ABA liga potvrdila učesnike iz BiH za novu sezonu, Čolan poslao drugačiju odluku

Nevjerovatne stvari se dešavaju u KS BiH

ABA liga potvrdila učesnike iz BiH za novu sezonu, Čolan poslao drugačiju odluku

O. Lekić
Prije par dana zvanično je poznato da će u ABA 2 ligi u novoj sezoni nastupati HKK Široki, OKK Spars Ilidža i KK Borac Banja Luka.

Široki i Sparsi plasman su ostvarili kroz prvenstvo Bosne i Hercegovine, a Borac kao najbolja bh. ekipa u regularnom dijelu prošle sezone.

Sezona u ABA 2 ligi će biti podijeljena na pet turnira kao i prethodne sezone, a domaćini turnira će biti naknadno poznati.

ABA liga je to zvanično i potvrdila, no u KS BiH planirali su očigledno 'planirali drugačije'.

Opis nije dostupan.

Naime, u obavijesti koju je potpisao sekretar KS BiH Amer Čolan vodstvu ABA ligi je dostavljeno da su učesnici ABA 2 lige iz BiH po osnovu odluke sa 31. sjednice  i 34. sjednice  UO KS BiH koje se odnose na sistem takmičenja HKK Široki i OKK Sloboda Tuzla.

Oglasi

Navedeno je i to da KK Igokea i KK Borac nisu podnijeli zahtjev prema KS BiH u vezi učešća u  ABA 1 i ABA 2 ligi za sezonu 2022/23.

Ipak, u ABA ligi su ispoštovali jasan pravnik koji kaže da će našu zemlju u novoj sezoni ABA 2 lige predstavljati Široki, Sparsi i Borac.

Zbog čega je Čolan poslao odluku na adresu vodstva ABA 2 lige nije poznato.

Kako saznajemo, to je morao učiniti uz dozvolu Upravnog odbora KS BiH, no jasno je da mnoge stvari u KS BiH već odavno ne štimaju. Sada je to po ko zna koji put potvrđeno. Sve na štetu bh. košarke.

Danas su iz KS BiH zatražili pomoć sponzora i institucija te naveli da su upitni odlasci reprezentacija na EP i SP.

Potražite više informacija na temu ABA liga 2:

"Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti. Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopšte budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska takmičenja", navodi se u saopštenju.

"Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati učešća na pomenutim takmičenjima. Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među barjacima evropskih i svjetskih košarkaških velesila".

Top Komentari

FahroKonjHodzic
jah budalasa umjesto vise klubova ovi papak hoce manje kubova jah ludaka braco draga
3 3
stranputica
Ludak????? Neeeee, tako se to radi kad hoćeš nešto uništiti. Kad hoćeš da napreduješ i rasteš onda imaš svake godine ljetni kamp 3 termina po 200 dječaka i djevojčica koji treniraju sa NBA igračima....
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi