Košarkaški Edin Džeko

Mirza Teletović, ponajbolja četvorka Evrope

Košarkaški Edin Džeko

Pomalo u sjeni fudbalera i sve većeg broja bh. fudbalskih zvijezda, rađa se jedna istinska, evropska košarkaška veličina, koja dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Krilni centar Saski Baskonije, koja se "sponzorski" ove sezone zove Caja Laboral, Mirza Teletović, iz utakmice u utakmicu potvrđuje svoj ogroman kvalitet i nameće se u jednog od najboljih evropskih krilnih centara.

Teletović ove sezone bilježi sjajne statistike u ULEB-ovoj Euroligi i prvo je ime svoje ekipe. Sa 15,5 poena po susretu, 4,3 skoka, 1,5 asistencijom u prosjeku po utakmici, te sa sjajnim šutem od 48,4 odsto za dva i nevjerovatnih 46,7 % za tri poena, Teletović je i u brojkama potvrdio da je evropska klasa igrača, nećemo pretjerati ako kažemo jedan od najboljih "četvorki" na Starom kontinentu.

Iako mu je sa 206 centimetara prirodna pozicija pod košem, Teletović je prava noćna mora za svaku odbranu. Snažan, sa nevjerovatno preciznim šutem sa distance, Teletović predstavlja tip igrača koje je najteže čuvati. Ukoliko ga čuva igrač slične konstitucije, reprezentativac BiH ga obično izvlači iz reketa, te šutem sa distance riješava duele. U slučaju da u odbrani za protivnika ima bržeg, ali nižeg protivnika, koristi svoju visinu i snagu, probijajući se u reket.

Iako Mirza Teletović već nekoliko sezone igra na visokom nivou, ove sezone je jednostavno eksplodirao, a sa obzirom da mu je tek 25 godina, ne sumnjamo kako je ono najbolje tek pred njim.

Jako je lijepo znati da Bosna i Hercegovina u košarci u liku Mirze Teletovića ima upravo ono što u fudbalu predstavlja Edin Džeko - vrhunsku kvalitetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.