"Situacija jeste teška, ali ni blizu katastrofe"

Bukva: Želi se prikazati stanje gore nego što jeste

"Situacija jeste teška, ali ni blizu katastrofe"

M. Skaka

Pred sami kraj godine, u Hamze Hume 2 opet je bilo turbulentno. Emir Halimić napustio je mjesto trenera KK Bosna pred sami polazak na turnir u Holandiju i ekipu stavio u nezavidan položaj. Brzom reakcijom uprave, upražnjeno mjesto je popunjeno i sa KK Bosnom otputovao je novi stručnjak na klupi, Dragoljub Vidačić.

Po povratku iz Holandije, u KK Bosna održana je press konferencija na kojoj se govorilo o svim, više i manje objektivnim problemima koje je dojučerašnji šef stručnog štaba iznio u medijima.

 

Sa Halimićem raskid ugovora na štetu trenera, prilika za Vidačića

 

"Način na koji je Halimić napustio ekipu je neprofesinalan i time je doveo pred svršen čin.", rekao je Admir Bukva, direktor KK Bosna. "Nepuna 24 sata pred put saopštio nam je da ne želi da više bude trener. To je u redu i poštujemo njegove želje, ali nisam siguran koja je pozadina iza takvih djela, pogotovo što smo dan iza toga trebali putujemo u Holandiju. Čini mi se da je sve išlo u pravcu da ekipa uopšte ne otputuje."

 

Halimićevo mjesto u avionu zauzeo je trener koji je u posljednje dvije godine vodio ekipu Varde iz Višegrada, Dragoljub Vidačić.

 

"Vidačić je i na početku sezone bio kandidat za klupu Bosne, ali smo tada ipak željeli dati priliku našem, domaćem kadru. Sada kad smo pružili šansu Vidačiću, on je bez ikakvih uslova prihvatio ponudu i uslove jednake onima koje je imao i Halimić. Prezentirali smo mu i sve probleme, ali on je spreman da se uhvati u koštac sa svim poslovima koji ga čekaju. Odmah je otputovao sa nama i ekipu je praktično upoznao u avionu.", govorio je Bukva.

 

"Klub će prema Halimiću poduzeti mjere koje mu prema ugovoru pripadaju. Trener je samo usmeno saopštio da podnosi ostavku i da ne želi putovati u Holandiju. Tražili smo da se pismeno očituje i podnese izvještaj, ali ništa nismo dobili. Sada ćemo ugovor raskinuti jednostrano na štetu trenera.", objasnio je direktor KK Bosna.

 

Problemi poznati već godinama, ali potencirani tek sada

 

Svi problemi s kojima se Emir Halimić susretao tokom svog rada u KK Bosna poznati su javnosti već duže vrijeme. KK Bosna, kao u ostalom i kompletna košarkaška scena u BiH u teškoj su finansijskoj krizi i vode borbu za opstanak.

 

"Problema ima, ali smo sve potencijalne poteškoće treneru istakli pred početak sezone. Ništa tu nema novo. Do sponzorskih ugovora se teško dolazi, skoro pa i nikako, dvorane za treninge sportistima, ne samo Bosni, zatvaraju vrata…", govori Bukva. "Istina je, selili smo se iz dvorane u dvoranu,trenirali večinom u Zetri, ali je morali napuštati kada se tamo održava neki koncert. Ipak rezultat je dobar i imamo ekipu koja bi trebala biti u vrhu."

 

"Ipak, stanje nije ni blizu onoga kakvim se želi u javnosti predstaviti. Notorne laži su da igrači spavaju na podu, dolaze gladni na treninge…", kazao je Bukva i objasnio izvor priče koja se pojavila u medijima a govori kako je Hasandić bio prinuđen spavati na podu, bez adekvatnog smještaja obezbjeđenog od strane kluba, dok drugi igrači gladuju.

 

"Almir Hasandić je imao obezbjeđen smještaj u dvosobnom stanu sa Alispahićem. Zbog čega je on spavao sa drugim igračima, to je već njegov problem. Smještaj za po dva igrača u dvosobnim stanovima osiguran je za sve mlađe igrače koji ne žive sa porodicom. Stariji igrači imaju obezbijeđen smještaj za svoje porodice u nešto većim stanovima. Osim toga, igrači imaju obezbjeđen restoran u kojem će se hraniti. Kada igrači zakasne na ručak i restoran bude zatvoren, teško da mi tu možemo mnogo učiniti. Uz to, uprava im osigurava i još jedan restoran, ali ni u njega nisu otišli. Zaista je tužno da se sada jedan ovakav slučaj koristi da se prikaže da su igrači KK Bosna gladni na treninzima.", zaključio je Bukva.

 

Almir Hasandić bez prave prilike da se dokaže

 

"Posebno je nekorektno da se situacija sa Hasandićem koristi kako bi se stanje u klubu prikazalo težim nego što jeste, pogotovo ako znamo da se radi o igraču koji nikada nije dobio pravu priliku na terenu.", kazao je Bukva i dodao:

 

"Nakon nekoliko kola, trener nam je rekao da ne računa na Hasandića, a tražili smo da bar dobije priliku da se dokaže. Sada se traži alibi kroz igrača koji uopšte nije dobio priliku da dokaže svoj kvalitet. Problema ima i situacija nije idealna, ali je daleko od onoga kako je bivši trener predstavio u posljednjih desetak dana. Očito je da je to upereno protiv nekoga u klubu."

 

Visina ugovora igrača i trenera u KK Bosna, svakako je top tema bh. sportske javnosti već skoro cijelu deceniju. Ipak, stanje se promijenilo i dok su prije par godina kritike bile uperena na previsoke ugovore za igrače i trenere, sada se kritikuju premali iznosi koji su osigurani za plate igračkog kadra.

 

"Kad su ugovori bili veliki i smještaj vrlo komforan bio je problem što se previše troši. Sada je problem što su plate male i smještaj u manjim, dvosobnim stanovima.", ironično će Bukva.

 

"Kad je dvorana bila prazna, nijedan trener nije napravio individualni trening sa mladim igračima koji sigurno imaju dosta nedostataka. Opravdanje se tražilo u gustom rasporedu utakmica. Kasnije, kada su dvorane bile zauzete kritikovani smo da ne možemo obezbijediti uslove za individualne treninge."

 

"Nevjerovatno je da se sada kao problem navodi nedostatak sale, a kada je sala bila prazna, treneri je nisu koristili."

 

"Takva se klima stvorila pred kraj godine da igrači uopšte ne žele otići na turnir u Holandiji. U stvari, turnir je bio sjajan i vrlo nam je koristio za stvaranje pozitivne atmosfere pred nastavak sezone.

 

Bukva je na press konferenciji komentarisao i navode trenera da je uprava kluba navijala da se izgubi da bi imala razloga da kazni igrača.

 

"To je jedna notorna laž i jedno nisko i neprofesionalno ponašanje od trenera koji je radio u našem klubu. Ovaj klub ima ciljeve i ambicije koji stoje u ugovorima igrača i trenera. Ako imamo takve ciljeve, nesportski je da se uopšte razmišlja drugačije. Pobjeda je jedina satifakcija u cijelom poslu koji radimo. Nikad nismo nikoga sankcionisali ni zbog izjava, iako je bilo materijala za sankcije."

 

 

Turnir u Groningenu sjajno iskustvo za igrače

 

Uz veliku medijsku prašinu zbog smjena na klupi, ekipa KK Bosna otputovala ne na jak movogodišnji turniru Groningen. U grupi sa KK Bosnom na ovom turniru nastupila je i reprezentacija Egipta, te domaćin Groningen, a u drugoj grupi Siauliai iz Litvanije, Al Riadi iz Libana, ekipa sa budžetom od 3 miliona dolara i ekipa Santa Barbare sastavljena od igrača iz razvojne NBA lige koji traže ugovore.

 

"Prvu utakmicu igrali smo protiv Egipta, ali i uz katastrofalan naš šut bili smo u egalu i izgubili smo desetak razlike, kada su Egipćani napravili prevagu i u skoku. Drugu utakmicu smo igrali protiv domaćina i izgubili zbog loše igre u drugoj četvrtini. U susretu za 5. mjesto odigrali smo sa Santa Barbarom našu najbolju utakmicu na turniru. Tu su igrači jako dobro ogovorili zahtjevima trenera i pobijedili 104:98. Vrijedi istaći i to da je Ramo Rizvić dva puta proglašen igračem utakmice.", kazao je direktor KK Bosna.

 

Put u Holandiju čelnici KK Bosna iskoristili su i za sklapanje potencijalne poslovne saradnje.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

 

"Razgovarali smo sa predsjednikom Groningena i pozvali ih da budu naši gosti, da dođu u Sarajevo, možda i na turnir Mirza Delibašić i da nastavimo saradnju. Naši sportski prijatelji iz Holandije imaju u planu da dođu sa privrednicima iz regiona, te da se ostvari saradnja i na tom poslovnom planu.", završio je Bukva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.