Rivalitet sa Knicksima, Dražen, Mr. Triple-Double

"Mrežice" Mirze Teletovića

Rivalitet sa Knicksima, Dražen, Mr. Triple-Double

Netsi su osnovani 1967. godine, a svoju prvu sezonu igrali su u New Jereyu kao New Jersey Americansi. Samo jednu godinu poslije tim se preselio na Long Island, igrajući u više dvorana, kao New York Netsi. 

Netsi su prvo igrali ABA ligu i uspjeli su osvojiti dva ABA prvenstva predvođeni sjajni Juliusom Ervingom, prije nego što su se prebacili sa još četiri tima u NBA 1976. Netsi su odigrali još jednu sezonu kao New York Netsi prije povratka u New Jersey. 

 

Rivalitet sa New York Knicksima

Rivalitet sa Knicksima osim geografskog ima i svoje dublje razloge. U svojoj prvoj sezoni u NBA ligi Netsi su morali platiti Knicksima 4.8 miliona dolara zbog "zauzimanja" dijela New Yorka. Netsi su tako izgubili jednog od svojih najvećih igrača, Julius Dr.J Ervinga. Vlasnik tima nije mogao ispuniti obećane uslove Ervingu i Dr. J. se vrlo brzo našao na putu za Philadelphiju. 

 

Rivalitet dva kluba sa dvije strane rijeke Hudson do izražaja je opet došao početkom ovog milenijuma. Netsi su svoje zlatno razdoblje doživjeli dolaskom Kidda, a sa jakim Netsima rivalitet se samo pojačao. Netsi su mijenjali sa Sunsima, Kidd je došao u New Jersey, dok je Marbury otišao u Phoenix. Marbury se 2004. vraća na obale rijeke Hudson, ali ovaj put u Knickse. Igrač koji je zamijenjen za Kidda želio se u dresu Knicksa osvetiti svom bivšem klubu za taj potez. Tada počinje i svojevrsni rivalitet između Kidda i Marburyja. Kidd je tada po ocjenama NBA stručnjaka važio za najboljeg beka šutera u NBA ligi, dok je Marbury sam sebe proglasio za istog. 

 

Dva tima pred ovu sezonu imaju ekipe koje bi morale igrati doigravanje, a nakon što su Netsi stigli u Brooklyn rivalitet će biti samo još veći. Mikhail Prokhorov kupio je Netse 2010., a odmah je uzburkao javnost u New Yorku rekavši da mu je želja da navijače Knicksa učini navijačima Netsa jednom kada se Netsi presele u Brooklyn. Rivalitet dva kluba došao je do usijanja kada su Knicksi izbacili TV reklamu sa sloganom, "Možete hodati kao mi, možete pričati kao mi, ali nikada nećete biti kao mi," Nije se moralo dugo čekati na odgovor Netsa, Prokhorov je odgovorio, "Mislim da bi više željeli biti kao Lakersi, ne Knicksi."

 

Hrvatski snajper

Netsi su pod svodove svoje dvorane podigli šest dresova, a jedan među njima je i onaj sa brojem tri kojeg je nosio Dražen Petrović. Petrović je bio jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, za kojeg je nedavno i Reggie Miller rekao da je bio najbolji tricaš kojeg je on gledao. Kakav je Dražen bio tricaš najbolje ilustruje podatak da je prije odlaska u NBA na jednoj euroligaškoj utakmici Limogesu pogodio sedam trojki u sedam uzastopnih napada. U Netsima je proveo dvije sezone, a jedan blistavi košarkaški put okončala je tragedija na kišnom njemačkom autoputu. 

 

Mr. Triple-Double

Mr. Triple-Double ili nama poznatiji Jason Kidd donio je Netsima najveće uspjehe. Iako ih nije odveo do NBA naslova, Kidd je vodio ekipu dva puta do velikog finala. Kidd je u svojoj karijeri skupio 107 triple-double učinaka u regularnom dijelu sezone, što ga svrstava na treće mjesto svih vremena, ispred njega samo su Oscar Robertson i Magic Johnson. U doigravanju Kidd ih je uspio skupiti 11, a taj učinak mu donosi drugo mjesto na ljestvici svih vremena. Nema sumnje da će jednog dana kada se Kidd penzioniše njegov dres sa brojem pet naći svoje mjesto pod svodovima Barclays centra. 

 

Novo poglavlje u svojoj historiji Netsi će započeti u Brooklynu, a novi dom "Mrežica" je Barclays centar. Historiju Netsa i nadamo se velike uspjehe pisat će i prvi bosanskohercegovački košarkaš u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, Mirza Teletović. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.