Sapunica u Clevelandu
Svakog utorka možete čitati kolumne Edina Avdića samo na portalu SportSport.ba

Ove sezone zaplet i ulog su i najveći do sada

Sapunica u Clevelandu · Kolumna

E. Avdić

Kraj decembra i period do All Star pauze u Clevelandu je sada već četiri godine rezervisan za razne vrste drame. Ove sezone zaplet i ulog su i najveći do sada. Cleveland Cavsi još od povratka jednog od najboljih igrača svih vremena svake sezone otprilike u isto vrijeme prolaze kroz razne vrste potresa. 

U naslovnim ulogama su uvijek LeBron i gazda Dan Gilbert. Sporedne uloge su brojne, a neki od protagonista se vraćaju iz epizode u epizodu. Većina ipak ne dočeka odjavnu špicu.

Malo koji, ako ijedan prije njega je imao moć na tržištu kao Lebron James. Uvijek svoj gazda i uvijek igrač koji je umjesto finansijske stablinosti birao kratkoročne ugovore te zadržavao mogućnost izbora na tržištu. LeBronova sposobnost da svoju odluku tokom ljeta cijedi do kraja je pravila nevjerovatne stvari na tržištu slobodnih igrača, a tako će bez dileme biti i ovog ljeta kada će James potpisati možda i posljednji veliki ugovor u svojoj karijeri (vjerovatno ne posljednji jer o kakvom se fizičkom monstrumu radi nije isključeno da će igrati barem do 40-te).

Cleveland je godinama bio izmučena ekipa. Uglavnom lišena vrhunskih igrača, čak i ako ih je bilo oni su uglavnom imali malu ispomoć na terenu. Vlasnici timova su bili bizarni tipovi ili lakovjerni ili ljudi koje nije lako voljeti. Cavsi su imali Teda Stepiena koji se i danas smatra najgorim gazdom u dugoj istoriji NBA lige. Zbog njega je uvedeno i Stepien pravilo (tim ne smije trejdovati izbore prve runde drafta uzastopno što je ova legenda uradila pet godina zaredom).

Cavsi su za vrijeme Stepiena nosili nadimak Klivlend "Kadaveri" (što je odlična igra riječi, kapa dole za ideju), a Stepien je osim kao očajan vlasnik ostao upamćen i po izjavama da u timu mora biti jednak broj bijelih i tamnputih igrača jer to "odslikava pravo stanje u SAD-u". Kod njega je igralo šest bijelih i pet afroameričkih igrača jer je to bio "pravi balans". Jedna od rijetkih situacija kada je za njegovog mandata dvorana bila puna jeste kada su domaći navijači došli i zviždali mu čitavu utakmicu.

Nakon Stepiena tim je kupio Gordon Gund, po pričama svih relevatnih izvora izuzetan čovjek koji je i okupio najbolji tim Cavsa PLE (prije LeBronove Ere). Mark Price, Brad Daugherty i Larry Nance su, uz omiljenu Jordanovu žrtvu, Craiga Ehla nekoliko godina bili u samom vrhu istočne konferencije ali preko Bullsa nisu mogli. Inače Gund je bio poznat kao veliki humanitarac koji je zbog bolesti ostao potpuno slijep još 70-tih godina prošlog vijeka. To je nešto što niko u ligi nije mogao da zaboravi Carlosu Boozeru. Tip je dao riječ slijepom čovjeku da će produžiti ugovor a zatim se spakovao i otišao u Utah Jazz.

Nekih godinu dana po dolasku LeBrona u Cavse tim je prodat milijarderu Danu Gilbertu iz obližnjeg Detroita. Ako pitate moju rodbinu iz Detroita, Gilbert je zelenaš koji se obogatio na tuđoj muci. U Detroitu je posljednjih godina toliko loše da čak reklama za Cleveland završava rečenicom spikera..."Hej, barem nismo Detroit". Dan je igrao oprezno prvih godina, vodio računa o visini izdataka, udovoljavao sve hirove svoje mlade zvijezde uključujući i dozvolu da se njegova pratnja vozi klupskim avionom te da borave u klupskim prostorijama i na treninzima koliko hoće.

