Phoenix Suns

Čekajući otkaz u Phoenixu

Phoenix Suns

E. Avdić

Najatraktivnija košarkaška ekipa u proteklih pet godina pred raspadom. Odlazak D'Antonija. Otkaz Porteru. Amare izgubljen do kraja sezone. Nash na zalasku karijere. Čudni potezi Sarvera i Kerra.

Rasturili su većinu principa vezanih za košarku. "Ne možeš pobjeđivati ako ne igraš odbranu.". "Ne možeš pobjeđivati ako igraš bez pravog prisustva u reketu.". "Ne možeš pobjeđivati ako igraš brzopleto". Sunsi su sve to radili pod vodstvom Mikea D'Antonija i pobjeđivali. Često i atraktivno. Njihove utakmice su bile ljepota za sve prosječne navijače koji ne znaju puno o košarci, ali je vole gledati. Phoenix je punio dvorane širom Amerike… igrao brze akcije, sa puno šuteva za tri poena i zakucavanja. Titulu nisu dohvatili, ali rasturiti ekipu koja je bila konstantno u vrhu lige je zaista bizarno. Što je najtužnije to je uradio vlasnik kluba Robert “jeftini” Sarver.
 
Mikea D’Antonija se kroz maglu sjećam kao igrača Milana, najviše zbog toga što je bio jedan od rijetkih Amerikanaca – bijelaca koji su u to vrijeme igrali u Evropi(a da sam ja znao za njih). Bob Mcadoo je u tom periodu iako je imao valjda 40 godina terorisao odbrane u evropskim takmičenjima. D’Antoni je kao igrač uvijek znalački kontrolisao tempo, imao dobar šut i igrao pristojnu odbranu(posebno je bio dobar u ukradenim loptama). Trenerski posao D’Antoni je izučio uglavnom od legendarnog Amerikanaca Dana Petersona koji je taj status stekao radeći u Italiji. D’Antoni je od samog početka svoje trenerske karijere bio ako ništa-drugačiji. Svi oni ponekad i dosadni principi koje ponavlja 90% svjetskih trenera Mikeu nije značilo puno. Dan Peterson je to ovako opisao “D’Antoni je uzeo kontranapad kao opciju košarkaške igre i od njega napravio sistem”. Brza igra Phoenixa I nije bila veliko iznenađenje, ali zato jeste igra Benettona iz Trevisa kojeg je D’Antoni vodio do dvije titule prvaka Italije. Konstantna tranzicija i nakon promašaja protivnika i nakon primljenog koša. Njegove ekipe su šutirale puno trojki u ranoj fazi napada. Cilj je bio jasan. Nametnuti brz ritam tokom utakmice sa puno posjeda lopte te doći do lakih šuteva dok protivnička ekipa nije postavila odbranu. Nešto što su prije Mikea radili Don Nelson, Paul Westhead i Doug Moe, dakle nametnuti svoj stil igre i učiniti da se konvencionalno složena protivnička ekipa osjeća maksimalno neugodno na terenu. Mnogi su timovi pokušali da odole iskušenju i igraju sporo protiv Sunsa. Najbolji primjer su bili Lakersi u play offu 2006. godine. Izdržali su igrajući kontrolisano prve četiri utakmice. Nakon toga su se rastrčali i izgubili.
 
