Marš na Drinu u prvenstvu BiH!

Nacionalističke pjesme na parketima

Marš na Drinu u prvenstvu BiH!

Midhat Šljivak
Teme:

Nacionalističke pjesme na sportskim borilištima u Bosni i Hercegovini nisu nikakva novost.

Iz sedmice u sedmicu su sportski tereni mjesto gdje se ispoljavaju razni oblici nacionalizma i gdje se čuju najgnusnije psovke s tribina.

Vrijeđanje vjere, nacije postalo je svakodnevnica. Sportisti su primorani da slušaju sve i svašta tijekom gostovanja u drugom entitetu, podijeljenom gradu, nacionalnoj sredini.

Još jedan u nizu ispada dogodio se u Bileći. Duel ekipa HEO i Royal domaći su iskoristili da gostima iz Sarajeva puste prigodnu muziku.

Dvorana u Bileći je odjekivala pjesmom Marš  na Drinu, koju su očigledno puštali ljudi koji su još uvijek mislima u 1992. godini, a neki čak i u periodu od prije 100 godina.

Marš na Drinu je nastao za vrijeme Prvog svjetskog rata u čast pobjede srpske vojske nad Austrougarima u Cerskoj bitci, koja se odigrala sredinom augusta 1914. godine.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Pitamo se, zašto se danas čuje na sportskim borilištima u BiH?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.