Nakon poznatog odlaska Jamesa u Miami, gnjeva navijača koji je uslijedio te pisma Gilberta u kojem je izvrijeđao svog dojučerašnjeg miljenika i garatovao titulu bez Jamesa nagledali smo se svega. Koliko god nerealno djelovao povratak LeBrona on se desio samo četiri godine kasnije. Koliko god Jamesova priča o dugu koji treba da vrati svome Ohiu i donese titulu bila sladunjava i srceparajuća, LeBron je pažljivo izvagao svoje opcije. Wadeova koljena su odigrala svoje najbolje utakmice, ostatak Miamija je uglavnom bio u poznim godinama. Cleveland je imao mladu nadolazeću zvijezdu Kyrie Irvinga, maestralnog u igri jedan na jedan ali igrača kojem je trebalo vodstvo te uz ranije dogovoreni dolazak Kevina Lovea, potencijal koji je u svakom slučaju bio veći nego onaj Heata.

Od povratka Jamesa kući gledamo šablon koji se ponavlja već četiri sezone. Druga polovina decembra pa negdje do All Star pauze je period kada Bron kreće u neku vrstu hibernacije i svjesno povlači ručnu. Bira protivnike ili je jednostavno nezainteresovan za odbranu, nekada i kompletnu utakmicu. Negdje od sredine marta LeBron kreće u fazu pripreme za plejof, da bi u doigravanju bio ona prepoznatljiva zvijer na obje strane terena. Razloga za ovo ima više. LeBronova potrošnja tokom godina je ogromna, kao i minutaža. Godine ga postepeno stižu i za razliku od mlađih dana naučio je da konzervira energiju jer s obzirom na stil igre nerealno je očekivati da igra na maksimumu baš svaki meč.

Ovog su svjesni svi treneri Clevelanda, ali niko ništa ne smije da kaže. Blatt nije smio ništa, Lue malo one godine kada je tek preuzeo tim, nakon toga ništa. Pokušao je Phil Handy ove godine da izazove LeBrona i tokom jedne utakmice ali je ekipa bila toliko raštimana da nije pomoglo. LeBron je prve godine po povratku u Cavse jednostavno otišao baš u periodu oko nove godine na 15-dnevnu rehabilitaciju u Miami (povreda leđa) i niko nije smio da zucne.

Pat Riley je svojevremeno u svojoj knjizi genijalno opisao sve ono kroz šta prolaze timovi koji konačno osvoje titulu. Sezona nakon je posebno teška za sve u ekipi i gotovo uvijek je potrebna svježa krv. Svi žele nakon titule da poprave poziciju, minutažu, broj šuteva, ugovor. Motivacija nije onako velika kao prije trofeja, sve priče su uglavnom ispričane. Trenerima je mnogo teže da dopru, posebno do pomoćnog osoblja. Svi se odjednom manje žrtvuju za ostvarenje cilja, a upravo su sitnice te koje vode tim na putu gdje je sreća jednako važna kao priprema i umijeće.

Šampionsku sezonu Cavsa je omogućio Channing Frye. Njegov dolazak, njegova neposrednost, smisao za humor i činjenica da je na druženja zvao sve igrače, da je u grupu na whatsapp-u uključio čitav tim te razbio klanove u svlačionici je bila jednako važna kao i igra LBJ-a i Irvinga na terenu. JR Smith je grizao jer je bio podcijenjen i odbačen od većine timova u ligi, Tristan Thompson je hvatao sve skokove u napadu i na preuzimanjima zaustavljao većinu bekova (njega je možda stigao i sindrom Kardashian. Khloe je prema NBA predanju smrtonosna za formu igrača sa kojim se u tom trenutku zabavlja).