Utakmice Sunsa u periodu Mikea D’Antonija i Stevea Nasha sam religiozno pratio. Snimao mečeve, analizirao kretnje igrača u napadu. Učio o košarci iz svake utakmice Mikea D’Antonija. Sunsi su u naponu snage igrali segemente flex sistema u svom napadu te glavno oružje spread pick ‘n’ roll(igra dva na dva Nasha i Stoudemirea najčešće na sredini terena sa tri igrača van linije za tri poena koji kažnjavaju svako pomaganje). Toliko su razvlačili protivničke odbrane da rotacija nije bila moguća. Uzalud je bila prednost u visini koje su uglavnom imale ostale ekipe. Nash i društvo su uvijek imali dodatno rješenje, a brzi tempo utakmice je jednostavno izbacivao centre iz igre. Uostalom D’Antoni je to ovako objasnio: “Šta znače visoki igrači? Ja uvijek u ekipi više volim imati pet niskih koji znaju igrati košarku. Dakle, znaju driblati, dodati i šutirati loptu na koš. Dajte mi uvijek niskog igrača koji zna igrati prije nego neko drvo od 215 cm koje samo zna zakucati”. Igru Sunsa je ovjekovječio Jack McCallum, novinar Sports Illustrateda u fantastičnoj knjizi “Seven seconds or less...”
 
Kraj Mikea D’Antonija je uslijedio nakon dolaska Stevea Kerra na mjesto generalnog menadžera. Svađe su krenule odmah zbog tolerantnog odnosa D’Antonija spram igrača. On je vrlo često opraštao kašnjenja, također vrlo rijetko je kritikovao javno svoju ekipu. Stručni štab Phoenixa u to vrijeme tokom sastanaka nikada nije prikazivao loše sekvence iz utakmica svojim igračima. To su gledali D’Antoni i njegovi pomoćnici sami. Igračima su puštali samo kvalitetne akcije iz prethodno odigranih mečeva. Kerr je želio promjene. Želio je povratak konvencionalnoj košarci sa naglaskom na odbranu. Konstatno je vodio razgovore sa D’Antonijem oko sitnica , što je trenera Sunsa posebno nerviralo jer nikada nije želio biti kako je on to zvao “mikromenadžer”.  Kerr i D’Antoni su se uspjeli složiti  da je potrebna razmjena igrača kako bi ojačali igru pod košem i doveli nekoga ko se može nositi u odbrani sa Timom Duncanom i ko je solidan skakač u napadu. Svoj pristanak je dao i prvi igrač ekipe Steve Nash i Sunsi su doveli jednog od najboljih centara lige svih vremena Shaquillea O’Neala.
(Kerr je vrlo često kritikovao O’Neala dok je ovaj igrao za Lakerse. Čak se nekoliko put povjerio Philu Jacksonu čudeći se kako ovaj toleriše Shaqovu lijenost i nezainteresovanost tokom regularne sezone.)
 Era brze košarke u Arizoni je postepeno otišla u zaborav, a novi izgled Phoenixa je donio poraz u prvoj rundi play offa od od ekipe koja ih je redovno pobjeđivala-San Antonio Spursa(treba biti pošten pa reći da su Sunsi opet ostali kratki za jednu ili dvije lopte. Kompletnu seriju je odlučila prva utakmica koju su Spursi dobili nakon dva produžetka.)
   
Sunsi su bili riješeni da krenu u drugom pravcu. D’Antoni nije želio da ostane, bolje rečeno Kerr I Sarver su se svojski potrudili da mu pokažu put do vrata.Na mjesto D’Antonija je doveden Terry Porter. Svojevremeno odlični bek Portlanda je imao solidan nastup kao glavni trener Milwaukeea. Od Portera se tražilo da instalira dobru odbranu te da uspori igru u napadu. Ono što su potcijenili čelnici Sunsa je činjenica da u svlačionici u kojoj su sjedili Stoudamire, O’Neal, Nash, Hill autoritet Portera je bio ravan nuli. Igrači su nisu obazirali na njegove primjedbe, Porter ih je uglavnom tapšao po ramenu, a rezultata nije bilo. Nakon serije poraza u prvom dijelu sezone stariji igrači su održali sastanak sa Porterom. Već tada nemoćni Terry je odlučio da koriguje filozofiju kojom je počeo sezonu. Sunsi su ubrzali igru. Uskoro je Kerr povukao još jednu razmjenu igrača. Iz Charlottea  se javio za razmjene uvijek raspoloženi Larry Brown koji je dobio Raja Bella i Borisa Diawa za koje je put Phoenixa poslao najboljeg strijelca Bobcatsa Jasona Richardsona. Nije puno pomoglo. Konačni udarac Porter je doživio kada su se u svlačionicu spustili čelnici Sunsa i održali sastanak sa igračima. To je bio jasan znak da se Porteru ne vjeruje. Siroti Terry je na kraju platio cijenu “promjene strategije” koju je odlučio sprovesti Steve Kerr. Svesrdnu pomoć je imao u vlasniku Robertu Sarveru.
 
Mogu živjeti i 150 godina, ali nikada neću shvatiti vlasnike sportskih klubova koji žele poslovati pozitvno, a kojima je rezultat u drugom planu. To je Robert Sarver. Sarver je naslijedio jednog od najboljih košarkaških operativaca u SAD-u, Jerry Colangela kupivši Sunse za 401 milion dolara. Colangelo je sportski preporodio Arizonu, a koliko se njegov rad cijeni u Americi najbolje govori činjenica je imenovan direktorom košarkaške reprezentacije SAD-a nakon debakla u Atini 2004. godine.. Colangelo je za četiri godine uspio da vrati SAD na čelo košarkaškog svjetskog poretka osvajanjem zlatne olimpijske medalje u Pekingu prošle godine. Sarver je od početka emitovao priču kako ne želi plaćati taksu na luksuz.
 
(U NBA ligi porez na luksuz je ove sezone određen na 71, 15 miliona dolara.Porez se mijenja svake godine. Svaki dolar preko tog iznosa znači da timovi plaćaju isto toliko dolara poreza na luksuz. U sezoni 2005-06 New York Knicksi su imali platni spisak za igrače težak 124 miliona dolara, odnosno 62, 3 miliona preko limita za taksu na luksuz. Vlasnik Knicksa James Dolan je znači NBA ligi te godine platio 62, 3 miliona dolara. Taj novac dijele timovi koji tokom sezone ne probiju limit takse na luksuz.)
 
Prvo da rezimiramo kakvu je ekipu Sarver uništio...
U periodu 2004-2008. Sunsi su sa Mikeom D’Antonijem kao trenerom i Steveom Nashom kao prvom zvijezdom ostvarili 232 pobjede. Još jednom 232 pobjede. Sada možete da izvučete iz tog perioda najmanje 100 utakmica Sunsa i da se divite. Sunsi kao recimo Barcelona u fudbalu nisu se samo zadovoljavali pobjedama…oni su pobjeđivali i oduševljavali publiku. Koliko timova u bilo kojem sportu znate da mogu i jedno i drugo.Phoenix je u tom periodu ostvario redom 62, 54, 61 i 55 pobjeda. Ubacivali su 110, 108, 110 i 110 poena po utakmici. Statistika od koje sam se ja ježio se desila 2006. godine. Phoenix je pokušao nenormalnih 2 100 šuteva za tri poena. Pogodili su kao ekipa još nenormalnijih 40% tih šuteva…HEJ!!!! 2 100 ŠUTIRANIH TROJKI UZ 40% REALIZACIJE KOMPLETNE EKIPE!!! To je teško postići i na konzoli, o nivou takmičenja kakva je NBA liga da ne govorimo.Sunsi su u ovom periodu dva puta igrali finale zapadne konferencije i dva puta su bili poraženi u šest utakmica (San Antonio i Dallas).
 
Sada Sarverovi potezi...
2004. Prodao sedmi pik na draftu (Luol Deng ili Andre Igoudala) za 21. pik iz drafta 2006... Razlog? Pogađate porez na luksuz.
2005. Konstatno potcijenjivanje mogućnosti sjajnog mladog igrača Joe Johnsona(tada imao 24 godine) tokom pregovora oko produženja ugovora. Nuđenje mizernog ugovora u odnosu na ono što je Joe odigrao sezonu ranije. Kada je Atlanta uskočila sa ponudom od 70 miliona dolara Sunsi su bili šokirani, a iznervirani Johnson je javno tražio od uprave da ne izjednačava ponudu Hawksa(Joe je bio ograničeni slobodni igrač).
2006. Već pomenuti 21. pik iz drafta 2006. (Rajon Rondo) prodali Bostonu uz ugovor Briana Granta i tako skinuli dva miliona dolara sa platnog spiska za 2007. godinu.Istovremeno su dobili prava na pik iz prve runde Cavsa na draftu 2007 godine.Ako pažljivo čitate Sunsi su top 10 pick iz 2004. godine(jak draft) na kraju prodali za 4, 9 miliona dolara. Zatim su opet zbog finansijskih razloga prodali 27. pik Portlandu(Sergio Rodriguez). Sve ove pikove iz prve runde su prodali zbog takse na luksuz, a zatim su potpisali Marucsa Banksa na pet godina za 24 MILIONA DOLARA!!??
2007. Prodali 24. pik Portlandu (Rudy Fernandez!!!) za tri miliona dolara. Fernandez kao što vidite igra “vrlo skromno” u Blazersima i ako volite Sunse teško je ne odati se alkoholu. “Utopili” Kurta Thomasa u Seattle zajedno sa još dva pika prve runde drafta (2008. I 2010. godine) te tako uštedili osam miliona dolara. Sonicsi odmah zatim otkupili ugovor Thomasa, a ovaj kao slobodan igrač potpisao za Spurse i igrao važne minute u svih pet utakmica prve runde zapada prošle sezone u kojima su Spursi izbacili Sunse.
 
NBA NA OBN-u
Nedjelja 22.02.  23:40h
Phoenix Sunsi su nakon perioda dobrih igara ponovo zapali u krizu rezultata, čak i goru u odnosu na onu s početka sezone. Ceh je platio trener Terry Porter kojeg je zamijenio asistent Alivn Gentry pod čijim vodstvom su Sunsi ubacili 140 ili više poena u tri utakmice zaredom. Aktuleni prvaci Boston Celticsi su poraženi od Utaha pa će dojam pokušati popraviti u Arizoni. Sunsi su do ove sezone bili favorit protiv svake ekipe u svom US Airways centru, sada to više nije slučaj.
Sunsi su na početku ere Nasha i D'Antonija imali nukleus ekipe Joe Johnson, Amare Stoudamire, Shawn Marion i Steve Nash. Danas? Shaq, Grant Hill i Nash svi na kraju svojih nekada vrhunskih karijera i bez prave šanse da naprave nešto u play offu zapada ove sezone, pod uslovom da se uopšte plasiraju  među osam najboljih ekipa u svojoj konferenciji. Gore pomenuta četiri igrača predstavljaju nukleus jednak onome, recimo njihovih ljutih protivnika Spursa (Duncan, Ginobilli i Parker). Razlika je u tome što su Spursi uradili sve da zadrže svoje glavne igrače. Sunsi, odnosno Sarver su se bavili štednjom. Ova sezona vjerovatno znači kraj nada da će Steve Nash osvojiti naslov prvaka. Nakon fijaska sa sporom, defanzivnom košarkom ceh je platio Terry Porter. Umjesto njega došao je D'Antonijev asistent Alvin Gentry i oslobodio ekipu okova pozicionog napada što su oni naplatili serijom od tri uzastopne utakmice sa 140 ili više poena. Koja korist kada se u međuvremenu povrijedio Amare Stoudamire i za njega je sezona završena.

Tim zbog kojeg se uvijek kupovala karta više i zbog kojeg je vrijedilo biti budan do šest ujutro je završio svoj put.Ne zato što nisu mogli dalje nego zbog poteza škrtog vlasnika tima. U isto vrijeme u New Yorku čovjek koji navodno ne vodi računa o detaljima i disciplini pravi malo čudo sa ekipom koja je do ove godine bila najgore vođena franšiza u NBA. Čak i Knicksi imaju bolju perspektivu od Sunsa...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.