Predstavljamo: KK Cibona
Igrači Cibone će ove godine nastojati pored hrvatske lige da osvoje i NLB

Cibona u boju za prvi naslov

Predstavljamo: KK Cibona

Nastavljamo s predstavljanjem učesnika NLB lige. Nakon Partizana na red je došao još jedan učesnik Eurolige i bivši evropski prvak, Cibona.

Cibona je kao i svake godine među prvim favoritima, ali oni uvijek na početku sezone igraju slabo, bolje reći dosta promjenjivo, a razlog su mnoge promjene koje se svake godine dešavaju u igračkom kadru zagrebačkog kluba. Tako je bilo i ovoga ljeta.

Cibona je ostala bez Amerikanaca Andersona, Warena i Homana koji su bili jedni od nositelja igre, ali nema više ni domaćih snaga Kusa, Prkačina, Longina i Markote. Ipak, najveći gubitak za Cibonu predstavlja odlazak dugogodišnjeg direktora kluba Bože Miličevića.

Miličević je bio alfa i omega kluba. On se za sve pitao u klubu, i ko će otići i doći, ko će igrati, a ko neće, ko će biti oružar, ekonom ili čistačica u klubu. On je svojim vezama u sudijskoj organizaciji donosio trofeje Ciboni. Onaj ko bi se s njim zakačio, taj bi ostajao bez posla, ne bi mu bilo pomoći. Bože više nema u Ciboni, a nema ni novca, tako da se Cibona već našla u velikim problemima. Strani igrači još uvijek nisu dobili dozvolu za nastup, a i većina pojačanja još uvijek nije registrovana. Igračima se duguju veliki novci na ime plata itd.

Ako se Cibona brzo izvuče iz svih navedenih problema, onda neće biti nikakvih problema, u suprotnom bi ovo mogla biti teška sezona za Cibose. Igrački kadar je možda malo slabiji što se tiče međunarodnog iskustva u odnosu na prošlu sezonu, ali su još uvijek jaki da se bore za sami vrh, odnosno za naslov prvaka.

Ponovo su na bekovske pozicije dovedeni Amerikanci. Antonio Graves i Jamont Gordon su vrlo dobri i dokazani igrači kojima ne bi trebalo puno vremena na adaptaciju, jer su već neko vrijeme u Evropi. Na playu će im konkurencija biti naš Vedran Princ koji se prošle sezone kod Perasovića izborio za solidnu minutažu.

Na šuterskim pozicijama još imaju odlično pojačanje iz Reala Marka Tomasa, kao i oporavljenog Gorana Vrbanca, koji bi konačno trebao da pokaže svoj dugo isticani talenat. Marin Rozić je novi kapiten kluba, i njegova glavna zadaća je igranje odbrane. U reketu su uvijek bili jaki, tako je i ovaj put.

Stigli su Dalibor Bagarić, kao i mladi Bojan Bogdanović koji je jedan od najboljih mladih igrača Evrope. Vedran Vukušić je već prošle sezone pokazao svoju klasu. Igrač koji je prošao američki univerzitet i stekao njihove navike konačno je potpuno zdrav i spreman za velika iskušenja. Posebna pažnja ove sezone biće uperena ka dvojici Ciboninih juniora Tomislavu Zubčiću i Leonu Radoševiću koji bi ove sezone konačno trebali dobiti više prostora za igru.

Velimir Perasović iza sebe ima sezonu prilagodbe u kojoj je vidio kako stvari izgledaju, a ove sezone se očekuje da konačno, po prvi put osvoji naslov prvaka regionalne lige. Bivši trener Tau Ceramice ispekao je zanat u najjačoj ligi Evrope, tako da se ne može reći da je nepoznat i nedokazan trener. Cibona s njim i s potpuno zdravim i zadovoljnim igračima može do naslova.

Igrački kadar:

Goran Vrbanc
Jamont Gordon
Bojan Bogdanović
Robert Troha
Leon Radošević
Vedran Vukušić
Lukša Andrić
Dalibor Bagarić
Tomislav Zubčić
Vedran Princ
Marin Rozić
Antonio Graves
Marko Tomas

Trener:

Velimir Perasović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.