Kraj za Bullse: Wall i Nene odveli Wizardse u polufinale
Foto: EPA

Wizardi u polufinalu Istoka

Kraj za Bullse: Wall i Nene odveli Wizardse u polufinale

Midhat Šljivak

Košarkaši Washington Wizardsa savladali su kao gosti Chicago Bullse 75:59, te su s ukupnih 4:1 u seriji prošli u polufinale doigravanja Istočne konferencije NBA lige.

Nakon izjednačenog uvoda u utakmicu, gdje su oba tima imala periode igre, Wizardsi prvi stvaraju ozbiljniju prednost. Nisu Bullsi imali odgovor na sjajnog Nenea, koji je bio nezaustavljiv za domaće košarkaše. Nakon prve dionice Wizardsi su imali osam poena prednosti, 23:15.

Washington je nastavio s boljom igrom i na početku druge dionice. Imali su u nekoliko navrata i dvocifrenu prednost, Neneu su se priključili Beal i Wall, pa se činilo kako je ova serija gotova. Ipak, Bullsi se nisu predali. Zaigrali su mnogo bolju odbranu, nisu dopuštali lagane poene kao na početku utakmice, a konačno su i u napadačkoj igri proradili. Uspio je Chicago da utakmicu uvede u egal, pa se na odmor otišlo neriješenim rezultatom, 41:41.

Iako je Nene i drugo poluvrijeme otvorio s tri pogođena šuta, Bullsi su uspješno uzvraćali. Međutim, početničke greške su ponovo koštale domaće košarkaše, pa je tim iz Washingtona na sredini igre u trećoj četvrtini otišao na pet poena prednosti, 53:48. 

Podigli su potom Wizardsi prednost i na osam razlike, 58:50, tanka klupa Bullsa s omalenim DJ Augustinom nije mogla pogoditi ništa u finišu treće dionice. Srećom po Chicago ni Washington nije pogađao svoje napade, pa se u posljednju dionicu ušlo s devet poena prednosti u korist Wizardsa, 61:52.

Iako je Washington konstantno vodio, Chicago im nije dopuštao da prelome utakmicu. Došli su Bullsi na minus tri na dvije minute do kraja. Dozvolili su zatim tri ofanzivna skoka Marcinu Gortatu,  da bi svoj napad potom promašili, pa se u posljednji minut ušlo rezultatom 72:69 u korist Washingtona. Dobrom odbranom Chicago je ponovo dobio priliku da izbori barem produžetak, ali je Jimmy Butler promašio zicer, te su Wizardsi na kraju s linije slobodnih bacanja potvrdili pobjedu.

John Wall je bio najefikasniji u pobjedničkom sastavu s 24 poena i sedam asistencija, Nene Hilario je dodao 20 poena, dok su kod Bullsa Kirk Hinrich i Jimmy Butler su ubacili po 16 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.