Kad počinje košarkaška sezona? Ni čelnici Saveza ne znaju

Nevjerovatno

Kad počinje košarkaška sezona? Ni čelnici Saveza ne znaju

A. Beganović

U prostorijama Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine održana je press konferencija, a najvažnija informacija nakon današnjeg obraćanja vodećih ljudi bosanskohercegovačke košarke je da se još ne zna datum početka nove sezone.

Novi predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Boris Spasojević tokom svog obraćanja medijima se zahvalio bivšem predsjedniku Mirzi Teletoviću na svemu što je uradio za bh. košarku i istakao je da nema zvanične odluke o početku nove sezone.

"Na samom početku se želim zahvaliti Teletoviću na svemu što je uradio kao prvi čovjek Saveza. Želim se zahvaliti i generalnom sekretaru Ameru Čolanu na uspješnoj organizaciji nedavno održane Generalne Skupštine FIBA, kao i svim uposlenicima Saveza. Predsjednik sam od prije mjesec dana kada je došlo do rotacije i mogu vam reći da smo u jednom ćorsokaku zadnjih nekoliko sjednica Upravog odbora", rekao je Spasojević pa se osvrnuo i na početak nove sezone.

"Nova sezona je trebala krenuti 9. oktobra, ali dosad nemamo zvanične odluke po tom pitanju. Ovim putem pozivam sve da što prije probamo pronaći zajednički jezik za dobrobit klupske bh. košarke. Zaista mi je žao što nemamo odluke, a što se tiče prošlosezonskog Final foura to je drugo pitanje. Imamo odluku Komesara takmičenja o izbacivanju tri kluba, no ista nije potvrđena od strane Upravnog odbora. Prvi put nam se dešava takva situacija i zapravo ne možemo početi novu sezonu. Kako ćemo donijeti odluku u ovom trenutku ne znam, ali u isto vrijeme znam da nemamo kalendara takmičenja. Ako se ne možemo dogovoriti onda pozivam da se sazove Skupština i da se formira novi Upravni odbor".

S druge strane član UO Dalibor Miloš je na današnjoj press konferenciji iznio drugačije stavove od prvog čovjeka UO. On je istakao da postoji odluka vezana za ligu te da po njoj elitni rang takmičenja treba brojati 16 klubova.

Novinarima se obratio i proslavljeni bosanskohercegovački košarkaš, bivši predsjednik Saveza, a danas član UO Mirza Teletović.

Oglasi

"Nije situacija dobra, nije lako doći do dogovora i nije sve to počelo prije godinu dana. Meni je žao zbog svega, mi trebamo da se borimo za djecu koja igraju. Mislim da bi domaća liga trebala biti prioritet u odnosu na Regionalnu i FIBA-inu Ligu prvaka", istakao je Teletović pa se osvrnuo i na kompromise te uspupke prema klubovima.

"Uvijek smo pristajali na kompromise i onda uvijek završimo u nekoj slijepoj ulici. Ustupci su se činili mnogim klubovima, nije tu Igokea izuzetak, a da se lično pitam, morali bi igrati domaću ligu".

Govorio je proslavljeni bh. košarkaš i o reprezentativnim selekcijama i pohvalio uspjehe, a osvrnuo se i na Final Four koji nije održan na kraju prošle sezone. Teletović smatra da se propisi trebaju poštivati.

"Propisi se trebaju poštivati i ako se klubovi ne pojave na završnom turniru onda moraju imati dobro obrazloženje. Trebalo bi se poštivati ono što Komesar kaže, no imamo onda situaciju da Takmičarka komisija donese suprotnu odluku pa traži da je potvrdi UO. Zatim mi u UO počnemo stvari tumačiti na svoj način, što nikako nije u redu. Moramo se svi zamisliti, klubovi ulažu ogromne novce, a dogovora oko nove sezone nema. Mislim da se Statut mora poštovati, kao i svi organi Saveza, a ako se ne možemo dogovriti, onda imaju sudovi. Žao mi je što se sve ovo dešava zbog svih uspjeha koje je imao Košarkaški savez BiH.

Novinarima se obratio i član UO Aid Berbić koji je između ostalog istakao da je problem zapravo što svako propise tumači na svoj način, dok je generalni sekretar Amer Čolan rezumirao prošlu sezonu sa posebnim osvrtom na neodigrani Final Four.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Čolan je objasnio šta se dešavalo i još jednom je istakao da se Borac, Igokea i Sparsi na početku nisu bunili prije odluke o odigravanju Final Foura i da su tek nakon mjesec dana u Savezu primili dopis od Sparsa u kojem je sarajevski tim naveo da neće igrati završni turnir.

"Mjesec dana nakon odluke stigao je dopis od Sparsa u kojem su naveli da neće igrati završni turnir. Dobili su odgovor da odlukama UO svi moraju igrati, ali nakon toga Sparsi, Borac i Igokea šalju mailove sa zahtjevom da se ne igra završni turnir, a obavješteni smo da Igokea, koja je trebala biti domaćin, odustaje od toga. Onda imamo situaciju da Sparsi javljaju da imaju problem sa COVID-om, dan prije završnog turnira, ali nikada nismo dobili dokumentaciju koja to potvrđuje. Znate svi šta se na kraju dešavalo", između ostalog je rekao Čolan.

Top Komentari

Baco
Ljudino nedaj im dozvolu za FIBA ligu sampiona,i cao.Ne daj kao savez nista sto jisu zasluzili.Sve obavjestit u Evropskoj kosarkaskoj kuci i nedat imnda igraju dokbse ne opamete ...
0 0
Zeleni_zub
Izzahvaljivali se predsjedniku i sekretaru na odličnom poslu i onda obavijestili javnost da ni prošla sezona nije završena a ni ova neće početi. Kakav cirkus i gomila debila predvođena proslavljenim debilom Teletovićem, najgorim predsjednikom nekog saveza svih vremena.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi