Oslabljena Bosna namučila Cibonu
Zimić nije mogao sam odbraniti koš Bosne

NLB liga - 24. kolo

Oslabljena Bosna namučila Cibonu

Povredama oslabljena ekipa sarajevske Bosna ASA BHT dobro je parirala zagrebačkoj Ciboni u susretu 24. kolu regionalne košarkaške NLB lige. Ipak, izabranici Vlade Vukoičića do pobjede nisu mogli, iako su bili jako, jako blizu. Cibona je slavila sa 86:83.

Bez kapitena Gorana Ikonića, čiju je kapitensku traku protiv Cibone preuzeo Muhamed Pašalić, Elvira Ovčine i Seida Hajrića u sastavu, Bosna ASA BHT je dočekala euroligaša i Zagreba i pružila sasvim dobar otpor.

Odgovornost je na sebe preuzeo Ivan Ivanović, koji je ponovo pokazao kako je njegovo dovođenje iz Vojvodine uoči početka sezone bilo pun pogodak. Krilni je centar ubacio 31 poen i bio uvjerljivo najbolji igrač u bordo dresu u današnjoj utakmici.

Bosna je dobro otvorila utakmicu i vodila većim djelom prve četvrtine, trojkama Miljana Rakića, Ivana Ivanovića i Suada Šehovića, te je rezultat na kraju prve dionice susreta glasio 23:20 u korist „studenata“.

Do kraja treće četvrtine vodila se izjednačena bitka na parketu, na poluvrijeme se otišlo pri prednošću Cibone (45:41), a Zagrepčani su tu prednost sačuvali i u trećoj četvrtini koju su riješili u svoju korist rezultatom 18:17.

Međutim, na početku odlučujuće dionice na scenu ponovo stupa fenomenalni Ivanović, koji sa dvije vezane trojke vraća prednost na stranu Bosne (33. minut, 70:69). Ipak, Cibona vraća prednost na svoju stranu poenima Callowaya i Andersona.

Završnica je bila izuzetno uzbudljiva. Samo 21 sekundu prije kraja Cibona je vodila 79:81, Šehović pravi prekršaj na Callowayu, koji potom ubacuje prvo slobodno, promašuje druge, ali mu se lopta odbija u ruke, pa u narednom napadu ponovo staje na liniju slobodnih bacanja i oba puta pogađa.

Bosna ASA BHT – Cibona 83:86
(23:20, 18:25, 17:18, 25:23)
SARAJEVO - Dvorana "Mirza Delibašić". Gledalaca: 2000. Sudije: Ilija Belošević (SRB), Milija Vojinović (SRB), Marko Juras (SRB).
BOSNA ASA BHT: Đorđević 17, Pašalić 4, Ivanović 31, Vučurović 7, Rakić 5, Šehović 9, Đurasović 3, Suljagić, Zimić 7, Avdić. Trener: Vlada Vukoičić.
CIBONA: Wright 6, Anderson Alan 20, Calloway 18, Kus 23, Rozić 8, Prkačin 5, Vukušić 1, Troha, Homan Jared 2, Andrić, Zubčić, Princ 3. Trener: Velimir Perasović.  
Vlada Vukoičić, trener Bosna ASA BHT:
„Čestitam košarkašima Cibone na zasluženoj pobjedi, ali i svojim igračima na požrtvovanosti i kvaliteti igre kakvu su večeras pružili. Cijelo vrijeme ubijeđivao sam svoje igrače da je košarka timska igra i da bez obzira na izostanke, timskom se igrom može dobiti susret. Presudio je ofanzivni skok iz kojeg su Zagrepčani dali gotovo 20 poena i to nas je koštalo. Priželjkivao sam neizvjesnu završnicu, ali su gosti u finišu pokazali da su veoma kvalitetna ekipa i bodovi su zasluženo otišli u Zagreb“.

Muhamed Pašalić, playmaker Bosna ASA BHT:
„Žao mi je što smo poraženi, jer smo dobro parirali favorizovanom protivniku cijelim tokom meča. Iako smo nastupili bez trojice važnih igrača iz startne petorke, odigrali smo jako dobro. Nadam se da ćemo u narednom kolu protiv Krke biti bolji i da ćemo doći do toliko željenog trijumfa koji bi osigurao našoj zemlji naredne sezone dva predstavnika u NLB ligi“.

Velimir Perasović, trener Cibone
„Katastrofalan poraz od Montepaschija u Sienni ostavio je traga na ekipi. Ipak, zbili smo redove i stigli na jedno od najtežih gostovanja u cijelom kalendaru NLB takmičenja. Bosna je bila oslabljena neigranjem nekolicine košarkaša, ali su opet pokazali koliko opasni mogu biti. Mi smo imali nekoliko prilika da prelomimo susret u našu korist, ali su se domaći uvijek vraćali. Na kraju smo ipak nekako došli do pobjede koja nam mnogo znači u predstojećim, odlučujućim susretima“.
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti