Mike D'Antoni? Naviknite se na run&gun igru Lakersa

Phoenixu su sinoć Kobe i društvo utrpali 114 poena

Mike D'Antoni? Naviknite se na run&gun igru Lakersa

Lakersi su sinoći savladali Sunse u Stapels centru, a pritom je tim iz LA ubacio 114 poena gostima. Odličan je bio Kobe Bryant sa 31 poenom. 

Ostaje pitanje da li će Lakersi moći run&gun košarkom do njaslova. Kobe smatra da hoće, a tradicija kaže drugačije. Vjerovatno ne postoji niko na svijetu ko smatra da je izbor D'Antonija ispred Phila Jacksona pametan potez Lakersa. Bivši trener Phoenix Sunsa rekao je da su mu čak i prijatelji bliski klubu iz LA rekli da bi bolje bilo da je Jackson postao trener. Ono što mnogi ne znaju jeste da je jedan od Bryantovih uzora, Mike D'Antoni. Bryant je odrastao u Italiji, a baš u toj zemlji dres sa brojem osam nosio je sa velikim uspjehom, novi trener Lakersa. Kako Kobe kaže, broj osam na dresu je odabrao baš zbog njega. Kao igrač osvojio je 5 puta prvenstvo Italije, dvije Eurolige, a 2008. godine uvršten je među 50 ljudi koji su najviše doprinijeli razvoju Eurolige. 

 

Kao trener 2005. godine je proglašen najboljim u NBA ligi. Ono što mu mnogi zamjeraju jeste igra u obrani njegovih ekipa. "Svi mi već znamo da obrana donosi titulu. Poenima dobijate utakmicu, ali obrana donosi prsten. D'Antoni nema niti jedan, Jackson ih ima šest," rekao je Stephen Smith. D'Antoni ima odgovor i na to pitanje. "Phoenix Sunsi su u sezoni 2004/2005. imali omjer 62-20. Ne možete dobiti 62 utakmice, a da ne igrate obranu." Sezonu potom Sunsi su imali omjer, 54-28, pa 61-21. Teško da se mogu porediti i igrački, ekipe koje je vodio D'Antoni sa onima Phila Jacksona. Jordan, Rodman, Pipen, Kukoč i društvo su jedna od najboljih ekipa svih vremena, potom je u Lakersima imao tandem Shaq&Kobe, plus Big Shot Rob. Što ne umanjuje uspjehe velikog trenera. Nema sumnje, Jackson i Arnold Red Auerbach su najbolji ikada. Svi bi mi voljeli vidjeti kako bi Zen Master vodio Kobe&Howard tandem.

 

Međutim od toga, barem za sada nema ništa. Tu je Mike D'Antoni i Lakersi će ove sezone igrati lijepu i atraktivnu košarku, na puno poena. To su već sinoć demonstrirali. D'Antonijeva prva utakmica koju će voditi sa klupe, bit će protiv Houstona. Da li će Lakersi opet preko 110? Odgovor na to pitanje saznat ćemo ubrzo. Ali Jack Nicholson i ostatak Lakers nacije će odgovor na pitanje, da li D'Antoni može do naslova, morati još sačekati. Showtime se vratio u Stapels centar, da li će i naslov, ostaje nam da vidimo. Gore od Browna, D'Antoni ne može, to je barem sigurno.   

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.