Pakleno ljeto čeka LA Lakerse

U LA-u se sprema veliki remont momčadi

Pakleno ljeto čeka LA Lakerse

Trenerska karijera Phila Jacksona završila je na najgori mogući način. Najuspješniji NBA trener svih vremena okončao je karijeru metlom od Dallasa u polufinalu Zapada, a pred Lakersima je teško ljeto.

Najpopularniji klub u NBA ligi pred sobom ima neizvjesno ljeto, jedino što se sa sigurnošću može reći za narednu sezonu je to da će Jack Nicholson i Denzel Washington i dalje Lakerse gledati iz prvog reda Staples Centra, a ko će igrati ispred njih i ko će voditi te igrače još niko ne zna. 

Momčad koja je igrala tri zadnja finala, od toga dva osvojila, morat će na remont, morat će naći novog trenera, ali kako? Lakersi godišnje za plate izdvajaju 91 miliona dolara, najviše u ligi, a sve zvijezde su pod čvrstim ugovorima i ukoliko žele dovesti neku novu zvijezdu morat će se odreći neke od postojećih. 

Kobe Bryant sigurno ostaje, jer bez njega Lakersi nisu Lakersi, dok Dereka Fishera zbog godina niko ne želi. Ostali svi imaju šansu da napuste Los Angeles. Ukoliko se čak i riješe Matta Barnesa i Shannona Browna opet im na plate otpada 85 miliona dolara. 

Očito će morati napraviti neki trade kao 2004. kada su poslali Shaqa u Miami. Trenutno na platnom spisku imaju 15 igrača od kojih sedam ima opciju da ode, ali radi se uglavnom o igračima s manjim primanjima i manjom minutažom. To su Devin Ebanks, Derrick Caracter, Theo Rattlif, Joe Smith, Trey Johnson, te već spomenuti Barnes i Brown. 

Ko bi mogao doći?

Prije tri mjeseca su željeli Carmela Anthonyja, ali je on izabrao New York, pa im sada slijedi potraga za novom zvijezdom. Dva najveća kandidata za dolazak u grad anđela su Chris Paul i Dwight Howard. 

Chris Paul je odigrao fantastičnu sezonu i prema riječima Kobea najbolji je play lige. U Hornetsima vjerovatno nikada neće osvojiti prsten, pa ni on nije baš imun na pozive iz LA-a. Ipak, da bi ga se dovelo potrebno je u New Orleans poslati Gasola, Odoma ili neku treću zvijezdu tima. 

Dwight Howard je sve nezadovoljniji u Orlandu i mnogi su mišljenja da će on ovoga ljeta učiniti isto što je James napravio prošlog kada je u čuvenom The Decisionu obznanio odlazak u Miami. Superman je sljedećeg ljeta slobodan igrač, pa je vjerovatnije da će mu Orlando ovog ljeta ponuditi novi ugovor, te ga odmah mijenjati u neki klub, vjerovatno u Lakerse koji će na Floridu poslati Bynuma i još neke igrače. 

Ukoliko ne dođe Paul na playmakerskoj poziciji će Lakersi pokušati dovesti Derona Williamsa koji je nezadovoljan u Netsima, jer im se ambicije ne poklapaju. Iako je ta opcija zasada manje moguća, na kraju bi se moglo desiti da bivši play Jazzera ipak završi u LA-u.

Kobe je jedini siguran za narednu sezonu

Što se tiče odlazaka sve je moguće osim Bryanta, dok su male mogućnosti da ode Fisher. On bi prije mogao ostati kao backup play. Pau Gasol je odigrao odlične tri sezone, ali je u 30. godini života,  ima godišnji ugovor 17.8 miliona dolara, te bi ga GM Mitch Kupchak rado poslao negdje. 

Ron Artest ima nešto više od šest miliona dolara godišnje, ali se nikad ne zna kada će se u njemu probuditi životinjski nagon po kojem je poznat u cijeloj ligi. Phil ga je držao pod kontrolom, osvojio je i prsten, pa više nema prepreka da se vrati starim navikama. Zbog toga bi i on mogao biti u rubrici odlazaka. 

Navijači Lakersa smatraju da bi Lamar Odom konačno mogao postati standardni član petorke, a ukoliko ostanu Bynum i Gasol vjerovatno je kako će on otići u neki drugi klub. Onaj ko sigurno neće igrati naredne sezone je Steve Blake. 

Osim što ima 31 godinu, ima i ugovor 4 miliona dolara godišnje, a nije pokazao ništa. Od ostalih igrača je sigurno kako će polovica njih napustiti klub, ali se ne zna ko. To će, naime, zavisiti, od želja drugih klubova u tradeovima. 

Trey Johnson umjesto Shannona Browna

Trey Johnson ima 26 godina, igra na poziciji beka šutera, a pored Bryanta i Browna nije imao nikakve šanse da dobije minutažu, pa se odlučio na igranje u razvojnoj ligi. Tamo je bio najbolji strijelac sa 25.5 poena po utakmici i većina navijača Lakersa, prema jednoj anketi, smatra da bi on trebao igrati umjesto plaćenijeg Shannona Browna kao rezerva Bryantu. 

Osim Johnsona naredne sezone bi svoje mjesto pod suncem mogao naći 21-godišnje krilo Devin Ebanks, prošlogodišnji izbor Lakersa na draftu. Jackson je za njega rekao da ima bolji šut od Trevora Arize, ali  da je premlad za ovu sezonu. Sljedeća bi mogla biti njegova. 

Sigurno je kako će biti dosta promjena u sastavu Lakersa naredne sezone. Čak i ukoliko se ne dese svi tradeovi koji se predviđaju promjena će biti u minutaži igrača, pa bi Matt Barnes, ukoliko ostane, trebao igrati mnogo više, dok bi Lamar postao starter. 

Najteža zadaća - nasljednik Big Phila

Jackson sigurno neće sjediti na klupi Lakersa naredne sezone, pa je pozicija trenera Lakersa vjerovatno najtraženiji i najvrijedniji posao u SAD-u ovog trenutka. Kandidata je više, a konačnu odluku će donijeti gazda Jerry Buss i GM Mitch Kupchak. 

Prema glasovima koji dolaze od strane igrača oni bi najradije dosadašnjeg Jacksonovog asistenta Briana Shawa, koji je javno priznao da bi volio voditi Lakerse, te da bi igrao kao i Jackson čuveni trokut u napadu. Međutim, ukoliko dođu novi igrači, onda se i taktika mijenja. 

U tom slučaju najbliži klupi Lakersa su bivši trener Houstona Rick Adelman, te sadašnji trener Clevelanda Bayron Scott, inače nekada igrač Lakersa. Navijači ga vole i nema prepreka za to. Spominje se i trener Bostona Doc Rivers, ali to je sada skoro nemoguća misija. 

Kako god bilo pred Lakersima i Mitchom Kupchakom je teško ljeto, jer mora poduzeti sve kako bi se momčad već naredne sezone domogla makar finala, ako ne i naslova prvaka, jer Lakersi po svakoj domaćoj utakmici zarade 1.5 milion dolara, a ukoliko bude falilo novca u kasi, onda će Jerry Buss narednog ljeta dijeliti otkaze. Prvi na listi za odstrijel biće upravo GM Mitch Kupchak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.