Maccabi nevjerovatnim preokretom savladao CSKA
Foto: EPA

Nevjerovatan meč

Maccabi nevjerovatnim preokretom savladao CSKA

Midhat Šljivak

Košarkaši Maccabija iz Tel Aviva plasirali su se u finale Eurolige. Ponos Izraela je večeras u prvom susretu polufinala završnog turnira koji se igra u Milanu, savladao ekipu moskovskog CSKA rezultatom 68:67.

Nakon što je Maccabi poveo s 4:2, CSKA serijom od 6:0 preokreće rezultat u svoju korist. Armejci su uspjeli stvoriti i osam poena prednosti 14:6, ali je Maccabi odličnom odbranom uspio da dođe do izjednačenja rezultata na 14:14.

Ipak, sama završnica prve četvrtine pripala je moskovskom timu. Uspjeli su ovaj dio igre dobiti 19:16, iako su imali još dva napada za dodatno povećanje prednosti nakon prvih 10 minuta ove utakmice.

Loša realizacija napada nastavila se  i početkom druge četvrtine. Oba tima su dosta griješila u napadu, poklanjali su lopte protivničkom timu, no CSKA je bila za nijansu bolja, te su imali košarkaši ovog tima imali konstantnu prednost.

Uspijevao je Maccabi s nekoliko šuteva iz vana da se održava u utakmici, ali realizacija oba tima je i u ostatku prve četvrtine bila izuzetno loša. Odbrane su bile izuzetno čvrste, ali su ekipe radile ponovo i dosta grešaka u napadu. 

CSKA je za nijansu bila bolja i u ovom dijelu igre, pa je ruski tim na odmor otišao sa osam poena prednosti, 38:30.

Otvaranje drugog poluvemena u potpunosti je ličilo na igru iz prvog poluvremena. Nastavilo se s jakom igrom u odbrani, a CSKA je uspio da ode na dvocifrenu prednost. Maccabi je imao jako loš procenat šuta, no srećom po Izraelce, ni CSKA se nije mogla pohvaliti dobrom napadačkom igrom.

Ipak, završnica ove dionice potpuno je pripala moskovskom timu. Konačno su počeli pogađati, otišli su u jednom trenutku i na 15 poena razlike, da bi se u posljednjim sekundama trećeg perioda Ricky Hickman pogodio trojku za minus 10 nakon 30 minuta igre, 55:45.

Uspio je Maccabi da dođe na samo minus šest na sedam minuta prije kraja, ali je potom Victor Khryapa pogodio trojku preko ruke, pa je CSKA ponovo otišla na devet razlie, 60:51. David Blue je potom uzvratio na drugoj strani, Maccabi je imao i šut za potpuni povratak u utakmicu, ali su promašili.

Međutim, nakon što je CSKA realizovao svoj napad, novom trojkom Ricky Hickman je spustio prednost na samo minus pet, 62:57, nakon čega ruski tim uzima minutu odmora. Tyus je promašio potom čisto polaganje za dolazak na minus tri, no nešto kasnije je grešku ispravio, te je doveo svoj tim na minus tri, 62:59.

Ipak, Maccabi je imao snage i za potpuni preokret. Smith je pogodio za 65:63, ali je Weems uzvratio na drugoj strani. Blu je zatim pogodio trojku za 67:66, da bi nakon izgubljene lopte Khryape, Tyrice Rice položio za 68:67.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Nije uspio Weems pogoditi trojku za pobjedu, pa će Maccabi igrati u finalu Eurolige.

David Blu je ubacio 15 u pobjedničkom timu, Tyrice Rice je dodao 13, a na drugoj strani, Saša Kaun je predvodio CSKA u ovom susretu s 14 poena, Miloš Teodosić je dodao 12.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.