Ovo je u protekle tri godine bio period kada bi LeBron u medijima obznanio da ekipa nije dovoljno jaka i da je potrebno još igrača koji su u stanju da doprinesu. Ove godine se nije oglašavao, ali je njegova igra u zadnjih mjesec dana jasno pokazala šta misli o nekim igračima u sastavu. I nije prvi put da LeBron odmara u ćošku tokom tekme dok neki od saigrača iznova udaraju u zid dok ne nauče lekciju ili dok ih ne otpreme negdje drugo. James je isto radio i Irvingu tokom prve zajedničke sezone. Stajao u ćošku dok je Kyrie bjesomučno driblao i gušio bilo kakav protok lopte, a ekipa redala poraze. Irving je za razliku od nekih drugih ubrzo shvatio kako treba da igra ali nije zaboravio LeBronove packe.

Tu dolazimo i do prvog velikog udara koji je većinu uhvatio nespremne. Postoji nekoliko verzija priče zbog čega je Kyrie zatražio da ode. Jedna je da je saznao kako je trebao biti poslan iz ekipe u velikoj trampi koja bi u Cavse dovela Paula Georgea i Erica Bledsoea (još jednog klijenta Jamesovog najboljeg druga, Richa Paula), pa je nakon što je ta opcija propala odlučio da vrati milo za drago. Druga i čini se realnija je da je Irvingu dosadilo da ga Lebron gleda kao dječaka. James ga je i nakon odlaska pominjao kao "malog", "mali je izuzetan igrač, mali je poseban", sve komplimenti, ali sa bekendom "mali".

Irving je žarko želio svoj tim i igru u sistemu te da konačno bude pravi lider. Mnogi saigrači su tokom prošle sezone sve više ukazivali na Irvingovo ćudljivo ponašanje gdje je bilo dana, naročito tokom plejofa kada Kyrie nije komunicirao sa ostatkom ekipe, ni sa trenerima. Ispostavilo se da su takve stvari u prethodnim godinama bile česta pojava kada je ovaj igrač sa Dukea u pitanju. Jer prema brojnim tvrdnjama sistem u Cavsima je LeBron i ono što njemu odgovara. Ostali se uglavnom uklapaju.

Dan Gilbert je od povratka LeBrona odriješio kesu i Cavsi su uglavnom bili među najskupljim ekipama u ligi te redovne platiše poreza na luksuz koji je namjenjen ekipama koje troše više od dozvoljenog ( s obzirom da su ponovljeni prestupnici u tom segmentu Cavsi bi u taksi na luksuz ovog ljeta mogli da istresu čak 45 miliona dolara. Novac koji ide ligi, a koja ga zatim distribuira timovima koji su ispoštovali ograničenja Salary Capa).

Tu količinu novca koji se doslovno baca Gilbert ne želi da plati. Odnosno želi ako LeBron garantuje svoj ostanak, a toga za sada nema na vidiku.  (Dan Gilbert želi da proda Cavse, a tim bi u slučaju LeBronovog dužeg ugovora vjerovatno utrostručio vrijednost, ako su Clippersi otišli za dvije milijarde zamislite koliko bi koštali Cavsi sa LeBronom).

Ono gdje Gilbert za sada ne popušta je predaja kontrole košarkaških odluka. Dan jednostavno misli da zna košarku i želi aktivno da učestvuje u biranju slobodnih agenata, dogovorima oko razmjene igrača ponekad i da priča o taktici. Zbog toga su Cavsi već deceniju unazad poznati kao najveće škrtice kada su ugovori generalnih menadžera u pitanju i košarkaških operativaca uopšte. Gilbert ne želi dominantnog operativca, odnosno čime neko počne sticati kontrolu, slijedi otkaz ili dobro staro neprodužavanje ugovora. David Griffin je dobio otkaz pred draft tako da su Cavsi bili jedini tim bez GM-a na draftu, a dolazak Chaunceya Billupsa je trajao gotovo mjesec dana da bi se Billups na kraju zahvalio s obzirom da je ponuđeno dvostruko manje od onoga što je on tražio. Ponuda je svjesno bila mizerna za poziciju i odgovornost koju nosi.

Cavsi jesu šampionski tim, ali su zaista daleko od šampionske organizacije. Informacije cure na sve strane, pri vrhu ih drži samo činjenica da je LeBron nešto što se viđa jednom u 30 godina. Opet i on inteligentan kakav jeste, često koristi sve manjkavosti organizacije kako bi proturio svoje interese. Sreća je pogledala Cavse sa tri prva izbora drafta nakon Jamesovog odlaska. Oni su jedan od izbora potrošili na Anthonya Bennetta za kojeg valjda jedino u Clevelandu nisu znali da ima barem 10 povreda i hroničnih bolesti.

