Mirza i drugovi večeras slave titulu?

Večeras pada odluka o novom prvaku ACB lige?

Mirza i drugovi večeras slave titulu?

Odluka o novom prvaku Španije mogla bi pasti večeras u Fernando Buesa Areni u Victoriji, ali, u slučaju pobjede Barcelone, onda bi se serija produžila na još najmanje jednu utakmicu.

Caja Laboral se nalazi na pragu osvajanja trećeg naslova prvaka u istoriji. Prije dvije godine, pod imenom Tau Ceramica, savladana je Barcelona sa 3-0 u seriji, a prva šampionska titula je osvojena 1992. godine. Caja sada ima 2-0 u seriji i dvije utakmice pred svojim navijačima. Za treću titulu je potrebna samo jedna pobjeda. Ona, ipak, neće doći tako lako.

Caja Laboral pod vodstvom Duška Ivanovića igra sjajno, ostvarila je dvije pobjede u Blaugrani protiv Barcelone, evropskog prvaka i osvajača Kupa Kralja, tima koji je u posljednjih 36 utakmica slavio 32 puta. Ali, Barcelona je i jedini tim koji je u posljednja 24 mjeseca slavio u srcu Baskije, u dvorani Fernando Buesa gdje vlada paklena atmosfera.

Caja vodi sa 2-0, pred Barcelonom je težak zadatak. Unicaja Malaga je jedini tim u istoriji lige koji je uspio preokrenuti rezultat od 0-2 na 3-2, ali ne treba zaboraviti da se tada igralo sistemom 1-1-1-1-1, za razliku od sadašnjih 2-2-1. Barcelona je po mnogima najjači tim posljednjih godina i Španci se slažu ako Caja osvoji naslov da će do biti najveće iznenađenje nakon pobjede Manrese nad Realom prije 12 godina.

Duško Ivanović na raspolaganju ima najboljeg centra lige Tiaga Splittera, ima ponajbolju četvorku lige Mirzu Teletovića, ali  naš reprezentativac ima problema s leđima i ne igra kao u regularnom dijelu sezone, Marcelo Huertas i Brad Oleson su vrlo dobri na vanjskim pozicijama, a Fernando San Emeterio je izrastao u igrača reprezentativnih kvaliteta, kojeg ćemo vjerovatno gledati na Mundobasketu u Turskoj.

S druge strane Barcelona ima sjajnih deset igrača od kojih uvijek neko može iskočiti i odlučiti utakmicu. Ricky Rubio i Juan Carlos Navarro su u prve dvije utakmice razočarali i sada se od njih očekuje da spase Barcu, Mickeal, Morris i Lorbek zasad igraju dobro, dok Basile s vremena na vrijeme pokaže svoju igračku klasu. Vazquez se razvio u sjajnog centra i nema sumnje kako ćemo večeras  gledati sjajnu utakmicu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.