Predstavljamo: KK Partizan
Aleksandar Rašić u duelu protiv igrača Phoenix Sunsa na američkoj turneji

NLB liga

Predstavljamo: KK Partizan

U petak počinje novo izdanje regionalne košarkaške lige, NLB. U narednim danima pokušaćemo vam predstaviti sve klubove koji ove sezone nastupaju u, uz ACB, najjačoj evropskoj ligi. Kao što je i red, počećemo od branitelja naslova beogradskog Partizana.

Titulu brani beogradski Partizan, koji je osvojio posljednje tri titule. Tim iz Humske 1 i ove sezone ulazi u sezonu kao jedan od najvećih favorita za prvo mjesto. Iako su ostali bez nekoliko standardnih igrača iz šampionske ekipe, Vujoševićev tim još uvijek ima kvalitet da osvoji prvo mjesto.

Odlična klupska politika izgradila je jedan veliki klub koji je stekao veliko ime u cijelom svijetu. Dokaz za ovu tvrdnju je činjenica da Partizan svoje pripremne utakmice igra u SAD-u protiv timova kao što su Denver, Phoenix ili univerzitetske momčadi poput Dakote.

Jasno je da kada vam ode jedna kompletna petorka, kao što su Partizanu otišli Lasme, Veličković, Tripković, Vitkovac i Tepić, da to više nije onaj isti tim koji je prošle sezone igrao sjajno i u regionalnoj ligi i u Euroligi. Ipak, Partizanova omladinska škola radi odlično, a i skauti Partizana uspjevaju da uprate svakog talentiranog mladića širom Srbije kojeg odmah dovode u ruke Duška Vujoševića koji te mlade dragulje brusi do konačnog statusa zvijezda.

Bez dileme Partizan je najorganizovaniji klub ove regije. Ove sezone biće teže odbraniti titulu nego prošle, ali još uvijek Partizan ima makar za nijansu bolji tim od svojih konkurenata.

Partizan ima mlad tim, ali nikako neiskusan. Većina igrača beogradskog kluba iza sebe ima najmanje sezonu ozbiljne košarke. Najstariji i ujedno jedini igrač Partizana stariji od 30 godina je Petar Božić koji na svojim leđima ima "čak" 31 ljeto.

Drugi najstariji igrač Partizana je centar Slavko Vraneš sa 26 godina, što dovoljno govori o kako mladom timu se radi. Svi oni su bili, ili su još uvijek članovi mladih selekcija Srbije koji redovoito osvajaju medalje na prvenstvima Evrope i Svijeta za mlađe uzraste. Ekipa Partizana sastavljena je isključivo od domaćih igrača, a izuzetak su dvojica Crnogoraca i Čeh Jan Vesely.

Pored odlazaka iz Partizana ovog ljeta je i došlo nekoliko zanimljivih i kvalitetnih igrača. Svakako najveće pojačanje Partizana predstavlja povratak reprezentativca Dušana Kecmana iz Panathinaikosa, kao i dolazak mladog centra Aleksandra Marića iz Grenade.

Partizan je ovog ljeta bio doveo i dvije velike zvijezde Dejana Milojevića i Milita Palacia, ali se Milojević ipak odlučio na povlačenje iz aktivnog bavljenja košarkom, dok se Palacio nije pojavio na pripremama Partizana u zakazanom roku, pa se uprava kluba odlučila da raskine ugovor potpisan s njim.

Predsjednik Partizana, legendarni Predrag Danilović je najavio da nema razloga za brigu, jer će uprava kluba dovesti dva kvalitetna igrača, jednog playa i jednog krilnog centra. Igrači vjerovatno neći stići do subotnje utakmice protiv FMP-a, ali će sigurno do početka Eurolige biti na raspolaganju Vujoševiću.

Organizator igre Partizana je mladi Aleksandar Rašić koji je prošle sezone bio prva alternativa Tepiću. Rašić ima izuzetno dobar osjećaj za igru, tip je igrača koji će uvijek prije proigrati suigrača nego što će se odlučiti na šut, a to je upravo ono što Vujošević i traži, timsku igru. Rašić ima hrabrosti i šutirati za tricu u momentima kad se rezultat lomi, tako da bi on ove sezone trebao biti jedan od igrača koji će skrenuti pažnju javnosti na sebe.

Nekako se čini da će Partizan najviše problema imati na poziciji dvojke gdje nema baš puno izbora. Pored iskusnog Božića tu nema pravog igrača. Pod košem Partizan ima veliku konkurenciju. Marić, Rakočević, Vesely i Vraneš su kvalitetni igrači, a njima treba pridodati i nešto mlađe Mitrovića, Miloševića, te Kecmana koji može odigrati i četvorku, ali i krilo.

Partizan će vjerovatno ponovo naći svoje mjesto na Final Fouru, ali osvojiti titulu biće vrlo teško ove sezone. Partizan ulazi kao favorit, ali će im prioritet ponovo biti Euroliga, a neke manje bitne utakmice u NLB ligi poslužiće im za uigravanje mladih igrača.

Igrački kadar:

Vladimir Lučić
Stefan Sinovec
Dušan Kecman
Strahinja Milošević
Aleksandar Rašić
Sava Lešić
Aleksandar Mitrović
Petar Božić
Aleksandar Marić
Žarko Rakočević
Jan Vesely
Branislav Đekić
Slavko Vraneš

Trener:

Duško Vujošević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.