Trener Sparsa nakon poraza od MZT-a

Trbić: Košarka je takva, pravedna - kažnjeni smo i moramo izvući pouku

Sparsi su večeras na svom terenu ugostili MZT u prvoj utakmici polufinalne serije play-offa 2. ABA lige.

Iako su vodili skoro čitavu utakmicu, Sparsi su na kraju poraženi rezultatom 70:71, a pobjedu MZT-u je donio Medford svojim poenima u zadnjim sekundama meča.

Nakon poraza, okupljenim novinarima se obratio i trener Sparsa Marko Trbić.

"Bez obzira što su oni do prvog vodstva došli sekundi i nešto do kraja mislim da je zaslužena pobjeda... Prije svega moram reći da smo mi prvo poluvrijeme odigrali na način na koji smo se dogovorili, odgovorno, sa ogromnom energijom, ali problem ove utakmice nije zadnja minuta nego treća četvrtina. U trećoj četvrtini smo odigrali jako blago, primili smo skoro isti broj poena kao u čitavom prvom poluvremenu. U tom periodu smo napravili veliki broj grešaka u odbrani, uvukla se nesigurnost, napravili smo nepotrebne faulove, greške i ispali iz ritma", izjavio je trener Trbić nakon utakmice, pa nastavio:

"Onda je došla ova završnica. Jednostano smo kažnjeni za igru koju smo pokazali u drugom poluvremenu. Zato i kažem, bez obzira kako je izgledalo mislim da je ovo zaslužena pobjeda MZT-a. Nama je ovo škola i mi ćemo u svakom slučaju pokušati pobijediti u Skoplju".

Da li je širina klupe odlučila utakmicu?

"Ne mislim da je to uzrok poraza jer mi smo igrali sa više igrača nego MZT. Dakle, mislim da je prije svega dekoncentracija u trećoj četvrtini odigrala ulogu. Naravno i na samom kraju - ako na šest razlike primite trojku, onda je to jedna ogromna, kardinalna greška u odbrani. Jedino što nismo smjeli uraditi je primiti tricu, a to nema veze sa širinom klupe. Mislim da su igrači koji su trebali biti u toj dobrani tu i bili, ali sada se pokazalo da dvojica igrača koji su napravili tu grešku jednostavno nisu bili dovoljno fokusirani", poručio je Trbić.

"Jednostavno, nemam objašnjenja zašto nam se ovo desilo u trećoj četvrtini. Naravno, nije sve do nas, moram reći i da je MZT izašao potpuno drugačiji sa puno većim angažmanom, drugačijom igrom, ali prije svega mislim da smo ih mi pustili da počnu igrati, a onda je sve lutrija. I da ovaj zadnji šut nije ušao ja bih vam rekao sve isto, ali košarka je takva, pravedna. Kažnjeni smo i iz toga trebamo nešto naučiti... Teško nam je, ali svi smo svjesni da imamo još jednu utakmicu. Mi već sutra na treningu moramo biti na sljedećoj utakmici - analizirati ovu i početi se spremati za sljedeću utakmicu kao da je to jedna u nizu od 10, a ne odlučujuća".

Novinarima se nakon utakmice obratio i Kenan Kamenjaš, najefikasniji pojedinac utakmice sa 15 poena.

Potražite više informacija na temu ABA liga 2:

"I ja bih na početku čestitao MZT-u na zasluženoj pobjedi. Prvo poluvrijeme smo igrali sa velikom energijom i tada smo dobro igrali, vodili smo. Kao što je trener već rekao, u trećoj četvrtini smo popustili u tom energičnom pristupu. Mi nismo tim koji tako igra i prednost je odmah počela da se topi... Sada nam slijedi utakmica u Skoplju, idemo se boriti časno i pošteno", izjavio je Kamenjaš.

Inače, polufinalna serija se igra na dvije dobijene utakmice, a naredna se igra u Skoplju za četiri dana.

Top Komentari

Jadnimi
Lijepo je vidjeti, da trener realno analizira utakmicu. Previše je ublehaša koji traže krivce.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi