Kup je pokazao u kakvom stanju je naša košarka

Neke stvari bi se morale promijeniti

Kup je pokazao u kakvom stanju je naša košarka

Košarkaši Igokee osvojili su Kup BiH. U finalu su pobijedili Široki Brijeg 73:58. Završni turnir se igrao u Sarajevu, kako je sve izgledalo, stekao se dojam da je na kraju svima pao kamen sa srca jer je sve gotovo.

I klubovima i savezu i medijima. Nažalost, slika i prilika stanja u našoj košarci. Krivci? Savez, klubovi, pa i mediji, pitanje je samo u kolikim procentima će se krivica raspodijeliti. Ovaj vikend odnosno ova sedmica je rezervisana za završnicu Kup takmičenja. Nećemo ići u Španiju, Italiju, okrenut ćemo se regionu. Hrvatski savez je organizovao završnicu Kupa u Vukovaru, finale se igralo u punoj dvorani, u Srbiji turnir traje četiri dana, sigurno je da će dvorana u Nišu na finalu biti puna.

Nažalost, kod se finale Kupa igra u "maloj" Skenderiji i broj gledalalca u finalnom susretu će vrlo vjerovatno biti najmanji u regionu na svim finalima. Je li se moglo igrati u nekom drugom gradu? Uostalom to je bila tradicija u onoj bivšoj državi. Niko ne garantuje da bi dvorana recimo u Višegradu, Trebinju, Mostaru, Čapljini ili Grudama bila krcata na završnom turniru, ali vrijedilo je probati. Pa onda recimo organizavati juniorski turnir, neki okrugli stol, neko druženje mladih košarkaša itd. Ipak je to završnica Kupa i trebao bi biti svojevrsni praznik košarke u BiH. Kod nas je situacija takva, da dva tri dana prije početka završnice ne znamo ko će biti domaćin turnira.

Nažalost iz saveza uglavnom slušamo kako nema novca ni za klubove ni za reprezentacije, klubovi igraju Kup jer moraju. Trijumf i osvojen pehar ne donosi ništa, a morao bi se pronaći neki zajednički model. Ne samo zbog Kupa već zbog košarke u BiH. Recimo da u Ligu šest ulazi četiri iz prvenstva plus osvajač Kupa, plus predstavnik u ABA lige itd.

Kvalitet naše klupske košarke nije na nekom visokom nivou, ali ako malo bolje pogledamo, svake sezone se pojavi jedan novi klub koji se probije u gornji dio tabele. Jednom je to Leotar, drugi put Mladost iz Mrkonjić Grada, treći put Zrinjski, četvrti Sloboda, pa Sparsi. Možda nema neke velike kvalitete, ali izjednačenosti ne nedostaje. Ni posjeta nije loša, u Tuzli, Trebinju, Mostaru.

Kada bi se pronašao neki sponzor, po ugledu na nogometnu Premijer ligu, kada bi se mediji dodatno angažovali, možda bismo napravili korak naprijed. Nažalost neke od naših mladih igrača koji su u posljednjih godinu, dvije dana sa mladim selekcijama napravili puno, šira javnost neće skoro upoznati. Nekada se stiče dojama da je sve bilo drugačije kada je tu bila jaka Bosna i da je propadanjem ovog kluba počela propadati klupska košarka u BiH. A to se ne bi smijelo dogoditi. Sve ove stvari bi mogle biti vrlo važne za budućnost košarke na ovim prostorima.

FIBA se uskoro priprema za novi obračun sa ULEB-om, nije isključeno i sa vodstvom ABA lige. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da nacionalna prvenstva opet dobiju na svojoj težini, pa i Kupovi. Činjenica je da su naši klubovi u raskoraku. Ne mogu pratiti ritam niti sa onim najslabijim pod ULEB-om, dok ono malo novca što imaju ne žele rasipati na neka putovanja i utakmice po Eurochallenge kupovima. Nažalost, tu su svoju priliku iskoristili klubovi iz Bugarske, Austrije, Rumunije, Švedske. Hoće li biti nove prilike i ako bude, da li ćemo biti spremni da reagujemo?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.