Najbolji igrači Evrope se bune zbog načina kvalifikacija
Foto: EPA

"Sve se moglo drugačije organizovati"

Najbolji igrači Evrope se bune zbog načina kvalifikacija

M. Šljivak

Odluka NBA lige i Eurolige da ne dozvoli učešće igračima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo tokom aktivne sezone izazvala je mnogo polemika.

Najbolji košarkaši svijeta tako su spriječeni da igraju za reprezentacije, jer će utakmice biti igrane tokom sezone, a čini se kako i dobar dio igrača nije zadovoljan takvom odlukom ovih organizacija.

Jedan od njih je Francuz Nando De Colo, trenutno ponajbolji igrač Starog kontinenta. On tvrdi da se sve može organizovati mnogo bolje i da se prije svega trebalo misliti na igrače kada je broj utakmica u takmičenjima u pitanju-

"Svaka reprezentacija želi imati najbolje igrače u kvalifikacijama. Nije se morao mijenjati sistem kvalifikacija. Sve se moglo organizovati tokom ljeta i vjerujem da bismo gledali dobru košarku", smatra De Colo.

Reprezentacije će tokom naredne sezone odigrati četiri utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i to u novembru ove, te februaru naredne godine.

To bi za jednog igrača koji igra više takmičenja bio dodatni napor, jer se pored velikog broja regionalnih i evropskih utakmica, sada igraju i utakmice u nacionalnom timu.

"Ne mogu zamisliti da odigram toliko utakmica. Sve je teže i teže. Moraju prvo misliti na igrače i ako su željeli ovakve kvalifikacije, trebali su za primjer uzeti fudbal. Tamo se napravi pauza u prvenstvu, olakša se igraču", istakao je De Colo.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Izvjesno je međutim da najbolje igrače nećemo gledati u dresu reprezentacije tokom kvalifikacija, što će predstavljati veliki udar, naročito na selekcije koje nemaju veliki fond kvalitetnih igrača.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi