Pet želja za dva mjesta
Bosna brani naslov prvaka BiH osvojen prošle sezone

Počinje Liga 8 BiH za košarkaše

Pet želja za dva mjesta

Košarkaška Liga 8 BiH koja danas počinje susretom Bosna ASA BHT - SL IAT Leotar (18 sati), po svemu sudeći biće jedna od najinteresantnijih i najuzbudljivijih do sada.

Osim sarajevskih «studenata» koji brane naslov prvaka BiH i koji su na nedavno završenom Final-fouru Kupa pokazali da su naša najkvalitetnija ekipa, u borbu za naslov i DVIJE POZICIJE koje vode u NLB ligu ranvopravno će se uključiti Igokea Partizan, prošlogodišnji finalista, Široki Erionet, Zrinjski HTM i uvijek neugodna Sloboda Dita.

Manji pritisak na klubovima

SL IAT Leotar, Borac Nektar i Hercegovac iz Bileće ne bi trebali predstavljati veću konkurenciju pomenutim sastavima, iako nije isključeno da pomrse račune nekom od favorita.
Činjenica da će se u Jadran u sezoni 2009/10 uključiti naša dva sastava daje posebnu draž takmičenju, ali i obećava manji pritisak nego prošle godine kada je samo šampionski naslov značio spas od Lige 13.
Doduše, treba biti iskren pa konstatovati da je prvi dio takmičenja bio itekako zanimljiv, ne toliko i kvalitetan, ali prije svega regularan što jeste odlika domaće bh. košarke.

Regularnost takmičenja

Iako postoji mnogo nedostataka, propusta, groznog suđenja... treba imati na umu da regularnost nikada nije došla u pitanje. Uostalom, pokazao je to Borac Nektar kada je prošle sezone Igokeu koštao pol-positiona u Ligi 8, možda čak i same titule, te ove godine Široki koji je komšijsko Posušje poslao u niži rang takmičenja.

Parovi 1. kola
Petak: Bosna ASA BHT - SL IAT Leotar (18 sati, sudije: Obradović, Drmić, Miličević);
Subota: Zrinjski HTM - Borac Nektar (17, Zurapović, Husarić, Duškaj), Široki Eronet - Sloboda Dita (19, Jovanić, Kralj, Šobot), Hercegovac - Igokea Partizan (19, Bijedić, Pehar, Babić).
Bosna, Igokea, Široki...

Prema dosadašnjem dijelu sezone Bosna ASA BHT i Igokea Partizan svakako da su prvi favoriti za naslov prvaka. Terrel Castle, poznatiji pod nadimkom Terry Bosanac, dao je Igosima dodatni kvalitet i pitanje polufinala doigravanja skoro da im je zagarantovano. Široki Eronet je prilično velika nepoznanica s obzirom da su od završnice Kupa BiH na «Pecaru» stigla čak četiri igrača - Vrbanc, Puljko, Grgat i Mason. Ukoliko posloži kockice kako treba trener Josip Vranković s pravom se može nadati jednoj od dvije pozicije koje vode u NLB ligu.

Koliko može Zrinjski?

Nepoznanica je i Zrinjski HTM, barem kada je riječ o formi i mogućnostima. Imali su «plemići» dosta padova u sezoni, iako su po kvalitetu u Ligi 13 bili daleko ispred Širokog, upravo su u najvažnijoj utakmici, polufinalu Kupa, platili danak neiskustvu.
Sloboda će jača za Miodraga Tanasilovića, povratnika iz Viteza, ući u doigravanje, a pojačao se i Borac Nektar. No, igra Ditaša najviše zavisi od playa Zlatka Jovanovića. Organizator igre ima problema sa povredom i njegov nastup u početku Lige 8 nije izvjestan.

Propozicije takmičenja

Nešto i o propozicijama. Na osnovu plasmana u Ligi 8 igraće se play-off za prvaka BiH u kojem će učestvovati četiri kluba i to po sistemu prvoplasirani - četveroplasirani, te drugi i treći. Utakmice se igraju na dvije pobjede, po principu: domaćin-gost-domaćin, s tim da su domaćini prvih utakmica klubovi koji su se plasirali na 1. i 2. mjesto u Ligi 8.

U finalu play-off-a sastaće se bolji iz polufinalnih duela. Utakmice fnala se također igraju na dvije pobjede, prednost domaćeg parketa ima bolje plasirani tim iz Lige 8, a klub koji ostvari dvije pobjede proglašava se prvakom BiH u sezoni 2008/09.
Pravo nastupa u NLB regionalnoj ligi ima šampion naše zemlje, kao i prvoplasirana ekipa iz Lige 8. Ukoliko je riječ o istoj ekipi, u NLB ligu plasiraće se poražena ekipa iz finala play-off-a.

Neka igra počne...

Zaprati KK Bosna Royal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
KK Bosna Royal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.