Rose i Bullsi zapalili Chicago

Emir Erović iz Chicaga za SportSport.ba

Rose i Bullsi zapalili Chicago

Adnan Beganović

Košarkaška euforija vratila se u Chicago nakon 13 godina. Sjetimo se ljeta 1998. godine; samo 10 sekundi
je ostalo u 6 utakmici finala doigravanja protiv fantastičnih Malonea, Stocktona i Utah Jazz-a.

Bullsi gube 86:85. Jordan ima loptu i dribla polako, 9..8..7… onda  šalje Russela desno, varkom tijela, pa jos jedan dribling, skok, šut, KOŠ! Bullsi su NBA šampioni po 6. put u osam godina. Grad Chicago je poludio kao nikada prije, a samo par mjeseci nakon neviđenog slavlja  zavladala je neka apatija jer je neponovljivi Michael Jordan odlučio da objesi patike o klin. Ostala je samo legenda te generacije Bullsa koja još živi ne samo u Chicagu, nego širom USA i cijeloga svijeta.

13 godina poslije. Preko 300 miliona uloženih dolara, 100 igrača i osam trenera kojima je pružena šansa…  sedam miliona navijača u metropolis na obalama jezera Michigan su se svake godine pitali hoće li se ikada vratiti era kakva je bila Jordanova?

Chicago Bullsi su imali samo 2% šanse u NBA draftu 2008. da dobiju prvi pik. Luda sreća prati Bikove i na draft lutriji dobivaju piziciju 1 ispred 14 ostalih klubova. Tada devetnaestogodišnji MVP Derrick Rose koji je odrastao u “south side” području Chicaga, završio je fenomenalnu prvu sezonu na fakultetu Memphis koji je došao do finala NCAA turnira te godine. Chicago se nije lako usudio da prvi pik stavi na mladog plejmejkera, ali je odlučio da riskira. U Roseove prve dvije godine profesionalne karijere se već vidjelo da  će on biti jedan od najboljih igrača u NBA. S nevjerovatnom brzinom, vještinom, snagom, skokom i fascinantnim znanjem košarkaske igre, Rose ima kvalitete plejmejkera kakav se dosad nije pojavio. Obje godine njegove NBA karijere, Bullsi su igrali u playoffu, ali nažalost, njegovi suigrači i treneri nisu pokazali dovoljno znanja i iskustva za neki veći uspjeh.

Došlo je i ljeto 2010. godine koji su Bullsi i njihovi navijači dugo čekali. Imali su šanse da potpisu ugovore sa slobodnim igračima među kojima su bili Lebron James, Dirk Nowitzki, Chris Bosh, Amare Stoudamire, Carmelo Anthony i ostale mega zvijezde. Bullsi su neočekivano potpisali sa centrom/napadačem Carlosom Boozerom iz Utah Jazza koji je već bio prošao strogu školu kod trenera Jerry Sloana.

Nakon neuspješnih pregovora sa Lebron Jamesom, ali sa uštedom novca Bullsi su potpisali ugovor sa novim trenerom i čak sedam novih igrača, među kojima je i Turčin bosanskog porijekla, centar Omer Ašik. Trener godine Thibodeau je poznat kao strogo defanzivan trener, i taj kvalitet je iz Bostona donio u Chicago. Među Bikove je uveo disciplinu, kolektivu igru, i snažnu odbranu koju Chicago Bullsi apsolutno nisu imali u zadnjih 13 godina.

Uz tu trenersku taktiku, dodajmo još MVP Derrick Rosea koji je prosto eksplodirao ove sezone, koji je, pored svoje skromnosti čak sam izjavio da osjeća kako nema igrača u NBA koji ga može zaustaviti. Rose naprosto radi šta hoće. Bilo ispod koša ili sa bilo koje distance svojom snagom, brzinom, vještinom i skokom jednostavno se ne može čuvati. Sa samo metar i 91 visine čak ni najbolji i najjači NBA centri ne mogu mu nista pod košem.

Sam je u prvoj rundi ovog playoffa savladao Indiana Pacerse sa prosječno 30 koševa po utakmici. I u drugoj rundi u kojoj su Bullsi savladali Joe Johnsona i Atlanta Hawks, Rose je bio najbolji. Sam Johnson je izjavio da Atlanta nije imala odgovor za MVP Rosea, pa je dao savjet svima koji budu željeli da pobjede Bullse da moraju naći sistem da zaustave Rosea ili nemaju nikakve šanse. Lakše reći nego postići.

Još samo par dana prije prve utakmice istočne konferencije NBA finala protiv Jamesa, Wadea, Bosha i Miami Heata, nakon 13 godina MVP Derrick Rose i Bullsi su opet u Chicago vratili košarkašku groznicu i vjeru da je ovo godina u kojoj će Bullsi biti opet NBA šampion. I stavrno gdje god da hodate po Chicagu imate neki osjećaj  da su se zlatne 90. vratile u ovaj megalopolis. Priča se samo o Bullsima i navijači očekuju ništa manje od titule prvaka NBA. Iako je Miami strahovito izgledao protiv Boston Celticsa sa hrpom megazvijezda, svi u Chicagu vjerujemo da ni Heat neće naći načina da zaustave “malog Jordana” .

Kad su pitali MVP Derrick Rosea šta on misli o ovoj njegovoj fantastičnoj sezoni, odgovorio je: “Ja ovo sve radim zbog navijača Chicaga i čitav svoj trud ulažem za njih. Silno želim da Chicago ima nešto na šta će biti ponosan.”

A kad su pitali Micahela Jordana, najboljeg svih vremena, za njegovo mišljenje rekao je navijačima Bullsa u United Centru;

“Hej Chicago, vi ponovo imate nešto specijalo sada sa Roseom i ovom ekipom, ne bih bio iznenađen da osvojite još 6 titula.”

A kada Jordan nešto kaže treba mu vjerovati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.