Mirza pomaže Netsima u dovođenju Howarda

U NBA nije otišao zbog novca

Mirza pomaže Netsima u dovođenju Howarda

M. Šljivak

Da u NBA ne odlazi samo zbog novca naš najbolji košarkaš Mirza Teletović je dokazao prihvativši manji ugovor sa svojim novim klubom Brooklyn Netsima, kako bi se otvorila mogućnost za dovođenje centra Orlanda Dwighta Howarda.

Mirza će umjesto ranije najavljenog četverogodišnjeg ugovora po kojem bi dobio nešto više od 15 miliona dolara sa Netsima potpisati trogodišnji ugovor vrijedan devet miliona dolara, kako bi ostavio mogućnost da Brooklyn potpiše ugovor sa Dwightom Howardom.

 

Sama činjenica da je Mirza prihvatio manji ugovor (midlevel exception), otvorila je mogućnost da Netsi uopšte pregovaraju sa Howardom. Da se Mirza nije odrekao većeg ugovora, Netsi bi samo mogli sanjati o snažnom centru Orlanda, jer bi eventualnim potpisom Howarda otišli daleko iznad salary cupa, odnosno plaćali bi veliki porez na luksuz, koji je ove godine 70 miliona dolara, a Netsi bi za svaki dolar preko ove cifre plaćali dodatni dolar.

 

Mirzinim prihvatanjem ugovora, Netsi bi potpisom Howarda, uz velike ugovore Joea Johnsona, Gerlada Wallacea i Derona Williamsa, došli do cifre od 70,5 miliona dolara, što je malo preko dozvoljene granice, s tim da se ta cifra penje na 74,3 miliona ako se uključe ugovori Marshona Brooksa i Reggieja Evansa. Netsi bi ostala upražnjena mjesta u rosteru morali pokriti sa sedam igrača sa minimalnim ugovorima, što ni u kojem slučaju ne bi bilo ostvarivo.

 

Ipak, u moru kombinacija u trejd Brooklyna i Orlanda, mora se uključiti i treći tim, koji bi prihavtio određene igrače, a sve bi riješilo ukoliko bi se desio "sign and trade" Brooka Lopeza i Krisa Humphriesa. Tako bi Brooklyn oslobodio dovoljno prostora za dovođenje Howarda, te bi uz trejd sa Orlandom i uključivanjem trećeg tima, prešli malo preko luxury taxa, što im ne bi bio problem plaćati.

 

Vlasniku Netsa Mikhailu Phokorovu ne bi bio problem platiti dodatni porez, jer on ne bi bio prevalik, a zahvaljujući Mirzi Teletoviću, koji je prihvatio manji ugovor, Netsi sada imaju veliku mogućnost dovesti Dwighta Howarda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.