James je svoju moć demonstrirao nakon titule kada su Cavsi nakon njegovog pritiska redom preplatili JR Smitha, Thompsona i Shumperta, a sva trojica odgovorili nakon toga najgorom košarkom svojih karijera, što LeBronu nije smetalo da ponovo zatraži pojačanja kada su krenuli loši rezultati.

Inače LeBron, Thompson i Smith su klijenti već pomenutog Richa Paula, jednog od tri najbolja Lebronova druga koji je osnovao svoju menadžersku agenciju čija je prva zvijezda pogađate ko? Rich kroz LeBrona ima veliki uticaj u ligi ali je, što je također zanimljivo, ovog ljeta već pipao puls oko prodaje svoje agencije. Navodno je barem zasada tražio previše novca. Paul je također svjestan da LeBrona očekuje još jedan veliki ugovor i da će mu biti sve teže da se bori protiv ostatka tržišta kako James bude polako silazio sa scene.

Cavsi su u rijetko viđenom potezu pred kraj prelaznog roka počistili pola svlačionice. Ekipa je većim dijelom ove godine izgledala očajno. Defanzivno najgori tim u ligi, otvorene podjele u svlačionici, optuživanje, preskakanje u igri. Stara NBA istina kaže da ekipa koja u sezoni nije bila među deset najboljih odbrana u ligi nikada nije uzela titulu. Cavsi još od spektakularnog preokreta u finalu 2016-te godine nisu odigrali kvalitetnu defanzivu. Čitava prošla sezona je bila čuveni "prekidač" tj. igramo kada treba. Taj način je dao rezultate do finala gdje prave agresivnosti protiv Golden Statea nije bilo, a ekipu sa Curryem, Durantom i Thompsonom ne pobjeđujete bez agresivne odbrane.

Iz Bostona je ove sezone stigao Isaiah Thomas koji je sa svojih 175cm ubacivao gotovo 30 poena po tekmi prošle godine te Crowder koji je trebao da pojača odbranu. Oporavak od operacije kuka je Thomasa učinio sjenom onog igrača, a omaleni bek nije ostavljao baš puno prijatelja po NBA svlačionicama svojim stilom igre ni izjavama. Opet kada shvatite šta neko od 175cm mora uraditi da postao NBA igrač i to ne bilo kakav nego jedan od najboljih strijelaca, onda za Thomasa uvijek ima razumijevanja. Čitav život se suočavao sa odbijanjem i podsmijehom. Kao NBA igrač je uglavnom potplaćen, čak i njegova najbolja sezona u životu se završila pogibijom sestre, njegovim igranjem neposredno nakon njene smrti, povredom kuka koja ga je zamalo pretvorila u invalida te pogotkom u leđa koji je dobio od Aingea.

Umjesto da sve to kanališe na teren u Clevelandu, Thomas je malo sta pogađao, carinio loptu, preko njega je padalo 50 poena po svakom meču, a on je svojim izjavama dodatno dijelio ionako uzdrmanu svlačionicu. Starosjedioci su u čudu gledali Thomasa koji je lupao o vježbanju odbrane, načinu na koji se treniralo u Bostonu te se postavljao kao šef u ekipi u kojoj su za razliku od njega sjedili bivši NBA šampioni i to oni koji su brisali pod sa njegovim dojučerašnjim timom. Vrhunac je bio verbalni napad na Kevina Lovea koji je tako u potpunosti preuzeo ulogu Chrisa Bosha iz Miamija (neka ostane upamćeno da je Bosh nakon dolaska Lovea u Cavse rekao da će tek sada Kevin shvatiti kako je teško igrati sa Lebronom i značajno žrtvovati svoj dotadašnji stil igre) te postao sletna staza za sve kritičke komentare novinara, protivničkih igrača i saigrača kada se objašnjava zašto Cavsi igraju loše.

