Spars: Ko je budućnost bh. košarke, Džidić ili Kamenjaš?

Saopštenje sarajevskog kluba nakon skandala

Spars: Ko je budućnost bh. košarke, Džidić ili Kamenjaš?

E. Čaušević

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH priprema se za nastup na Evropskom prvenstvu koje se igra u Latviji.

Bh. košarkaši su već neko vrijeme na pripremama, ali ni ovaj put nije moglo bez skandala. Naime, kako je SportSport.ba objavio danas mladi košarkaš Kenan Kamenjaš odstranjen je danas iz ekipe zbog nediscipline. Nakon svega oglasio se i klub ovog igrača OKK Spars, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Povodom dešavanja u Košarkaškom savezu BiH gdje je na neprimjeren način izbačen i odstranjen iz juniorske reprezentacije Kenana Kamenjaš želimo se oglasiti saopštenjem za javnost. Do sada se nikada nismo oglašavali niti komentarisali trenere i selektore reprezentativnih selekcija kao ni igrače. Ali, ovo što se sada desilo je nešto kao kap koja je prelila punu čašu i imamo potrebu da reagujemo.

Košarkaški klub Spars je zadnjih pet-šest godina apsolutni prvak BiH kada su u pitanju omladinske kadegorije. Također, do sada smo iznjedrili i dali preko 40 reprezentativaca. I ove godine naša juniorska i kadetska ekipa su prvaci BiH te smo sve protivnike pobješivali u rasponu od 30 do 70 poena razlike. Pa, čak i u polufinalnima i finalima. Zar je prirodno i normalno da u juniorskoj reprezentaciji bude samo jedan igrač Sparsa iako svi oni koji su imalo upuženi u košarku znaju da najmanje pet igrača Sparsa ima mjesta u reprezentaciji?! Zar je normalno i prirodno da nijedan trener Sparsa nije ni u jednoj selekciji, čak ni treći pomoćnik?!

Vratimo se samo nekoliko godina unazad. Kada su reprezentativne selekcije BiH ostvarivale najveće uspjehe i tada su okosnicu svih selekcija činili igrači Sparsa: Vrabac, Buza, Glogovac, Zahiragić, Atić, Gegić, Penava, Memić, Durak, Pirić, Bašić, Mangafić, Durmo, Ahmedić, Arslanagić, Čampara, Kočić... i tako dalje. Mi kao klub nećemo dopustiti da u budućnosti neko zloupotrebljava igrače Sparsa te da zbog nekih 'menadžerskih talova' odstranjuje naše igrače iz reprezentacije kako bi se otvorio prostor nekim drugim igračima iza kojih stoje njihovi menadžeri. Krajnje je nekorektno svoj nerad, neodgovornost i zloupotrebu trenerskog položaja prebacivati na djecu.

Naime, kao razlog odstranjenja Kenana Kamenjaša iz reprezentacije navodi se neprimjeneno ponašanje u hotelu. Postavlja se pitanje kako je moguće da u tom trenutku niti jedan trener nije bio u hotelu već su svi treneri otišli kućama?! Kome smo to mi poslali djecu i ko odgovara za tu djecu?! Kenan Kamenjaš, iako nije narušavao disciplinu odstranjen je iz ekipe zbog toga što nije htio odati svoje kolege već je kao kapiten ekipe preuzeo kompletnu odgovornost na sebe!

Na kraju moramo postaviti pitanje, ko je budućnost bh. košarke, dali je to Kenan Kamenjaš ili Boris Džidić. Naravno, odgovore ćemo dobiti veoma brzo, a prvi već za mjesec dana kada se završi Evropsko prvenstvo. Ubuduće, KK Spars će dobro razmisliti da li će više ijednog igrača poslati u reprezentativne selekcije dok su ovakvi i slični selektori i treneri istih. Uprava OKK Spars".

Top Komentari

ja224
slažem se sa upravom Sparsa
22 8
Novak Profilćić
preuzeo odgovornost, preuzeo kaznu. šta je tu čudno?
12 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi