NBA liga sa tri nova pravila u novu sezonu
Nakon Evrope i u NBA ligi pravilo od 14 sekundi koje će povećati broj šuteva (Foto: EPA)

Očekuje nas dodatno ubrzanje igre u najjačoj ligi svijeta

NBA liga sa tri nova pravila u novu sezonu

Midhat Šljivak

NBA liga će u novu sezonu vjerovatno ući sa tri nova pravila.

Rukovodstvo najjače lige svijeta uvjereno je da će na sastanku sredinom 20. i 21. septembra dobiti dvotrećinsku većinu za nova pravila koja će dodatno ubrzati igru.

NBA će uvesti pravilo od 14 sekundi nakon ofanzivnog skoka. Ovo pravilo je u Evropi uvedeno prije četiri godine i pokazalo se kao pravi potez, te je povećan broj šuteva.

Također, biće pojednostavljeno pravilo "clear path", odnosno pravililo o nesportskim greškama, koje će se i dodatno proširiti (hostile act).

Clear path će se primjenjivati u tri situacije:

- Kada je lična greška načinjena na bilo kojem igraču napadačkog tima tokom kontre.

- Kada se faul napravi na protivničkom dijelu terena, ali kod centra, dok ispred igrača u napadu nema odbrambenih košarkaša, već on kontroliše loptu i lopta ide ka njemu.

- Kada se faul napravi tako da tim koji je u kontri ostane bez šanse da peontira.


Proširenje pravila o nesportskom ponašanju (hostile act) je također nešto novo. Snimak će se sada gledati posle svakog jačeg kontakta i to ne samo sa protivničkim igračem ,već i sa sudijama, trenerom ili navijačem.

Očekuje se da će ova pravila dobiti podršku svih franšiza, a nova sezone počinje 17. oktobra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti