Philadelphia umirovila dres Allena Iversona

Velika čast za NBA legendu

Philadelphia umirovila dres Allena Iversona

Midhat Šljivak

Dres Allena Iversona, sinoć je umirovljen od strane Philadelphia 76ersa, tima za kojeg je više od 10 godina igrao ovaj legendarni košarkaš.

Pred duel s Washington Wizardsima, dres s brojem tri, kojeg je Iverson nosio kao član 76ersa od 1996. do 2006. godine, podignut je na vrh Wells Fargo Centra, te ga u budućnosti nijedan igrač neće moći nositi.

Iverson je draftovan od strane Philadelphia 76ersa, kao prvi izbor drafta 1996. godine. Popularni The Answer (Odgovor), je po dolasku u NBA ligu postao jedan od najdominantnijih niskih igrača u historiji.

Vodio je 76erse do velikog finala 2001. godine, prvog nakon 1983. godine. Ipak, prsten nikad nije osvojio. Lakersi sa Kobeom Bryantom i Shaquilleom O'Nealom su bili prejaki. 

Te godine je Iverson postao najkorsniji igrač lige (MVP), kao i MVP All-Star meča (izabran ponovo 2005.). Čak četiri puta je bio najbolji strijelac lige, posljednji put 2005. godine.

Nakon odlaska iz Phile, karijera Allena Iversona je krenula nizbrdo. Igrao je za Denver, Detroit, Memphis, te turski Bešiktaš, ali nikada nije doživio sjaj iz Philadelphije.

"Jeste li ozbiljni?", pitao je Iverson, spominjući imena velikana Sixersa čiji su dresovi umirovljeni, te je nastavio:

"Snovi su mi se ostvarili. Volim te Philadelphia, volim vas što ste me prihvatili, što ste mi dozvolili da budem svoj, što ste me ohrabrivali i što ste učinili ovaj grad mojim domom za sva vremena. Vi ste najbolji navijači na svijetu. Volim vas sve, a sada se zabavimo", rekao je Iverson.

Još jedna legenda je otišla u povijest...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.