Zanimljivo da je upravo igrač koji je valjda otkako je kročio u Cleveland bio u izlogu na kraju preživio sve najavljene i nenajavljene razmjene igrača. Kevin Love je nakon svega i dalje tu. Nosi kafu u ruci, prema riječima Richarda Jeffersona hrani se kao baka od 80 godina i isporučuje dabl dabl u svakoj utakmici.

Razmjene koji su Cavsi obavili u zadnji čas su bile neophodne. Ovako koncipirana ekipa ne bi prošla ni prvu rundu istoka. LeBron je otvoreno preskakako Thomasa u igri a i u svlačionici. Crowder i Thomas su se držali po strani i družili međusobno. Hemija i povjerenje su nepovratno izgubljeni.

Novinari su čak i za Altmana puštali informacije da je u panici te da nije dorastao trenutku. On je ipak izvukao maksimum iz ove situacije. Hill, Hood, Nance Jr i Clarkson su odlične akvizicije, a radost ostatka tima zbog dolaska svježe krvi je bila i previše vidljiva u Bostonu gdje su Cavsi razbili Celticse i sve poene slavili kao da osvajaju titulu. Cavsi opet djeluju kao tim koji može da se vrati u finale, ali je osnovno pitanje šta će LeBron na kraju sezone.

James ima dva cilja, prvi je da obori rekord Jabara po broju poena u istoriji lige. Bez obzira što ga uvijek čujete kako govori da on nije strijelac po vokaciji, to je prvi cilj. Drugi je osvojiti još barem jednu titulu do kraja karijere. Pred početak ove sezone naveliiko se pričalo kako LeBron ne ostaje u Cavsima. Kao omiljena destinacija su se pojavili Lakersi. LeBron tamo ima kuću i ljeta njegova porodica provodi u LA, što naravno ne znači ništa, jer pola lige ljeta provodi u Los Angelesu. Tu je i veliko poštovanje koje LeBron ima prema Magicu kao igraču i biznismenu.

LeBronova velika želja je da po završetku karijere bude vlasnik NBA tima, a na najboljem putu je da zaradi milijardu dolara do kraja igračkih dana. Cavsi su dovođenjem Clarksona učinili uslugu Lakersima koji sada u svom Salary Capu imaju prostor da potpišu dva igrača sa max ugovorima, Lebrona i Georgea recimo. Lakersi su opet učinili uslugu Lebronovom menadžeru tako što su sa njegovim igračem Caldwellom-Popeom potpisali veliki jednogodišnji ugovor. Opet Bron želi da pobjeđuje sada i odmah, a Lakersi čak i ako potpišu Georgea imaju previše mlad nukleus igrača da bi bili ozbiljni kandidati za titulu sa zapada.

U ovom trenutku kao najozbiljniji kandidat za Jamesov dolazak nameću se Houston Rocketsi. Tim igra po stilu koji savršeno odgovara LeBronu. Uz malo gimnastike mogu da potpišu LeBrona, a da zadrže nukleus Paul, Harden, Capela i Eric Gordon. Ovo je ekipa koja bi garantovala napad na titulu čak i pored Golden Statea. LeBron je oduvijek isticao želju da ako već famozna četvorka LBJ, Melo, Wade i CP ne može da zaigra zajedno, barem jednu sezonu odigra sa Paulom kao jednim od svojih najboljih drugova.

U svakom slučaju nemojte se iznenaditi da LeBron i Chris Paul naredne sezone budu zajedno u kojem god klubu (ne zaboravite da i Paulu narednog ljeta ističe ugovor). Houston je za to najrealnija destinacija. Najmanje moraju da pomjeraju. U ovom trenutku kao najmanje realna opcija djeluje LeBronov ostanak u Cavsima. Netrpeljivost između njega i Gilberta je jednostavno prevelika. Šanse za titulu nisu značajne bez obzira na posljednje promjene, a vrlo je moguće da ni titula šampiona ne bi zadržala LeBrona u Cavsima. Bez obzira kako završi ova sezona djeluje da je sve spremno za odlazak broj dva.

Top Komentari

Amark_99
Možda je sve spremo ali za odlazak broja 1!
4 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi