti  odlični strijelac Thomas Walkup a od Grigonisa se očekuje da potvrdi igre iz Albe i reprezentacije. Teško će ponoviti prošlogodišnji uspjeh i plasman u playoff bi trebao zadovoljiti i navijače i upravu. Sezonu u domaćem prvenstvu su započeli sa 5 pobjeda a za vikend su u gostima porazili najvećeg rivala Rytasa.

Pod povećalom

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Šarunas Jasikevicius – ljetos su ga povezivali sa Barcelonom ali je ipak ostao na kormilu Zelenih. Ako uspije zadržati nivo igre od prošle godine sa ovom ekipom, onda je vrijeme da razmisli o većim izazovima.

Bilo kako bilo, euroligaški mečevi nose veliku neizvjesnost i sve veći spektatkl i još je mali korak da ne dođe do europske varijante Eurolige. Favoriti manje više isti nego prošle godine, no spisak momčadi koje mogu iznenaditi je ove sezone uistinu impresivan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi