Marković o zlatnoj generaciji: Bili smo prijatelji, ni rat nas nije rastavio
Neno je 1997. godine odigrao utakmicu života protiv Hrvatske i te slike mu ni danas ne izlaze iz glave.

Iz Turske za SportSport.ba

Marković o zlatnoj generaciji: Bili smo prijatelji, ni rat nas nije rastavio · Intervju

E. Škorić

Nenad Marković (49) svojevremeno je bio lider Bosne Limogesa, Hapoela, Olympiakosa i brojnih drugih klubova, a sada svoje znanje želi nesebično podijeliti s drugima.

Neno je trener turskog Gaziantepa, a nakon bogate igračke karijere ide prema jako uspješnoj trenerskoj karijeri. Karijeru je započeo u Igmanu s Ilidže, igrao je za Bosnu, gdje je i završio karijeru. Svojevremeno je rušio Hrvatsku u ludim utakmicama kvalifikacije i može se reći da nema stvari koje u životu ovaj Sarajlija nije prošao.

Nedavno ste dobili novi posao u Turskoj. Gaziantep je klub koji se bori za opstanak, pa očigledno da će biti puno posla ove sezone.

"Nije baš idealna situacija, pokušavam da posložim stvari i da napravim neku dobru osnovu u timu. Doveden sam da pomognem Gaziantepu da pobjegne sa dna, počeli smo pobjedom na gostovanju kod USAK-a i to je dobro. Ja kao trener ne smijem da padnem i da dižem ruke, moram na igrače prenositi pozitivnu i jaku energiju. Imamo određeni plan i pokušat ćemo da ga se držimo i da napravimo dobar rezultat.

Kako je prošao period u Španiji?

"U Tenerifu misle da nisam u ovom trenutku najbolje rješenje za klub i šta ja tu mogu. Izabrali su tako, to je njihovo pravo. Nazvalli su me, objasnili mi situaciju, a ja sam praktično za samo dan dobio poziv iz Turske, gdje su mi ponudili angažman i brzo smo se dogovorili. Što se epizode u Tenerifeu tiče, bili smo dobri jedno vrijeme, a onda težak raspored, nekoliko poraza i slika se promijenila. Mada, naučio sam neke stvari i u tom klubu, svako iskustvo čovjeku dobro dođe".

Koja je razlika između španske i turske košarke?

"Pa u Španiji je manje stranih igrača, više je Evropljana, dok se u Turskoj dosta bazira na američke playmakere i bekove. U suštini, tu je najveća razlika"

Duško Vujošević radi dobar posao s bh. reprezentacijom?

"Već sam ranije govorio kako sam ubijeđen da je Dule vrhunski stručnjak, posebno za rad s mladim igračima i ako neko može da promijeni svijest mladih igrača, to je onda on. Neupitne su njegove trenerske kvalitete, to govore rezultati u svim klubovima u kojima je radio, ali on je iznjedio brojne NBA igrače. Jednostavno, on će od igrača napraviti košarkaša i to je njegova odlika".

Dušan Ivković Vas je zvao u reprezenaciju Jugoslavije, ali niste otišli na SP u Argentinu.

"Tada se drugačije gledalo na košarku. Ja sam uživao u svim mečevima, radeći sa raznim trenerima i igračima i nema stvari zbog koje žalim. To su bila posebna vremena".

Jesu li mečevi protiv Hrvatke nešto što ćete pamtiti do kraja života?

"Naravno, te stvari se ne zaboravljaju. Ljudi mi često govore za te utakmice, prisjećaju se i sve i da hoćeš, ne možeš da ih izbaciš iz glave. Neka lijepa vremena. Svakit put se naježim kad se prisjetim. Osim toga, tadašnja generacija igrača je bila grupa velikih prijatelja, koji su igrali zajedno u svim omladinskim selekcijama. Gordan, Samir, Dževdo... Bili smo prijatelji, nije nas ni rat rastavio".

Nostalgija za Sarajevom? Koliko se stignete družiti s nekom svojom starom rajom?

"Sarajevo je uvijek bio moj grad i uvijek se rado vraćam kući, tu je sve što mi je bitno. U posljednje vrijeme sve slabije dolazim zbog svojih obaveza, ali uvijek sam mislima u Sarajevu. Ima nostalgije i za Sarajevom i za starim vremenima, znate kako to ide...".

Jedno ljeto ste proveli s Jusufom Nurkićem i bili ste mu selektor. Izrastao je u pravog centra...

"Jusuf je imao radne navike i već tada je bilo poznato da će uspjeti. Pomogao sam mu koliko sam mogao da iskoristi svoj talent, ali on je već bio formiran košarkaš i znao je sve šta treba, tako da ne mogu reći da sam ga ja nečemu posebno naučio. Zvali su me iz Denvera tada da pitaju o njemu, sve detalje su željeli prije nego su ga uzeli".

KK Bosna, klub kojem je još ime ostalo...

"Više i ne pratim toliku Bosnu kao prije. Ove sezone ne stignem, prošlih jesam, ali tu nema napretka dok god se ne napravi neki ozbiljan plan i ne dođu ozbiljni ljudi. Treba da se napravi projekat za budućnost, da se krene i od najmlađih selekcija, ali kod nas bi sve da se preko noći ostvari. I drugi to žele preko noći, ali imaju više novca, pa kada ne uspiju, onda ulože još i još i naprave šta su namjeravali".

Luka Dončić je neizbježna tema svih košarkaških razgovora.

"Jedan od najboljih košarkaša u Evropi. Igrali smo protiv Reala i on je bio najbolji u tom meču. Nevjerovatan je, bek s preko dva metra koji šutira je čudo i mislim da će da bude prvi pik na NBA Draftu i da će biti uspješan NBA igrač".

Koliko poznajete Scottyja Wilbekina, vjerovatno pojačanje BiH na poziciji playmakera u narednim mečevima.

Potražite više informacija na temu Super Ligi:

"Ponudili smo Wilbekinu ugovor dok sam radio u Trabzonsporu, ali u istom trenutku je Darussafaka ušla sa jačom ponudom i nudila mu Euroligu, pa smo ga izgubili. Strašan igrač, razigravač, voli poene, igra na pozicijama jedan i dva i biće veliko pojačanje za BiH".

Top Komentari

Batistuta
To Legendo
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi