LA Lakersi na vrhu svijeta

Majstorica Bryantu i društvu

LA Lakersi na vrhu svijeta

O. Lekić

Los Angeles Lakersi došli su do svoga 16. naslova prvaka NBA lige, pobijedivši na svom parketu u odlučujućoj sedmoj utakmici velikog finala Boston Celticse 83:79.

Lakersi su do pobjede došli u neizvjesnoj završnici, nakon što su gubili veći dio utakmice. Najveću prednost Celticsi su imali početkom treće četvrtine – plus 13 (49:36), što im na kraju nije bilo dovoljno.

Kobe Bryant postigao je 23 koša uz 15 skokova, Ron Artest dodao je 20 poena, a Pau Gasol 19 koševa i 18 skokova.

Kod Celticsa je najefikasniji bio Paul Pierce s 18 koševa i 10 skokova, Kevin Garnett postigao je 17, Rayon Rondo 14, a Ray Allen 13 koševa.

Lakersima i Celticsima, koji zajedno imaju osvojena 33 od 64 NBA prvenstva, bilo je to 12 međusobno NBA finale, peto koje je odlučeno u sedmoj utakmici.

Bilo je to ujedno peti šampionski prsten za Kobe Brayanta, koji je nagrađen i kao najkorisniji igrač finala, te 11. NBA naslov za trenera Phila Jacksona.

Lakersi su prvi puta osvojili titulu dvije godine zaredom, od tri uzastopna naslova 2000-02., kada je uz Bryanta igrao Shaquille O'Neal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.