Partizan «svoj na svome»
Partizan i Crvena zvezda otvaraju turnir

Finalni turnir NLB lige u Beogradu

Partizan «svoj na svome»

Košarkaši beogradskog Partizana prvi su favoriti za osvajanje naslova prvaka NLB lige, treći put zaredom.

Proteklih sezona činilo se da je Jadranska liga talična «crno-belim» mladićima, ali su 2007. i 2008. godine izabranici trenera Duška Vujoševića otišli do kraja.

Sada praktično imaju sve u svojim rukama. «Domaći» parket, ako se uzme u obzir da je Final-four na rasporedu u Areni gdje su odigrali već dva meča Eurolige, pojedinačni i timski kvalitet, te vjerovatno najveću podršku sa tribina od svih timova iz regiona.

Do NLB prstena Partizanu je prva prepreka Crvena zvezda, vječiti rival za koji nastupaju tri bh. internacionalca: Elmedin Kikanović, Oliver Stević i Milan Milošević. Prvi polufinalni meč na rasporedu je u 18.15 sati, dok će od 20.45 na parket izaći Hemofarm i Cibona. Finale je na rasporedu u subotu, u 20.45.

«Svaki derbi je sam po sebi težak. Puno znači navijačima i nama. Izuzetno cenim Crvenu zvezdu, dolaskom Svetislava Pešića reč struke je postala značajna. Napravljena je ekipa po njegovom ukusu. Naravno, nije to tim iz snova, ali kvalitet nije sporan. Rade na visokom nivou, igraju agresivno. Na sve to imali su i pripreme za turnir. Očekujem u otvorenu i neizvesnu utakmicu. Zvezda se kasno okupila, ali je to kompenzovala solidnom materijalnom podlogom. Stvarno je puno toga urađeno. Verujem da ćemo pobediti, ali moramo da budemo svesni da nas čeka pakleno težak posao», kazao je Vujošević koji bi trebao na raspolaganju imati sve igrače sa izuzetkom povrijeđenog Rakočevića.

U dosadašnjem dijelu NLB lige omjer Partizana i Crvene zvezde je 1:1.

«Dva meča su do trofeja što ostavlja veću mogućnost iznenađenja. Na papiru, Partizan je favorit protiv nas, kao i Cibona u meču sa Hemofarm Štadom. Odnos u šansama 60:40, dok je u drugom polufinalu 55:45 u korist Zagrepčana. Za uspeh završnog turnira nije moglo ništa lepše da se dogodi od večitog derbija u polufinalu. Publika će imati mogućnost da na delu vidi četiri kvalitetna tima sa istim ciljem. Očekujem veliko interesovanje navijača, a svi moji igrači se raduju meču u najvećoj dvorani na Balkanu», istakao je Svetislav Pešić, strateg «crveno-belih».

Hemofarm i Cibona snage će odmjeriti u drugom polufinalu. Vrščani imaju mnogo više uspjeha u susretima NLB lige, posebno na parketima u Srbiji.

«Postoje momčadi koje su domaćinske, koje mogu samo doma pobjeđivati, a vani su manje od makovog zrna. No, postoje i druge, koje bolje funkcioniraju na strani. To su teorije o kojima ne volim raspravljati. Osobno,  volim uvijek igrati kod kuće, a reći ću i zašto. Prvenstveno zbog terena, znaš svaki pedalj, poznaješ koševe. Naravno da je tu onda, kao nadogradnja, važna i atmosfera u gledalištu. Hemofarm ima sijaset sjajnih igrača, mladih, visokih i potentnih, ali ćemo pokušati otići do kraja», naglasio je Velimir Perasović, trener Cibosa.

Hemofarm je 2005. godine osvojio jedini naslov Jadranske lige. Bilo je to na Final-Eightu u Beogradu, ali su se mečevi igrali u «Pioniru».

»Koncentrisani smo isključivo na utakmicu protiv Cibone, o šampionskom prstenu trenutno i ne razmišljamo. Već na prvom koraku za rivala imamo standardnog člana Eurolige, ove sezone dogurao je do Top-16 faze. Očekujem da će publika večitih biti na našoj strani, siguran sam da će doći i veliki broj gledalaca iz Vršca. U ligaškom delu, svako je slavio kod kuće. Od tada Cibona je jača za Alena Jeffrey Andersona, sjajnog igrača. Tu je još plejada prekaljenih igrača sa Callowayom, Kusom i Prkačinom. Očekujem veliku i neizvesnu borbu», dodao je Stevan Karadžić, šef struke Vrščana.


Svi pobjednici
2002: Union Olimpija - Krka 73:59, 2003: Zadar - Maccabi 91:88, 2004:  Reflex - Cibona 71:70, 2005: Hemofarm - Partizan 89:76, 2006: FMP - Partizan 73:72, 2007: Partizan - FMP 94:82, 2008: Partizan - Hemofarm 69:51, 2009: ?
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.