Pešić preporodio Barcu: Neviđena drama u El Clasicu i pobjeda nad Realom
Još jedan čudesan El Clasico (Foto: EPA)

Kataloncima trofej nakon četiri godine

Pešić preporodio Barcu: Neviđena drama u El Clasicu i pobjeda nad Realom

M. Šljivak

Košarkaši Barcelone osvojili su prvi trofej u ovoj sezoni. Katalonci su velikom finalu odigranom na Kanarskim Ostrvima u dramatičnoj završnici pobijedili velikog rivala Real Madrid rezultatom 92:90.

Svetislav Pešić je preporodio Barcelonu. To je jasno vidljivo i velikan iz Katalonije je uspio da osvoji Kup Kralja nakon četiri godine, iako nije bio favorit pred ovaj turnir.

Izjednačena igra viđena je na otvaranju meča, da bi Real bio taj koji je stvorio značajniju prednost. Uspjeli su da odu na plus šest (21:15), koliko je bilo nakon deset minuta igre.

Međutim, Barcelona u drugoj dionici dominira. Iako su pravili veliki broj grešaka i izgubljenih lopti, Real ništa nije pogađao, pa je katalonski velikan na odmor otišao sa šest poena prednosti, 34:40.

Barca je gubila nevjerovatan broj lopti i u nastavku, ali to Real nije znao da kazni. Na polovini igre u trećem periodu Barcelona odlazi na velikih 18 poena prednosti (40:58), Kraljevi su izgledali potpuno razbijeno i u posljednju dionicu su ušli sa minusom od 15 poena (52:67).

Katalonci su pogađali sve. Uspjeli su čak zaustaviti i Luku Dončića koji je prve poene iz igre postigao tek u 34. minuti. Proradio je u finišu i Jaycee Carroll koji je uspio pogoditi nekoliko važnih šuteva i na šest minuta do kraja Real je došao na minus 11, 67:78.

Ipak, Barcelona je dozvolila da se Real potpuno vrati. Jednostavno su stali, Real je počeo pogađati i na nešto manje od dva minuta do kraja Kraljevi dolaze na samo minus pet, 80:85.

Međutim, tu nije bio kraj uzbuđenjima. Imala je Barca ogromnu prednost, ali su ih izgubljene lopte umalo koštale. Umjesto da završe mirno meč na 25 sekundi do kraja Thompkins pogađa trojku za 87:90, ali zatim Ribas pogađa za 87:92.

Thompkins zatim ponovo pogađa trojku za 90:92 na 11 sekundi do kraja. Oriola ne pogađa dva bacanja i Real je imao napad za pobjedu. Ipak, nisu pogodili i Barca dolazi do trofeja.

Pau Ribas je predvodio Barcu do pobjede sa 21 poenom, Ante Tomić je dodao 17, dok je kod Reala Jaycee Carroll ubacio 18 koševa, a Thompkins 17.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije