Predstavljamo: Zadar, Zagreb i Cedevita
Toni Prostran bi trebao doživiti svoj igrački zenit ove sezone

Cedevita na teškom zadatku

Predstavljamo: Zadar, Zagreb i Cedevita

U četvrtom dijelu predstavljanja NLB učesnika red je došao na hrvatske predstavnike Zadar, Zagreb i Cedevitu. Sva tri tima u sezonu ulaze s velikim ambicijama, a posebno se to odnosi na debitanta u ligi Cedevitu.

Zadar ima nešto što nema niko u ligi, a to je punu dvoranu u svakoj utakmici, bez obzira s kim se igra. Dom Krešimira Ćosića najjači je adut Zadra već godinama, a nema razloge sumjati da tako neće biti i ove sezone.

Prošla sezona bila je dosta turbulentna za Zadrane koji su nakon dugo vremena ostali bez trenera Aleksandra Petrovića, ali i bez predsjednika i uprave kluba. Novi ljudi preuzeli su klub, a na mjesto trenera stigao je Zmago Sagadin, koji je i više od trenera, jer on drži sve konce kluba u svojim rukama, barem kada se radi o igračima.

Za razliku od nekih prethodnih godina, ovog ljeta u rosteru Zadra nije bilo puno promjena. Ipak, mora se priznati da je Zadar slabiji u odnosu na prethodnu sezonu, jer u klubu više nema dvojice najboljih igrača Todora Gečevskog i Juliusa Johnsona, a klub je napustio i solidni Jere Macura.

Od novih igrača stigli su Micah Downs i Trent Plaisted, koji su, uz dužno poštovanje, totalni anonimusi u odnosu na otišle igrače. Rančić, Perić, Boisa, Marčinković, Ružić i Stipčević su provjerena imena, a prošle sezone iskustvo su skupljali Car i Batur. Ove sezone bi trebali imati više prostora za igru i konačnu potvrdu talenta.

Ipak, u centru pažnje ove sezone biće mladi play Toni Prostran, koji je na SP do 20 godina proglašen najboljim mladim playmakerom na svijetu. Sagadin se nije nikada libio dati priliku mladim igračima, a Prostran bi trebao biti prioritet. Zadar, iako slabiji u odnosu na prošlu sezonu, trebao bi biti u samom vrhu tabele.

Na krilima veterana do uspjeha

Zagreb u sezonu ulazi s velikim očekivanjima. Nije bilo promjena u sastavu, bar ne onih velikih. Otišlo je nekoliko igrača, ali ne onih bez kojih se ne može. Od standardnih su otišli Vladović i Morović, dok se odlazak Drezge, Dundovića i Rahimića neće puno osjetiti, jer prošle sezone nisu imali veliku minutažu.

Trojka koja je stigla u Zagreb trebala bi nadoknaditi njihov odlazak. Nikša Prkačin i Pankracije Barać su dokazani igrači, a naš Ante Mašić nakon solidne sezone u slovenačkom Zlatorogu trebao bi da konačno pokaže svoj talenat.

Mladi trener Denis Bajramović na raspolaganju ima iskusne igrače kao što su Mulaomerović, Krstić i Štimac, a najveća zvijezda Zagreba svakako je mladi centar Ante Tomić. Ipak, Tomić može biti mač s dvije oštrice. Igrač koji je tražio odlazak u veći klub nije uspio natjerati čelnike da ga puste, pa je pitanje koliko će se to odraziti na njegove igre, jer je činjenica da je već pomalo zasićen.

Nema sumnje, Zagreb uz zdrave Mulaomerovića, Prkačina i Krstića, te psihički spremnog Tomića, i Baraća u njegovoj zadarskoj formi, može zauzeti poziciju u sredini tabele.

Projekt koji treba opravdati

Cedevita je NLB ligu izborila pozivnicom ispred nekih klubova za koje se smatra da su zaslužili pozivnicu više od njih. U Hrvatskoj klubovi kao što su Split, Šibenik i Dubrovnik, te Vojvodina u Srbiji, smatraju da su oni zaslužili biti članovi lige prije Cedevite.

Cedevita je veliki finansijski projekt koji je stvoren novcem jednog od najmoćnijih hrvatskih biznismena Emila Tedeschija, a ključnu ulogu u dovođenju igrača ima Matej Mamić, nekada odlični igrač, koji je poznat po nevjerovatnom oporavku od teške povrede kičme kada se srušio na parket u dresu ALBE i mnogi su mu doktori predviđali trajni invaliditet, ali se Mamić oporavio i uključio u rad Cedevite od koje je zajedno s trenerom Slobodanom Subotićem načinio kolektiv vrijedan spomena.

Ovog ljeta u  igrački kadar je uloženo mnogo novca, koji igrači moraju opravdati vrlo brzo. Na njima je veliki psihološki pritisak rezultata, jer ukoliko se krene s lošim rezultatima moglo bi doći do tektonskih poremećaja u klubu, što je odlika klubova napravljenih na ovaj način, gdje se povrat novca očekuje u što kraćem periodu.

Imena Subotića, Mobleya, Žižića, Rudeža, Kovačevića, Kaštropila i mladog Dine Butorca dokazana su klasa. Jermaine Anderson, odlični kanadski šuter najveća je zvijezda Cedevite i ujedno najskuplji igrač od kojeg se najviše očekuje.

Članovi Cedevite su i trojica bh. igrača. Ivan Opačak i Bariša Krasić su dokazani kvalitet, dok je centar Vladimir Kuljanin igrač za kojeg se kod nas jako malo zna. Cedevita na papiru izgleda izvrsno, ali rezultati u pripremnim utakmicama nisu zadovoljavajući. Po igračkom kadru imaju kvalitet za prvih šest ili sedam ekipa, ali prognozirati plasman ovakvim timovima najteži je posao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti