Prije 19 godina na današnji dan preminuo je Mirza Delibašić

Najbolji sportista BiH svih vremena

Prije 19 godina na današnji dan preminuo je Mirza Delibašić

S. Mlaćo

Na današnji dan prije 19 godina preminuo je Mirza Delibašić, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.

Mirza Delibašić Kinđe rođen je 9. janura 1954. u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. prešao u Bosnu.

Za Studente je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Bio je prvak Jugoslavije 1978. i 1980., klupski prvak Evrope 1979., a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva puta je bio prvak Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. i olimpijski pobjednik 1980.

Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. Četiri puta je biran za najboljeg sportaša BiH, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Mirza Delibašić je kao igrač predvodio Bosnu do naslova prvaka Evrope 1979. godine, igrao je za veliki Reala gdje se i danas rado sjećaju njegovog imena. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

Na kraju treba istaći da je vjeran BiH ostao i u toku agresije, odbivši poziv rukovodstva Reala da opkoljeno Sarajevo zamijeni Madridom.

Top Komentari

dinass
Vratite nam Mirzu, Haseta, Brus Lia a evo vam MiMi, FiFi i iphone...
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi