Legendi niko nije znao tačan datum rođenja: "Uvjeren sam da je imao preko 40 kada je stigao"
Foto - Screenshot

Manute Bol je bio nešto posebno

Legendi niko nije znao tačan datum rođenja: "Uvjeren sam da je imao preko 40 kada je stigao"

Midhat Šljivak

Sudanac Manute Bol je s visinom od 231 centimetra jedan je od najviših NBA košarkaša u historiji, a u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta igrao je od 1985. do 1995. godine.

Manute Bol je svojom pojavom donio revoluciju u NBA ligi. S 231 centimerom visine važio je za istinskog giganta, ali kilaža koja se kretala oko 90 kilograma činila ga je istinski mršavcem.

Bol je profesionalnu karijeru završio s više blokada (3.3) nego poena u porsjeku (2.6) i dva puta je zbog toga proglašavan najboljim defanzivcem lige.

Manute je nažalost preminuo 2010. godine u 48. godini života. Međutim, mnogi vjeruju da je Sudanac bio mnogo stariji, a priznanje nekadašnjeg Bolovog trenera Kevina Mackeya to i potvrđuje.

Mackey, koji je nekada radio za univerzitet Cleveland State, tvrdi da je on izmislio datum rođenja slavnom košarkašu koji je u Sjedinjene Američke Države stigao tokom 80-ih godina prošlog stoljeća

Ovaj trener je izmislio datum rođena Manuteu jer nije bilo nikakvih informacija kada je rođen i uvjeren je kako je Bol igrao u NBA ligi s 40 ili čak 50 godina.

Oglasi

"Ja sam mu izmislio datum rođenja jer nisam znao koliko ima godina. Uvjeren sam da je bio u 40-im ili čak u 50-im godinama kada je igrao u NBA ligi", rekao je Mackey i nastavlja:

"Bol nije imao pojma koliko ima godina kada je stigao. Niko nije imao tu informaciju. S njim je bio i dječak o kojem također nije bilo podataka".

Mackey je potom odlučio da sam izmisli datum rođenja za Manutea. Odabrao je 16. oktobar 1962. godine.

"Želio sam osigurati da je dovoljno mlad, ali mislim da je već tad bio u 40-im godinama. Ali, niko to nije mogao znati".

Iako ga je Kevin Mackey doveo na univerzitet Cleveland State, Manute Bol nikada nije zaigrao na ovom koledžu. Navodno mu je Mackey dao novac i automobil što je po pravilima zabranjeno.

"Vidio sam u novinama da NCAA kaže da mi je trener Mackey dao novac i automobil. Ako je to istina, gdje je moj novac, gdje je automobil?", riječi su legendarnog Bola.

Manute je nažalost preminuo 2010. godine usljed zatajenja bubrega, a iza sebe je ostavio čak desetero djece. Među njima je i košarkaš Bol Bol (22) koji je visok 218 centimetara i koji je trenutno član Orlando Magica.

Manute Bol je u NBA karijeri nastupao za Washington Bulletse, Golden State Warriorse, Philadelphia 76erse i Miami Heat.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
imoje 63 kadje poceo igrat u embijej
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi