Nogometnom velikanu sada ne ide, ali Tony Parker je spreman da ga preuzme?

Košarkaš na čelu Lyona?

Nogometnom velikanu sada ne ide, ali Tony Parker je spreman da ga preuzme?

E. Škorić

Francuski nogometni prvoligaški klub Olympique Lyon suočen je s velikom prekretnicom.

Vjeruje se da će karizmatični predsjednik Jean-Michel Aulas napustiti sedmostrukog prvaka za tri godine, a među kandidatima za njegovog nasljednika je i proslavljeni NBA košarkaš Tony Parker.

U drugom najvećem francuskom gradu ostali su bez šansi da izbore Evropu jer je Liga 1 donijela odluku o prekidu sezone zbog pandemije koronavirusa, a Lyon se u datom momentu nalazio ispod pozicija koje vode u evropska takmičenja.

Aulas, tijekom čije vladavine je Lyon osvajao naslove sedam puta - 2002., 2003., 2004., 2005., 2006,, 2007. i 2008. godine, odlučio je da ode u dogledno vrijeme, pa bi lako moglo da se desi da Parker postane njegov nasljednik.

Bivši sjajni košarkaš San Antonija i francuske reprezentacije Tony Parker očito će biti sljedeći predsjednik nogometnog kluba iz Lyona. Doduše, ne odmah, ali i sam on je želja Aulasa.

Očekuje se da će se to dogoditi 2023. godine, kada će se aktuelni predsjednik povući zbog starosti, jer tada će napuniti 75 godina. Aulas, s druge strane, želi da jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, koji ima četiri prstena NBA prvaka i četiri medalje na Evropskom prvenstvu, preuzme ovu poziciju.

Aulas i Parker već posluju. Prije nekog vremena Lyon je postao 30-postotni vlasnik Asvela, košarkaške momčadi koju je kupio Parker.

Parker je u dresu Spursa proveo 18 sezona. Nakon završetka karijere ostao je u sportu kao sportski menadžer. Nedavno je priznao da neće moći da odbije Lyon.

"Ako me jednog dana upitaju da preuzmem taj klub, neću moći da odbijem. Oboje smo pozitivno orijentirani. Imamo sličnu viziju kako oblikovati strukturu kluba i odabrati prave ljude, strategiju", rekao je Parker, za koga je Aulas "najbolji predsjednik kluba u 30 godina u svim sportovima".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi