Latvija na Ilidži pobijedila Grčku i poprilično zakomplikovala stvari u grupi
Foto - FIBA

Kvalifikacije za EP

Latvija na Ilidži pobijedila Grčku i poprilično zakomplikovala stvari u grupi

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Latvije pobijedila je večeras na Ilidži Grčku rezultatom 77:66 i tako je došla do bitne pobjede u borbi za plasman na Eurobasket.

Nakon izjednačenog uvoda u utakmicu u kojem su se ekipe smjenjivale u vodstvu, Grčka je napravila prvu konkretniju prednost. Imali su 21:14 u finišu prve dionice, ali je ovaj period Latvija zaključila serijom od 6:0 i nakon deset minuta igre bilo je plus jedan za Grčku (21:20).

U ostatku prvog poluvremena dominacija Latvije. Igrali su jako dobru odbranu, šut ih je itekako dobro služio, a prednost ove selekcije je rasla iz napada u napad, pa su na odmor otišli sa 12 koševa prednosti, 30:42.

Nastavili su Latvijci i u nastavku sa sjajnom igrom. U jednom trenutku su imali i 20 poena prednosti, ali su Grci uspjeli da dođu na minus 14 na ulasku u posljednju dionicu i da koliko-toliko vrate nadu (50:64).

Međutim, do velikog preokreta Grčka nije mogla. Latvija je sačuvala vodstvo, Grci su samo uspjeli smanjiti prednost, ali po svemu sudeći bi u ovoj grupi koš-razlika mogla dosta toga odlučiti.

Latviji je ovo prva pobjeda u kvalifikacijama, Grcima prvi poraz, a najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Martins Laksa sa 19 poena. Kod Grčke Dimitros Agravanis je ubacio 15.

U drugom meču ove grupe večeras igraju BiH i Bugarska, dok će se u nedljelu Latvija sastati sa BiH, a Grci sa Bugarima.

Top Komentari

Slobodas
**** vam nova sport mame !
4 4
user1605223705
TELEMACH...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi