Samir Avdić o plasmanu na Eurobasket: Ovi momci zaslužuju mnogo veću podršku u budućnosti

Direktor košarkaške reprezentacije BiH za SportSport.ba

Samir Avdić o plasmanu na Eurobasket: Ovi momci zaslužuju mnogo veću podršku u budućnosti · Intervju

M. Šljivak, foto: D. Kurbegović

Legenda bh. košarke Samir Avdić može se pohvaliti da je kao direktor košarkaške reprezentacije BiH odveo nacionalni tim na Evropsko prvenstvo.

Avdić i ekipa iz Košarkaškog saveza BiH su odradili zaista vrhunski posao u organizaciji balona na Ilidži, a košarkaši su na parketu velikom borbom i sjajnom igrom uspjeli da naprave veliki rezultat i osiguraju plasman na Eurobasket.

U razgovoru za SportSport.ba direktor reprezentacije Samir Avdić je iskazao veliko zadovoljstvo činjenicom da se BiH ponovo igrati na Eurobasketu.

Kako ste Vi vidjeli ove dvije utakmice u Sarajevu? Nema dileme da možete biti veoma zadovoljni igrom i zalganjem.

"Odlična igra u oba susreta. Momci su sve ispoštovali što su dogovorili sa selektorom Vedranom Bosnićem i stručnim štabom Pokazali su jedno posebno košarkaško znanje i veliku solidarnost u igri. Igrali su jedan za drugoga i nakon ovih kvalifikacija smo dobili još četiri-pet košarkaša na koje se itekako može računati".

Šta biste posebno istakli u igri bh. tima?

"Vrhunska timska igra, velika borbensost i zalaganje. Ovaj tim ima karakter i sigurno su donijeli jednu svježinu u našu košarku, ali i isto tako i u evropsku. Idemo na Evropsko prvenstvo, to je stvarno sjajan uspjeh".

Organizacija utakmica je bila vrhunska. Jeste li Vi zadovoljni onim što ste napravili?

"Imali smo nekih sedam dana da sve pripremimo. Znali smo da imamo mogućnost da organizujemo sve u Sarajevu i ljudi iz FIBA su potvrdili da je ovo jedan pravi balon. Po svakom aspektu, Covid protokolima i svemu što je traženo od FIBA, organizacija je na vrhunskom nivou".

Smatrate li da je u ovim utakmicama za bh. košarkaše izostala podrška javnosti?

"Izostala je na neki način podrška bez obzira koliko smo se trudili da objasnimo ljudima da je značajno da nam daju podršku bez obzira na to što nisu mogli da uživo gledaju utakmicu. U svakom slučaju se nadam da će se u budućnosti ovi momci, ali i djevojke, imamo i sjajnu žensku reprezentaciju, malo bolje pratiti. Oni su to u potpunosti zaslužili".

Može li uspjeh reprezentacije pojačati interes za košarku u BiH jer je on u velikom padu?

"Interes za košarku je uvijek postojao, ali percepcija vanskoj svijeta prema košarci u BiH se vezala za uspjeh klubova sa tradicijom. Identična je situacija i u regionu. Ovi momci su pokazali koliko je važno, značajno i vrijedno biti dio reprezentativnih selekcija, od najmlađih do seniora. Na ovaj način predstavljate svoju državu i zadovoljavate svoje profesionalne ambicije kada odete na Evropsko prvenstvo ili neko drugo takmičenje".

Reprezentacija je i u ovom prozoru igrala bez Nemanje Gordića. Šta se dešava sa njim?

"Nemanja Gordić se nije javio. Nije se odazvao pozivu i to je njegova odluka. Nemam šta više oko toga komentarisati, a bilo bi i ružno jer sa njim nismo uopšte komunicirali".

Amar Alibegović je u prethodnim ciklusima igrao kao naturalizovani košarkaš. Ovog puta je stručni štab odlučio da angažuje Johna Robersona. Kakva je situacija sa Amarovim papirima i radi li se na tome da postane domaći igrač?

"Amar Alibegović je naturalizovani košarkaš. Takva su ta striktna FIBA pravila. Razgovarao sam sa ljudima iz FIBA i to ću napraviti ponovo. Učinit ću sve jer nam je značajan igrač i ne vidim nikakve prepreke da u budućnosti ne bude stranac jer je igrao za mlađe selekcije. Naš Amar nije imao pasoš prije 16 godine, to je taj problem, ali nadam se da ćemo kvalitetnim argumentima uspjeti da riješimo njegov status. Komplikovan je to proces s obzirom na administraciju koju FIBA ima. Nećemo odustati od njega, to je sigurno. BiH je interesantan bazen igrača, uvijek postoji interes reprezentacija iz regiona da na neki nači ostvare prednost u odnosu na nas. Nadam se da će se i u budućnosti i ta praksa promijeniti".

Luka Garza, centar Iowa univerziteta, iskazao je želju da igra za BiH. Kakav je njegov status?

"Identična situacija kao sa Amarom je i sa Lukom Garzom. Ono su u rodbinskim vezama, njihove majke su sestre. Lukin otac je Amerikanac, pa je zato Amarova situacija mnogo jasnija i čišća, jer mu i roditelji imaju bh. papire. Luka može tražiti bh. pasoš u nekoj privatnoj varijanti, ali bi on uvijek imao status stranca i za njega ne bismo mogli nikada dobiti status domaćeg igrača".

Top Komentari

dinass
Ako je takva situacija sa Garzom onda dajboze da on zaigra za nas ikada. Mislio sam da je jasna situacija sa njegovim papirima. I Fiba je ****o, kad Turska ili Slovenija zele igraca mogu raditi sta i kada zele a manjim ekipa se nista ne dozvoljeva
4 0
Dobar,Los,Zao
Drzavu boli banana za sport-iste!
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi