Memphis ponovo pronašao lijek za Duranta i Westbrooka
Foto: EPA

Novi produžetak

Memphis ponovo pronašao lijek za Duranta i Westbrooka

Midhat Šljivak

Košarkaši Memphis Grizzliesa savladali su sinoć kao gosti nakon produžetka Oklahoma City Thunder 100:99, te su došli na korak od plasmana u polufinale Zapadne konferencije.

Memphis je odlično otvorio utakmicu, te su poveli s 10:2. Zach Randolph je u tim trenucima bio potpuno nezaustavljiv za Oklahomu, pa je prva dionica potpuno pripala Grizzliesima. U nekoliko navrata je bilo osam poena prednosti, a nakon 12 minuta igre je bilo plus pet, 30:25.

Russell Westbrook je bio jedini košarkaš Thundera koji je održavao svoj tim u igri. Kevin Durant se nije mogao prepoznati u prvom poluvremenu. Njegovi poeni su nedostajali Oklahomi, koja je konstantno bila u rezultatskom zaostatku.

Sigurnom igrom je Memphis održavao stečenu prednost. Thunder nije imao odgovor, pa se na odmor otišlo s 12 poena prednosti u korist tima iz Tennesseeja, 55:43. 

Gostujući košarkaši su i u drugom poluvremenu nastavili s boljom igrom. Podigli su dodatno prednost, koju si bez većih problema i održavali. Dosta grešaka su pravili košarkaši Oklahome u napadu, što je Memphis kažnjavao u svakom napadu. U jednom trenutku je bilo i 20 poena prednosti (72:52), ali se Thunder vratio u utakmicu serijom od 9:0 za 72:61 na dvije minute do kraja treće dionice.

Caron Butler svojom drugom trojkom, te Durant s jednim slobodnim bacanjem su podigli seriju na 14:0, da bi trojkom Russella Westbrooka bila zaključena treća dionica, nakon koje je Memphis imao samo šest poena prednosti, 76:70.

Potpuno se Oklahoma vratila u utakmicu u posljednjoj dionici. Trojkom Kevina Duranta na nešto više od šest minuta do kraja, došli su do prvog vodstva na utakmici 79:78, a na četiri sekunde do kraja Russell Westbrook je pogodio za 90:90 i odlazak u produžetka,četvrte u posljednje četiri utakmice.

Dodatnih pet minuta donijelo je dosta uzbuđenja. Memphis je vodio, Durant je u finišu imao priliku sa slobodnih bacanja izjednačiti, no jedno je promašio, te se u samu završnici ušlo s poenom prednosti za goste, 100:99. 

Memphis je tri sekunde prije kraja promašio trojku, što je ostavilo prostor za zadnji napad Oklahomi. Šutirao je Durant za pobjedu, ali je promašio, Serge Ibaka je pogodio nakon skoka u napadu, ali su sudije poništile koš zbog isteka vremena. Tako je Memphis stigao do pobjede i vodstva od 3:2 u seriji.

Mike Miller je s 21 poenom s klupe predvodio Memphis do pobjede, a Zach Randolph je dodao 20 poena i 10 skokova. Oklahomi je bio nedovoljan triple-double Russella Westbrooka 30 poena, 13 asistencija i 10 skokova, te 26 poena Kevina Duranta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.